Μαζική αντίδραση της ΚτΠ για το νομοσχέδιο που αφορά τις ΜΚΟ

higgsΣε μια από τις μαζικότερες συλλογικές διεκδικήσεις, περισσότερες από 290 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στέλνουμε κοινό μήνυμα προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας τα προβληματικά σημεία του σχεδίου νόμου που αφορά τις ΜΚΟ και τον εθελοντισμό και προτείνουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Η ΒΙΟΖΩ συμμετέχει και συνυπογράφει.

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, τονίζει "Το HIGGS ως φορέας που ασχολείται με την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των οργανώσεων της ΚτΠ, διοργάνωσε και συμμετείχε σε διαδικασίες διαλόγου με ομάδες εργασίας και δίκτυα οργανώσεων, για τη δημιουργία μιας συλλογικής τοποθέτησης.

Προτεραιότητα μας η ανάδειξη θέσεων που θα επιτρέψουν στο νομοσχέδιο να ενισχύσει ουσιαστικά τις μικρομεσαίες και νεοσύστατες οργανώσεις."

Ανοιχτή Επιστολή

23/11/2021                                                                                                                       

Θέμα “Κοινή Δήλωση 287 Οργανώσεων για το νέο Νομοσχέδιο της ΚτΠ” 

«Με την παρούσα επιστολή που συνυπογράφουν 287 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θέτουμε υπόψιν σας τους προβληματισμούς και προτάσεις μας επί του νέου νομοσχεδίου που εισάγει το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) και τον Εθελοντισμού.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), άτυπες ομάδες και εθελοντικοί φορείς που έχουν στηρίξει και στηρίζουν διαχρονικά τη χώρα σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ή/και κρίσιμες στιγμές της.

Από την επί δεκαετιών ανθρωπιστική βοήθεια και αναπτυξιακή συνεργασία σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έως τις πυρκαγιές στο Μάτι, τις πυρκαγιές του 2021, την οικονομική κρίση του 2010 με τις επακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις, την προσφυγική κρίση, την κλιματική κρίση, τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους ευπαθέστερους των συμπολιτών μας και σε τόσα άλλα γεγονότα, η Κοινωνία των Πολιτών είναι πάντα και πρωτίστως παρούσα.

Η αναγνώριση του μεγέθους της κοινωνικής προσφοράς και η υπεραξία του κοινωνικού αντικτύπου όλων αυτών των πρωτοβουλιών και οργανώσεων, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας.

Παράλληλα, είναι γεγονός ότι η ανάγκη για μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να ορίσει τις σχέσεις Κράτους-Κοινωνίας των Πολιτών, να προωθήσει τον εθελοντισμό, να καταργήσει περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξασφαλίσει ένα διαφανές και ανεξάρτητο περιβάλλον δημιουργίας και λειτουργίας των κοινωφελών οργανισμών είναι μεγάλη και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΚτΠ.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ενώ επί της αρχής απαραίτητο, φαίνεται να απέχει πολύ από την παραπάνω προσέγγιση. Εξαρχής και από τον ορισμό του σκοπού του διαφαίνεται η έλλειψη ουσιαστικού πλαισίου ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της ΚτΠ και η στόχευση αυτού αποκλειστικά σε ζητήματα ελέγχου και ρύθμισης κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Η προβληματική αυτή προσέγγιση ξεκινά από τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός των διατάξεων αποδυναμώνει, έως σημείου αφανισμού, τις μικρότερες και οικονομικά μη εύρωστες οργανώσεις και κατ’ επέκταση την ποικιλομορφία και την πολυφωνία της ΚτΠ.

Οι διατάξεις, ενώ φαινομενικά δημιουργούν εχέγγυα διαφάνειας, στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τη λειτουργία των ΟΚοιΠ, αποθαρρύνουν, δυσχεραίνουν ή αποτρέπουν την ίδρυση νέων οργανώσεων, αντί να αναδείξουν, να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τον Τρίτο Τομέα». 

Βασικά Σημεία τα οποία αξιολογούμε πως απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία: 

https://higgs3.org/koini-dilosi-287-organoseon-gia-to-neo-nomoschedio-tis-ktp/?fbclid=IwAR1dt3vxV6E2rm57CNU0RRVZatM9Imhp1hru4fEiSYpCuD68m_Klc9gxGf0