Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για κάποια υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

ypokatastataΟρισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι πιο υγιεινά, επισημαίνει νέο ενημερωτικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας / Τμήμα Ευρώπης.

Πολλά από αυτά τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι υπερ-υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και ελεύθερα σάκχαρα και στερούνται βιταμινών και ανόργανων συστατικών, που περιέχονται σε μη-επεξεργασμένα τρόφιμα (και στα ζωικής προέλευσης βεβαίως).

Η ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έρευνες έχουν δείξει ότι, η συχνή κατανάλωση υπερ-υψηλής επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, οι καταναλωτές καθοδηγούνται να πιστεύουν ότι μερικά τέτοια τρόφιμα είναι υγιή, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΠΟΥ Ευρώπης, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω επιστημονική μελέτη του θέματος.

Έχει σημασία το γεγονός ότι, η μελέτη δεν αναιρεί τις επισημάνσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος. Ωστόσο με μεγάλη σαφήνεια εξηγεί ότι τα εναλλακτικά κρέατα δεν είναι απαραιτήτως τόσο υγιεινά, όσο αφήνεται να εννοηθεί.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

"Σήμερα, που η ιδέα της υγιεινής διατροφής γίνεται αντικείμενο εμπορίου, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα. Όταν τρώμε απλά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά για την υγεία μας. Αλλά, όταν αγοράζουμε έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά, πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στα συστατικά τους", αναφέρει ο συγγραφέας του δελτίου του ΠΟΥ, Δρ. Afton Halloran.