Πώς θα βγούμε απο την κλιματική κρίση;

klimaΑλλάζουμε το Σύστημα!

Όχι το Κλίμα!

Τελευταία ασχολούμαστε με το πως θα βγούμε απο την οικονομική κρίση. Μια κρίση διαπλανητική όσο και... τεχνητή την οποία γέννησε και ανάθρεψε η κερδοσκοπία και οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι.

Ομως αυτή η "μήτρα" γέννησε και την κλιματική κρίση, η οποία αντίθετα δεν είναι καθόλου ψεύτικη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται γρήγορες και μεθοδικές λύσεις που θα αποτελέσουν -παράλληλα- και λύσεις για την οικονομική κρίση.

Με άλλα λόγια μόνο αν σώσουμε τον πλανήτη θα έχουμε τροφή.

Κάποιοι ξεκίνησαν ήδη!

Στην εκδήλωση της Εναλλακτικής Δράσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 7.30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68 Αργυρούπολη, θα παρουσιαστούν τα ντοκουμέντα και οι προτάσεις της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα (Βολιβία) για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως είναι γνωστό φέτος, το 2012, λήγει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο προβλέπει ότι στην πενταετία 2008-2012 θα πρέπει να μειωθούν κατά 5% οι εκπομπές ρύπων σε σχέση με το 1990. To πρωτόκολλο – αν και ανεπαρκές – είναι το μοναδικό διεθνές, δεσμευτικό νομικά κείμενο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Με τη λήξη λοιπόν της ισχύος του, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος του να καταργηθεί κάθε είδους δέσμευση για τις εκπομπές ρύπων, που προέρχονται κυρίως από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Και αυτό διότι, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, οι ετήσιες Συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, γνωστές με την επωνυμία COP (Conference of Parties), που γίνονται στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, ( φέτος θα πραγματοποιηθεί η 18η COP στη Doha πρωτεύουσα του Κατάρ) μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει τίποτα σχεδόν στην υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Αντίθετα η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και τα δικαιώματα της Μάνας γης που έγινε στην Κοτσαμπάμπα (Βολιβία) τον Απρίλιο του 2010 έθεσε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης στις πραγματικές του διαστάσεις. Στις εργασίες της συνδιάσκεψης και στα ντοκουμέντα που εκδόθηκαν, η κλιματική κρίση και κατ’ επέκταση η κλιματική αλλαγή δεν εξετάζονται απλά και μόνο σαν φαινόμενο υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων στην ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.. Αντίθετα η κλιματική κρίση, θεωρείται μία ανάμεσα σε πολλές άλλες κρίσεις, όπως είναι η οικονομική, η ενεργειακή, η διατροφική και άλλες κρίσεις. Αυτές οι κρίσεις σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που προαναφέρθηκαν δε μπορούν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και χωριστά η μία από την άλλη, γιατί όλες αποτελούν συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. «Είναι όλες το αποτέλεσμα της ανάγκης του κεφαλαίου για χωρίς όρια ανάπτυξη, μια επικίνδυνη ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τη συνεχώς επεκτεινόμενη εκμετάλλευση των κοινωνικών και φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών καυσίμων» όπως επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα.

Η Εναλλακτική Δράση θεωρώντας ότι οι τα ντοκουμέντα της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα και οι προτάσεις που κατατέθηκαν και στον ΟΗΕ αποτελούν πολύ σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, εξέδωσε στα ελληνικά όλα τα κείμενα και οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίασή τους με θέμα :

«Η εναλλακτική πρόταση της συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: οι:

Nelson Estrada Πολιτικός υπεύθυνος της κυβέρνησης της Βολιβίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις

Χαρά Καφαντάρη Γεωλόγος

Νίκος Μπελαβίλας Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Το χρονικό της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα θα παρουσιάσει ο Μάκης Σταύρου Πρόεδρος της Εναλλακτικής Δράσης

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