Καταναλωτικό Κίνημα

 

 

Κρυφές ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ: ίδιο περιτύλιγμα, διαφορετικό περιεχόμενο

super market2Χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ, οι βιομηχανίες τροφίμων προχωρούν σε έμμεσες ανατιμήσεις στα προϊόντα, αφού οι τιμές τους παραμένουν ίδιες, αλλά το περιεχόμενο αλλάζει.

Αναλυτής γνωστής εταιρείας ερευνών αγοράς, μιλώντας στην «Καθημερινή», ανέφερε πως «οι εταιρείες επιδιώκουν αφενός να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και αφετέρου να φρενάρουν νέες ανατιμήσεις».

Γι΄αυτό οι εταιρείες καταφεύγουν στο περίφημο φαινόμενο «shrinkflation» –από τις αγγλικές λέξεις shrink που σημαίνει συρρικνώνω και inflation που σημαίνει πληθωρισμός–, που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ευρέως στο εξωτερικό και πλέον πλησιάζει και την εγχώρια αγορά.

Για παράδειγμα, μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει έτοιμα σχέδια προκειμένου η συσκευασία του γιαουρτιού που παράγει να περιέχει 180 γραμμάρια προϊόντος αντί

Τα κινήματα του νερού συζητούν για το νερό

kinimata_nerou_22Συνάντηση συλλογικοτήτων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, 6.30 μ.μ.

Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου, Νομική Σχολή.

Στo πλαίσιo εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) οργανώνουμε συνάντηση συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών για να συζητήσουμε για το νερό, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του και ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού.

Τα τελευταία 50 χρόνια είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο η οργανωμένη προσπάθεια κρατών και ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον πλήρη έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων, επίγειων και υπόγειων, με σκοπό την κερδοσκοπική τους «αξιοποίηση».

Η κερδοσκοπική εκμετάλλευση του νερού στο όνομα της «ανάπτυξης», εγκυμονεί

Παγκόσμια Ημέρα(κατά)του Καταναλωτή

katanalotis2022Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι ενώσεις καταναλωτών σημειώνουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης • Λίστα με 11 προτάσεις προς την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Πολεμικά ανακοινωθέντα θυμίζουν οι φετινοί χαιρετισμοί των ελληνικών οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που γιορτάζεται σήμερα 15 Μαρτίου. Παράλληλα με τον πληθωρισμό, κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στις ενώσεις καταναλωτών για φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

Οσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναζητούν φόρμουλες αναχαίτισης των ανατιμήσεων που δεν θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κοσκινίζει» το μείγμα μέτρων ανακούφισης που θα ανακοινώσει, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καλύψουν τη ζημιά, οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι στο έλεος της ακρίβειας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επιμένει ότι εκτός από τα διεθνή γεωπολιτικά αίτια και τις «εισαγόμενες» αυξήσεις, στην Ελλάδα εντοπίζονται «εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στη λειτουργία διάφορων αγορών (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα) που

Μαζική αντίδραση της ΚτΠ για το νομοσχέδιο που αφορά τις ΜΚΟ

higgsΣε μια από τις μαζικότερες συλλογικές διεκδικήσεις, περισσότερες από 290 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στέλνουμε κοινό μήνυμα προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας τα προβληματικά σημεία του σχεδίου νόμου που αφορά τις ΜΚΟ και τον εθελοντισμό και προτείνουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Η ΒΙΟΖΩ συμμετέχει και συνυπογράφει.

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, τονίζει "Το HIGGS ως φορέας που ασχολείται με την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των οργανώσεων της ΚτΠ, διοργάνωσε και συμμετείχε σε διαδικασίες διαλόγου με ομάδες εργασίας και δίκτυα οργανώσεων, για τη δημιουργία μιας συλλογικής τοποθέτησης.

Προτεραιότητα μας η ανάδειξη θέσεων που θα επιτρέψουν στο νομοσχέδιο να ενισχύσει ουσιαστικά τις

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

katanalotisΣτον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή (15 Μαρτίου) είναι προφανές ότι η έγνοια μας για τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές οφείλει να υπάρχει όλο το χρόνο. Έγνοια και διαρκής προσπάθεια ώστε να μπαίνουν στο πιάτο μας οικονομικές και αγνές πρώτες ύλες όπως τις δίνει η γη… και όχι περίεργα σκευάσματα και προϊόντα πειραμάτων.

