Νέο σχέδιο τιμολόγησης αποβλήτων

TimologisiΕπειτα από παλινωδίες, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ μειώνει τους συντελεστές ανακύκλωσης και θεσμοθετεί «περιβαλλοντική εισφορά έτους 2020» ως αντικίνητρο ταφής.

Διαθέσεις «συμμόρφωσης» ή, αλλιώς, διόρθωσης παλαιότερων ατοπημάτων αποτυπώνονται στο σχέδιο που προτείνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας το 2021.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο Σύνδεσμος για την τιμολόγηση του 2020, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης πράσινων αποβλήτων (βιοαπόβλητα, όπως κλαδέματα κ.λπ.), πριμοδοτώντας την ταφή τους και όχι την ανακύκλωση, για το νέο έτος η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ υποχωρεί σημαντικά από προηγούμενες θέσεις της κι έρχεται να μειώσει τους συντελεστές ανακύκλωσης. Την ίδια στιγμή θεσπίζεται «περιβαλλοντική εισφορά έτους 2020» ως αντικίνητρο ταφής.

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχει αποστείλει ο ΕΔΣΝΑ στους δήμους-μέλη του προβλέπει κόστος ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων ύψους 53,73 ευρώ/τόνο (από 53,82 ευρώ το 2020). Σε αυτήν την τιμή προστίθεται περιβαλλοντική εισφορά 7,1 ευρώ/τόνο, με την τελική τιμή να καταλήγει στα 59,95 ευρώ/τόνο.

Για τον υπολογισμό της πρόσθετης εισφοράς ο ΕΔΝΣΑ επικαλείται τον νόμο 4609/2019 που θεσπίζει εισφορά 10 ευρώ/τόνο από 1/1/2020, ενώ ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια μειώσεων – τα οποία ο ΕΔΣΝΑ αξιοποιεί επικαλούμενος «πρόοδο υλοποίησης» στις προβλέψεις του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Μέσω της περιβαλλοντικής εισφοράς που θα καταβάλουν οι δήμοι –μέσω των τελών που πληρώνουν οι δημότες– υπολογίζεται να συγκεντρωθούν συνολικά 10,65 εκατ. ευρώ που –σύμφωνα με τον νόμο– θα κατευθυνθούν στο «Πράσινο Ταμείο» για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης των δήμων.

Μειώνεται συγκριτικά με την τιμολόγηση του 2020 ο συντελεστής διαχείρισης βιοαποβλήτων: πέφτει στο 0,2 (από 0,5) και επομένως η διαχείριση ενός τόνου βιοαποβλήτων θα κοστίζει 10,75 ευρώ (από 26,91 ευρώ/τόνο). Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έχει διαγράψει αποφάσεις της διοίκησης Ρένας Δούρου για μηδενικές χρεώσεις στα βιοαπόβλητα, οι οποίες είχαν ληφθεί ως κίνητρα ανακύκλωσης. Μειωμένος και ο συντελεστής για την ανακύκλωση που κάνουν οι δήμοι (π.χ. χαρτιού) εκτός των ιδιωτικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης: πέφτει στο 0,15 από 0,3.

Αντισταθμιστικά ωφελήματα

To συνολικό ετήσιο διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ υπολογίζεται στα 92,05 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,4 εκατ. ευρώ. Η αύξηση, σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΔΣΝΑ, αφορά αντισταθμιστικά ωφελήματα που οφείλονται σε τρεις δήμους που οχλούνται από τις εγκαταστάσεις της Φυλής (Ασπρόπυργος, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα).

Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στους δήμους της Αττικής και στα συλλογικά τους όργανα. Οπως τονίζουν αιρετοί, πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η Ενωση να εκφράσει γνώμη για το προτεινόμενο σχέδιο. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε για την τιμολόγηση του 2020.

Αιρετοί διακρίνουν στην πλευρά του ΕΔΣΝΑ πρόθεση να αποφευχθεί ένα... δις εξαμαρτείν, επισημαίνουν όμως και το «βεβαρημένο» παρελθόν του Συνδέσμου: για παράδειγμα, οι υποσχέσεις της διοίκησής του για επανεξέταση πτυχών της τιμολόγησης του 2020 έμειναν στα... χαρτιά (και συγκεκριμένα αναρτημένες στη «Διαύγεια») και ουδέποτε προχώρησε η διαβούλευση με την ΠΕΔΑ.

 

Πηγή: Efsyn.gr