Νιτρικά άλατα: Ενας αργός θάνατος στο τραπέζι μας.

Nitrika1Τα νιτρικά άλατα αποτελούν μια διαρκή απειλή για την υγεία μας, όμως ελάχιστοι καταναλωτές δυστυχώς γνωρίζουν, αφού υπάρχει ελλιπείς ενημέρωση για τον κίνδυνο που διατρέχουμε.

Τα νιτρικά άλατα περιέχονται κυρίως στα φυλλώδη λαχανικά και στο πόσιμο νερό και οφείλεται κυρίως στην εντατικοποίηση των καλλιεργειών και την αύξηση των φυτοφαρμάκων.

Αυτός είναι ένα επιπλέον λόγος που καλό θα είναι να προτιμάμε τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, γιατί έτσι προστατεύουμε και την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον.

Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, προστίθενται στα τρόφιμα (κυρίως σε ιχθυοπαρασκευάσματα και κρεατοπαρασκευάσματα) για να εμποδίσουν την ανάπτυξη

«Tα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, όχι τους ιούς»

ΑντιβιοτικάΕΕ- Yπερβολική χρήση αντιβιοτικών:

«Tα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, όχι τους ιούς»

υπενθυμίζει η Σ. Κυριακίδου

Την παραμονή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (EAAD), οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς, αναφέρει πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα το 23% των ερωτηθέντων έχει λάβει αντιβιοτικά τον περασμένο χρόνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδουν οι προσπάθειες των κρατών μελών και της Επιτροπής να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης,

16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: "Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω".


Hmera_DiatrofisΗ Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 2022, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες λιμού, με την πείνα και τον θάνατο να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή.

Οι πιο ευάλωτες κοινότητες πλήττονται από την πανδημία COVID-19, την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη σύγχυση και την εμβάθυνση των ανισοτήτων.

Πόσο μας αφορά μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση παγκόσμιας κλίμακας και γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν στον πλανήτη δισεκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι, την ώρα που πετάμε δισεκατομμύρια τόνους φαγητού στα σκουπίδια;

Θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα, μεταξύ δεκάδων άλλων, που αφορούν στο

Κρυφές ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ: ίδιο περιτύλιγμα, διαφορετικό περιεχόμενο

super market2Χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ, οι βιομηχανίες τροφίμων προχωρούν σε έμμεσες ανατιμήσεις στα προϊόντα, αφού οι τιμές τους παραμένουν ίδιες, αλλά το περιεχόμενο αλλάζει.

Αναλυτής γνωστής εταιρείας ερευνών αγοράς, μιλώντας στην «Καθημερινή», ανέφερε πως «οι εταιρείες επιδιώκουν αφενός να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και αφετέρου να φρενάρουν νέες ανατιμήσεις».

Γι΄αυτό οι εταιρείες καταφεύγουν στο περίφημο φαινόμενο «shrinkflation» –από τις αγγλικές λέξεις shrink που σημαίνει συρρικνώνω και inflation που σημαίνει πληθωρισμός–, που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ευρέως στο εξωτερικό και πλέον πλησιάζει και την εγχώρια αγορά.

Για παράδειγμα, μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει έτοιμα σχέδια προκειμένου η συσκευασία του γιαουρτιού που παράγει να περιέχει 180 γραμμάρια προϊόντος αντί

Σιωπηλός θάνατος: Το βαθύ πρόβλημα των φυτοφαρμάκων στην Ε.Ε.

xhmika_trofimaΟ πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την επισιτιστική επάρκεια των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη, λόγω της διατάραξης των εισαγωγών από Ουκρανία και Ρωσία. Για την εντατικοποίηση όμως της ευρωπαϊκής παραγωγής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, οι Ευρωπαίοι θα καταβάλουν βαρύ τίμημα.

Η ακραία χρήση φυτοφαρμάκων θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί καταστρεπτικά και σιωπηρά, με τους επικριτές τους να συνδέουν την τοξικότητά τους με μια σειρά προβλημάτων στη βιοποικιλότητα και τον άνθρωπο. 