Ο άνθρωπος διατρέφεται για να ζήσει… αλλά να ζήσει καλά. Υπό κανονικές συνθήκες η διατροφή αποτελεί το θεμελιακό συστατικό της υγείας μας. Ας απαιτήσουμε λοιπόν την υγεία μας χτυπώντας τα συμφέροντα όσων πλουτίζουν ταΐζοντάς μας σκουπίδια.

Παγκόσμιες εταιρείες αναζητώντας μικρότερο κόστος, προς όφελος δήθεν των καταναλωτών τροποποιούν μηχανικά τους παραδοσιακούς σπόρους και ληστεύοντας την τεχνολογία της φύσης, κατοχυρώνουν σαν πατέντα καρπούς και ζώα. Αυτό οδηγεί σε πλήρη εξάρτηση τους γεωργούς, τους γεωεπιστήμονες, τους εμπόρους από ελάχιστες εταιρείες, που ελέγχουν τα πάντα. Αποτέλεσμα αυτού σε

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

οιτηΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2020

Πάθενα - Αετός - Τούρλα - Βλιτοτσούμαρο-Πάθενα

(Συνάντηση στο διάσελο της Πάθενας ώρα 11 το πρωί)

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», διοργανώνουν την Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη, την Κυριακή 24 Μαΐου, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση των πέντε αιολικών σταθμών στο βουνό, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19.

Να θυμίσουμε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 37 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Η αίτηση που αφορά στη θέση

ΟΧΙ στο αντι - περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

antiΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση

Ψήφισμα Ενώσεων Καταναλωτώντης ΠΟΜΕΚ "Η Παρέμβαση" για Α' Κατοικία

paremvasiΟι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” σε πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αθήνα το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου μεταξύ άλλων συζήτησαν το μείζον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας και κατέληξαν στο παρακάτω Ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Α. Οι ενώσεις καταναλωτών όλα τα χρόνια της πορείας μας έχουμε:

-  Με την άσκηση δεκάδων συλλογικών αγωγών συμβάλει αποφασιστικά στην εφαρμογή του νόμου για την προστασία του καταναλωτή και στην επιστροφή πολλών

Αρχαιρεσίες στην ΠΟΜΕΚ και απόφαση δράσεων για προστασία της Α΄κατοικίας

pomekΗ Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ) "Η Παρέμβαση" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15.2.2020.

Σ' αυτήν συμμετείχε η πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ Έμμη Πανούση, ο αντιπρόεδρος  Κώστας Διάκος -ο οποίος εκλέχθηκε μέλος στο Δ.Σ. της Π.ΟΜ.Ε.Κ- και ο γεν. γραμματέας Γιώργ. Κωστής.

Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, του Νέου ΙΝ.ΚΑ Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας και εκπρόσωποι ενώσεων καταναλωτών από την Κρήτη και

Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

peskoΤριήμερο σεμινάριο με τίτλο: «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» οργανώνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 17-19 Ιανουαρίου 2020 από την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας- ΠΕΣΚΟ, όπου συμμετέχει η ΒΙΟΖΩ.

Κεντρικός άξονας του τριήμερου σεμιναρίου, 17-19/1/2020, ΑΘΗΝΑ, θα είναι οι εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω κοινωνικών συμπράξεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάθε ενδιαφερόμενο για συμμετοχή στην Τοπική Ανάπτυξη πολίτη.

Στο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» 17-19 Ιαν 2020, θα αναπτυχθεί την Παρασκευή, 17/1/2020, 18.00-21.00, το

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Μυστικά και ψέματα στις ετικέτες των τροφίμων - Πώς τα ξεχωρίζουμε

etiketes1Η ετικέτα μας δίνει όσα στοιχεία πρέπει να ξέρουμε για το προϊόν που αγοράζουμε. Για να μάθουμε τι ακριβώς θα φάμε, πρέπει να τις «αποκωδικοποιήσουμε».

Εσείς κοιτάζετε την ετικέτα κάθε φορά που πιάνετε από το ράφι του σούπερ μάρκετ μία συσκευασία τροφίμου για να την βάλετε στο καλάθι σας;

Πόσοι από εμάς είναι σε θέση να την «αποκωδικοποιούν» σωστά;

Σε μεγάλο ποσοστό, οι πελάτες ενός σούπερ μάρκετ βλέπουν την ετικέτα σαν μια δύσκολη «εξίσωση», γυρνούν την συσκευασία γύρω γύρω προσπαθώντας να καταλάβουν κάτι, αλλά μάταια...

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να πηγαίνουμε πιο «διαβασμένοι» στο σουπερμάρκετ.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής φαγητού ή ποτού, έχουν την υποχρέωση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να αναρτούν σε εμφανές σημείο της συσκευασίας όλες τις πληροφορίες για τα διατροφικά συστατικά του

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΕ σημαντικές διαφορές στην σύνθεσή τους σε δείγματα τροφίμων

trofimaΑνησυχία για τα διπλά standards σε δείγματα τροφίμων στην ΕΕ

Τουλάχιστον έκπληξη προκαλούν τα αποτελέσματα από την ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε σε 1.400 προϊόντα σε 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα στα δέκα επώνυμα προϊόντα τροφίμων που αναλύθηκαν, παρουσίασαν σημαντικές διαφορές ως προς τη σύνθεσή τους, παρά το γεγονός ότι η επισήμανση στο

"Λιντσάρισαν έναν ετοιμοθάνατο και τον έφεραν με χειροπέδες"

1Σε δηλώσεις-φωτιά σχετικά με τις τραγικές στιγμές λίγο πριν και μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου προέβη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Επί της ουσίας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για περιύβριση νεκρού, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού».

Επί της ουσίας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κα Αφροδίτη Ρέτζιου, έκανε λόγο για περιύβριση νεκρού, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΒΙΟΖΩ προς το Υπουργείο Εργασίας για... Κ.ΑΛ.Ο

kaloΕπιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή – ΒΙΟΖΩ», προκειμένου να ζητήσει την ένταξη στις δράσεις του εν λόγω υπουργείου των φορέων Κ.ΑΛ.Ο που προϋπήρχαν των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (Σωματεία, Α.Μ.Κ.Ε. κ.λπ). 

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή της ΒΙΟΖΩ με θέμα: «Προδημοσίευση Επιχορήγησης Υφισταμένων Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.» έχει αποδέκτες την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, τον υφυπουργό Αθανάσιο Ηλιόπουλο, τον ειδικό γραμματέα Κ.ΑΛ.Ο. Ευάγγελο Νικολαΐδη και την γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών κ.ά. Πόρων Αικατερίνη Εξερτζόγλου και αποτελεί αντίδραση στην προδημοσίευση -από το εν λόγω υπουργείο- των προϋποθέσεων επιχορήγησης υφισταμένων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., απ’ όπου αποκλείονταν σχεδόν όλοι οι παλιοί φορείς Κ.ΑΛ.Ο. 

Αναλυτικότερα, στην επιστολή της ΒΙΟΖΩ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Είναι θετικό το ότι στις 5/11/18 προδημοσιεύσατε την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης πράξεων για τη δράση «Επιχορήγηση Υφισταμένων

Συνάντηση φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με Ε.Γ.

KALO1

Χαμηλών προσδοκιών αποδείχθηκε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευάγγελο Νικολαΐδη, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απ’ ευθείας αναθέσεις και η προδημοσίευση, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των προϋποθέσεων επιχορήγησης υφισταμένων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., απ’ όπου αποκλείονταν σχεδόν όλοι οι παλιοί φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Οι δυναμικές αντιδράσεις του κινήματος μπορεί να οδήγησαν σε υποχώρηση την ηγεσία του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήρθαν ωστόσο στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα που χρειάζονται επανασχεδιασμό για δράση

15η Μάρτη: Παγκόσμια Μέρα του καταναλωτή

biologikiΘωρακίζοντας την βιολογική γεωργία και την υγεία μας

Με φόντο την Ημέρα του Καταναλωτή και τα βασικά γενικά ζητήματα που την σκιάζουν και γεννιόνται απο την κερδοσκοπία, από το δικό μας μετερίζι προβάλλουμε προς προβληματισμό και επίλυση κάποια επιπλέον δεδομένα που αφορούν την βιολογική γεωργία και κατά προέκταση… την υγεία μας.

 

Ας ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας με το δεδομένο ότι η βιολογική γεωργία και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε αριθμούς απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν ότι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας είναι στρεβλή. Γι’ αυτό επιλέγουν μόνο τους

Νίκη του κινήματος Βιολογικής Γεωργίας

BIO_agrosΕίναι πολύτιμη ακτίδα αισιοδοξίας για το κίνημα, όταν τα δίκαια αιτήματά του συναντούν «ώτα ακουόντων» στην κεντρική διοίκηση.