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν ενταθεί οι πιέσεις από πλευράς εταιρειών και λόμπι, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να μειωθεί η χρήση φυτοφαρμάκων και να διακινδυνεύσουν χαμηλότερες γεωργικές αποδόσεις σε μια εποχή που διακυβεύεται η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Έτσι, οι κολοσσοί Bayer, BASF, Corteva και Syngenta, αν και ανταγωνιστές μεταξύ

Μέδουσες, χταπόδια, καρχαρίες και η άγνοια που εκπέμπει η θαλασσινή μας χώρα

MedousesΤις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τα κοινωνικά δίκτυα και τον τύπο να κατακλύζονται από αναρτήσεις και δημοσιεύματα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες για “επιδρομές” από “επικίνδυνες” μέδουσες και “άγριους” καρχαρίες. Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα ενός ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη - ο οποίος

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Σε κίνδυνο οι πνεύμονες του πλανήτη μας

Hmera_Okeanwn_22Οι ωκεανοί είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας, παρέχοντας το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε, όπως υπογραμμίζει ο ΟΗΕ. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας που είναι αφιερωμένη σε αυτούς λοιπόν, υπενθυμίζεται σε όλους ο σημαντικός ρόλος τους στην καθημερινή ζωή.

Στόχος της Ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών στον ωκεανό, η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κινήματος πολιτών για τον ωκεανό και η κινητοποίηση και ένωση του παγκόσμιου πληθυσμού σε ένα σχέδιο για την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών του πλανήτη.  

Είναι μια σημαντική πηγή τροφίμων και φαρμάκων και ένα κρίσιμο μέρος της βιόσφαιρας.

Στόχος δράσης για το 2018: Πρόληψη της ρύπανσης από πλαστικά και ενθάρρυνση λύσεων για έναν υγιή ωκεανό. Η ρύπανση από

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Δράσεις για τον πλανήτη, με σύνθημα «Μόνο Μία Γη»

Hmere_Perivallontos_22 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Δράσεις για τον πλανήτη, με σύνθημα «Μόνο Μία Γη»

Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, όμως υπάρχει Μόνο Μία Γη, αναφέρει ο ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Υπό αυτό το σύνθημα, πραγματοποιούνται σήμερα δράσεις και εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την προστασία του πλανήτη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την ενεργοποίηση των κυβερνήσεων για νέες, περισσότερες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Φέτος, οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), έχουν ως επίκεντρο τη Σουηδία, που επιλέχθηκε ως τόπος εορτασμών. Το 2022 μάλιστα, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που είχε πραγματοποιηθεί στη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη (Διάσκεψη της Στοκχόλμης) το 1972 και η οποία οδήγησε

Τα κινήματα του νερού συζητούν για το νερό

kinimata_nerou_22Συνάντηση συλλογικοτήτων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, 6.30 μ.μ.

Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου, Νομική Σχολή.

Στo πλαίσιo εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) οργανώνουμε συνάντηση συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών για να συζητήσουμε για το νερό, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του και ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού.

Τα τελευταία 50 χρόνια είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο η οργανωμένη προσπάθεια κρατών και ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον πλήρη έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων, επίγειων και υπόγειων, με σκοπό την κερδοσκοπική τους «αξιοποίηση».

Η κερδοσκοπική εκμετάλλευση του νερού στο όνομα της «ανάπτυξης», εγκυμονεί

Τοξικό το 1/3 της ευρωπαϊκής παραγωγής φρούτων

xhmika_trofimaΤο ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από όλα τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι παραμορφώσεις κατά τη γέννηση.

Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση των κερασιών να υπερδιπλασιάζεται επίσης από 22% σε 50% την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, η ανάλυση σχεδόν 100.000 δημοφιλών δειγμάτων φρούτων στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση 53% στη μόλυνση από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Η έρευνα δεν περιελάμβανε βρετανικά προϊόντα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει πάνω από 3,2 εκατομμύρια τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ κάθε χρόνο, καλύπτοντας περίπου το

Κλιματική Αλλαγή: Συναγερμός από τον ΟΗΕ για «σπιράλ αυτοκαταστροφής»

Klimatiki_allagi_22

Η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίζει 1,5 φυσικές καταστροφές την ημέρα -δηλαδή 560 τον χρόνο- μέχρι το 2030, καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε ένα "σπιράλ αυτοκαταστροφής" με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και αγνοεί τους κινδύνους, γεγονός που ωθεί εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφονταν ετησίως μεταξύ 350 και 500 μεσαίας κλίμακας έως μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά οι κυβερνήσεις "κατά βάση" υποτιμούν τον πραγματικό τους αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα επιβίωσης των πληθυσμών, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις φυσικές καταστροφές που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια.

"Σημαίνοντας συναγερμό με το να λέμε την αλήθεια δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά

Ημέρα της Γης 2022: Με σύνθημα «Επενδύστε στον πλανήτη μας»

Hmera_Ghs_2022Για την Ημέρα της Γης το 2022, πρέπει να δράσουμε με τόλμη, να καινοτομήσουμε σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουμε ισότιμα νέες πρακτικές, για να «επενδύσουμε στον πλανήτη μας».