Ο λόγος για την διόρθωση αδικίας απέναντι στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Παραγωγοί που δεν κατέχουν μέσα παραγωγής (μικροί παραγωγοί), όταν ήθελαν να προσθέσουν αξίες στο προϊόν τους χαρακτηρίζονταν σαν έμποροι, αντί για μεταποιητές, στην βιολογική πιστοποίηση.

Αυτό τους απέκλειε από τις αγορές παραγωγών, που προϋποθέτουν την ιδιότητα του παραγωγού-μεταποιητή για την συμμετοχή τους σε αυτές. Επίσης τους απέκλειε από

Αλληλεγγύη στο Avaaz απέναντι στην Monsanto

AvaazΤο Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 46 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες.

Πρόσφατα λόγω της δράσης της ενάντια στην Monsanto το Avaaz δέχθηκε ένα δικαστικό ένταλμα και ζητά την αλληλεγγύη και την οικονομική βοήθεια των ευαισθητοποιημένων πολιτών για… την αντεπίθεσή του.

«Ενημέρωση: Ζητήσαμε απ' τη Monsanto να το ξανασκεφτεί και λίγο-πολύ μας έστειλε στον αγύριστο. Οπότε πάμε στα δικαστήρια! Και δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ΜΜΕ απ' όλο τον κόσμο γι' αυτό το θέμα. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε μεγαλειώδη ήττα για

ΕΜΒΟΛΙΑ: Απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης απο μια γιατρό

emvolioΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΓΡΙΒΑ

ΕΜΒΟΛΙΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΡΤΕΛ. ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ CDC ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ (ΠΛΗΡΗΣ)

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥN OYTE ΑΠΟΛΥΤΗ OYTE ΙΣΟΒΙΑ ΑΝΟΣΙΑ 27 Νοεμβρίου 2017

Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου - Γρίβα Αρ. Πρωτ. 5703/Γ – 27 - 11 - 2017

Ειδική παθολόγος, Χαλκέων 15 - 546 31 Θεσσαλονίκη.

Προς το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλους4 - 546 Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2017 «Όπως ορίστηκε και καθιερώθηκε με νόμο, η δημόσια έκφραση ιδεών που στρέφονται ενάντια στην πίστη αποτελεί αίρεση.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του Gratians Dectetum,1 η πραγματική αιτία της αναγωγής

«Δικαίωση» της Ελλάδας από την Κομισιόν για το γιαούρτι

giaourtiΗ ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω

Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στο στόχαστρο

2Μια εκστρατεία διάσωσης του κερδοσκοπικού συστήματος των παγκόσμιων εταιριών και των μεγαλοκαταστημάτων, είναι σε εξέλιξη. Όσοι αντιστέκονται, ακόμα και με την παραγωγή τροφής χωρίς χημικά και μεσάζοντες, σύρονται στα αστυνομικά τμήματα σαν κακοποιοί.

Πώς να ανεχτούμε άλλη αρπαχτή στα πενιχρά μας εισοδήματα; Η ανατροπή όλων αυτών που μας καταστρέφουν και μας στερούν την ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή είναι μονόδρομος.

Η λύση είναι απλή: Το θηρίο χωρίς το δικό μας καρπό θα συρρικνωθεί!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, στην αγορά βιολογικών προϊόντων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν έλεγχο στους παραγωγούς και

Σε ισχύ απο αύριο η προσωρινή εφαρμογή της CETA. Εμείς τι κάνουμε;

cetaΑύριο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, CETA, παρά τις τεκμηριωμένες και μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece εκτιμά ότι ακόμα και με την προσωρινή εφαρμογή της CETA υπάρχουν περιθώρια αντιστάσεων της κοινωνίας των πολιτών, των περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων, των εργαζομένων και των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάθε πολίτη, έτσι ώστε τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. – έστω και ένα αρκεί - να μη ψηφίσουν την εφαρμογή της.

Η εφαρμογή της CETA θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στη δημοκρατία, στην παραγωγή – διάθεση των αγροτικών προϊόντων και στην ασφάλεια τροφίμων. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα

Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης: 500 οργανώσεις υπογράφουν για την προστασία του εδάφους

1Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης, 22 Απριλίου, 500 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που συμμετέχουν στην εκστρατεία 

people4soil.eu/en/partners υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κ. Jean-Claude Juncker με αίτημα την ανάπτυξη του Νομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του εδάφους.

Από την Ελλάδα ως Εθνικός Συντονιστής υπογράφει ο Θοδωρής Ορεινός, μέλος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefrinds Greece. 

Στην επιστολή μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής:

⦁              Όπως γνωρίζετε, η πρόταση της Ε.Ε. για Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για το έδαφος αποσύρθηκε το 2014, λόγω της αντίθετης άποψης πέντε Κρατών-Μελών, που δεν οδήγησε στην απαραίτητη πλειοψηφία παρά την οκταετή συζήτηση

Στενή πολυορκία για CETA

1Παρά την άρνηση του Βελγίου η Ευρώπη και ο Καναδάς ελπίζουν ακόμα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA).

«Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον Καναδό πρωθυπουργό.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2016

1Το κεντρικό θέμα για το της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2016 κάνει αναφορά στην κλιματική αλλαγή: “Το κλίμα αλλάζει. Το ίδιο πρέπει η διατροφή και η γεωργία” (Climate is changing. Food and agriculture must too).

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι η επισιτιστική ασφάλεια.

 Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου -πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι- είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την αυξανόμενη συχνότητα καιρικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Για να ικανοποιηθεί μια τέτοια μεγάλη ανάγκη παγκόσμιας σίτισης, η γεωργία και συστήματα παραγωγής και διανομής τροφής θα

ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ!

SPAMEΠανελλαδική δράση «Χωρίς μεσάζοντες» στο Πεδίον του Άρεως

Την Κυριακή 9/10/2016 από τις 9 το πρωί

Καλούμε τους πολίτες όλης της χώρας να στηρίξουν την κοινή πανελλαδική δράση «Χωρίς Μεσάζοντες»

Η προσπάθεια για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας χρειάζεται και την δική σου συμμετοχή καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο

Διαδηλώνουμε εναντίον της CETA

 1Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Φθινοπωρινής Εκστρατείας Last Days of CETA, διοργανώνει δημόσια δράση με αίτημα: 

“Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ/ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ

ΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΉ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ CETA

Το Σαββάτο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 12:00, Ερμού και Νίκης (Σύνταγμα).

Γιατί εμείς αρνιόμαστε να υποστούμε τις καταστροφικές συνέπειες της συμφωνίας.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 δρομολογήθηκε στη Μπρατισλάβα η επικύρωση της ληστρικής εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και ο δικός μας των Οικονομικών κ. Σταθάκης, συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, την έκδοση μιας νομικής ερμηνευτικής δήλωσης, πριν από τις 18 Οκτωβρίου 2016, για να

Επιβολή της παγκοσμιοποίησης με προσωρινά μέτρα!

Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης βλέποντας την αντίσταση των πολιτών στις συμφωνίες TTIP CETA TiSA , αποφάσισαν να τις παρακάμψουν επιβάλλοντας την εφαρμογή τους με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Δηλαδή να μεταθέσουν την έγκριση των συμφωνιών στα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και μέχρι τότε να εφαρμόσουν προσωρινά την συμφωνία CETA! Με άλλα λόγια παγκοσμιοποίηση μέσω ...Καναδά.

TTIP

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Με τις συμφωνίες αυτές αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία του παγκόσμιου κεφαλαίου και των τοκογλύφων, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τη διατροφική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία, τα τρόφιμα κ.λπ. Απορυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας, από την υποβάθμιση των

ΤΤΙΡ: Θηλιά στον… λαιμό της δημοκρατίας

3H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επισκιάστηκε -πέραν όλων των άλλων προβλημάτων- από την επικείμενη... όσο και απευκταία, λόγω των όσων συνεπάγεται, Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ή αλλιώς ΤΤΙΡ.

Του Κώστα Διάκου*

ΤΤΙΡ… Τέσσερα γράμματα που φέρνουν αναστάτωση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ακόμα κι αν η πλειονότητα των αστικών ΜΜΕ κωφεύει, τα κινήματα των πολιτών δυναμώνουν την φωνή τους και προκαλούν προβληματισμό στις

Κινητοποιήσεων συνέχεια για TTIP - CETA

1ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στρατηγικού σχεδιασμού για TTIP - CETA

Απειλές για τη δημοκρατία, την εθνική οικονομία, το περιβάλλον και τη διατροφική ασφάλεια, τα εργασιακά – κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

H Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA (Δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών) διοργανώνει συνάντηση στρατηγικoύ σχεδιασμού για όσους δραστηριοποιούνται, ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις σε τομείς που επηρεάζονται από την TTIP CETA.

Στη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στην Αθήνα, από 10:30π.μ. έως 16:30μ.μ. στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), μπορούν να