Αυτό είναι το σύνθημα εορτασμού της φετινής Ημέρας της Γης, που καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να αδράξουν τη στιγμή «για να τα αλλάξουμε όλα». Με ανεξάντλητο θάρρος, να δράσουμε για να διατηρήσουμε την υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα μέσα διαβίωσής μας.

«Μια συνεργασία για τον πλανήτη», που αφορά όλους μας σε όλα τα επίπεδα: Τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τους πολίτες.

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου. Καθιερώθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του τότε γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός από τους πρώτους πολιτικούς που είχαν περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναφορικά με το μέλλον του πλανήτη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Στόχος των ετήσιων εορτασμών είναι η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα πλανήτη του οποίου το μέλλον θα είναι

Καλό Πάσχα - Χρόνια Πολλά

eyxes Pasha 2022

Φλέγον ζήτημα το πόσιμο νερό

Hmera_Nerou_22Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Περισσότεροι από δύο δισ. άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό.

Με σύνθημα «Κάνοντας το αόρατο, ορατό» ο ΟΗΕ φέρνει φέτος τα υπόγεια ύδατα και τη σημασία τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Το φετινό μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών είναι το εξής:

«Τα υπόγεια ύδατα είναι αόρατα, όμως οι επιπτώσεις τους είναι ορατές παντού. Εκτός ορατού πεδίου, κάτω από τα πόδια μας, τα υπόγεια ύδατα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που εμπλουτίζει τις ζωές μας. Σχεδόν όλη η ποσότητα υγρού πόσιμου νερού στον κόσμο, είναι υπόγειο. Καθώς η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει, τα υπόγεια ύδατα γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας. Χρειάζεται να εργαστούμε

Όχι άλλους ακριβούς και αδιαφανείς λογαριασμούς!

Hmera Katanaloti2022Φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15 Μαρτίου), η ΒΙΟΖΩ την αφιερώνει, στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, και, πιo συγκεκριμένα, στο δικαίωμα όλων μας να έχουμε πρόσβαση, με προσιτές τιμές, στην ενέργεια.. το δικαίωμά μας να έχουμε απλούς, κατανοητούς και διαφανείς λογαριασμούς, απαλλαγμένους από άσχετες χρεώσεις. 

Είναι γεγονός ότι σήμερα, το μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια, όχι μόνο στους  λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος,  φυσικού αερίου και  λοιπών καυσίμων, αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και όχι μόνο.

Οι παράγοντες που εκτόξευσαν τις τιμές, είναι πολυσυζητημένοι, πολιτικού-γεωπολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα,  εξωγενούς και  ενδογενούς προέλευσης.

Αυτό που δεν έχει γίνει, είναι η λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των

Παγκόσμια Ημέρα(κατά)του Καταναλωτή

katanalotis2022Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι ενώσεις καταναλωτών σημειώνουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης • Λίστα με 11 προτάσεις προς την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Πολεμικά ανακοινωθέντα θυμίζουν οι φετινοί χαιρετισμοί των ελληνικών οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που γιορτάζεται σήμερα 15 Μαρτίου. Παράλληλα με τον πληθωρισμό, κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στις ενώσεις καταναλωτών για φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

Οσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναζητούν φόρμουλες αναχαίτισης των ανατιμήσεων που δεν θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κοσκινίζει» το μείγμα μέτρων ανακούφισης που θα ανακοινώσει, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καλύψουν τη ζημιά, οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι στο έλεος της ακρίβειας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επιμένει ότι εκτός από τα διεθνή γεωπολιτικά αίτια και τις «εισαγόμενες» αυξήσεις, στην Ελλάδα εντοπίζονται «εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στη λειτουργία διάφορων αγορών (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα) που

Εκβρασμός ζιφιού στον Σαρωνικό – Ο Απόηχος του Περιστατικού

jifios

Καλό ταξίδι Σωτήρη.

Συγγνώμη που κάναμε τόσα λάθη και δεν σε σώσαμε.

"Κάθε μήνα στις ελληνικές ακτές εντοπίζονται δεκάδες τραυματισμένα ή νεκρά προστατευόμενα θαλάσσια ζώα. Η είδηση, όμως, αυτών των περιστατικών δεν ξεφεύγει από τα περιορισμένα όρια των τοπικών κοινωνιών των περιοχών που συμβαίνουν.

Όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες, ένας εκβρασμός ήταν αναγκαίο να συμβεί στις ακτές του Σαρωνικού, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρχές και τα ΜΜΕ. Η τεράστια κινητοποίηση, όμως, απλώς αποκάλυψε (εντός και εκτός Ελλάδας) την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, την ανεπάρκεια γνώσεων αλλά και την έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων.

Το καταβεβλημένο ζώο χρησιμοποιήθηκε απλά ως σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι επιφανειακών εντυπώσεων, που τελικά τονίζει ακόμα περισσότερο την γενικότερη έλλειψη παιδείας, ευαισθησίας και σοβαρότητας που απαιτούνται σε κάθε

Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για κάποια υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

ypokatastataΟρισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι πιο υγιεινά, επισημαίνει νέο ενημερωτικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας / Τμήμα Ευρώπης.

Πολλά από αυτά τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι υπερ-υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και ελεύθερα σάκχαρα και στερούνται βιταμινών και ανόργανων συστατικών, που περιέχονται σε μη-επεξεργασμένα τρόφιμα (και στα ζωικής προέλευσης βεβαίως).

Η ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έρευνες έχουν δείξει ότι, η συχνή κατανάλωση υπερ-υψηλής επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, οι καταναλωτές καθοδηγούνται να πιστεύουν ότι μερικά τέτοια τρόφιμα είναι υγιή, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, αναφέρει

Χέρι βοηθείας στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

gmo22Με νόμο που εξωραΐζει τις ετικέτες στις συσκευασίες των μεταλλαγμένων, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προσφέρει περαιτέρω διευκολύνσεις στην παραγωγή τους, ενώ οδηγεί σε σύγχυση τους καταναλωτές.

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, που αρχικά ονοματίστηκαν «μεταλλαγμένοι», αποτέλεσαν ένα καυτό ζήτημα και υπήρξαν πηγή διαμάχης εδώ και αρκετά χρόνια.

Τώρα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, προκαλώντας νέα σύγχυση για το ζήτημα και εμφανώς εξευγενίζοντάς τους, έθεσε σε ισχύ έναν νέο νόμο από την αρχή του έτους με τον οποίο απαιτεί τα τρόφιμα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά να

Ευχές για το 2022

eyxes 2022

Μαζική αντίδραση της ΚτΠ για το νομοσχέδιο που αφορά τις ΜΚΟ

higgsΣε μια από τις μαζικότερες συλλογικές διεκδικήσεις, περισσότερες από 290 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στέλνουμε κοινό μήνυμα προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας τα προβληματικά σημεία του σχεδίου νόμου που αφορά τις ΜΚΟ και τον εθελοντισμό και προτείνουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Η ΒΙΟΖΩ συμμετέχει και συνυπογράφει.

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, τονίζει "Το HIGGS ως φορέας που ασχολείται με την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των οργανώσεων της ΚτΠ, διοργάνωσε και συμμετείχε σε διαδικασίες διαλόγου με ομάδες εργασίας και δίκτυα οργανώσεων, για τη δημιουργία μιας συλλογικής τοποθέτησης.

Προτεραιότητα μας η ανάδειξη θέσεων που θα επιτρέψουν στο νομοσχέδιο να ενισχύσει ουσιαστικά τις

Τίποτα δεν άλλαξε... Οι εκπομπές CO2 επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ πριν από την πανδημία

ozonΗ κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν αποτέλεσε παρά παρένθεση για το κλίμα και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανήλθαν σχεδόν στο επίπεδο όπου βρίσκονταν προηγουμένως, κάτι που μειώνει ολοένα περισσότερο τον χρόνο που απομένει για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πανδημία ανέστειλε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων, οδηγώντας σε θεαματική πτώση κατά 5,4% των συνολικών εκπομπών το 2020.

Όμως το 2021, οι εκπομπές αυτές αναμένεται να αυξηθούν αλματωδώς, κατά 4,9%, φθάνοντας σε επίπεδο μόλις 1% κατώτερο από το απόλυτο ρεκόρ του 2019, σύμφωνα με την έκθεση του Global Carbon Project, που δίνεται σήμερα στη

Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση

Oiti2Η εταιρεία που έχει κάνει αιτήσεις για τέσσερις αιολικούς σταθμούς κατέθεσε σε διαβούλευση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι άδειες έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και τις αρνητικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. ● Μαζικές οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αδιαφορώντας για τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της και μην τηρώντας την αδειοδοτική διαδικασία, η εταιρεία που έχει καταθέσει τις αιτήσεις για τέσσερις αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) στην Οίτη κατέθεσε σε διαβούλευση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις θέσεις «Ξεροβούνι 1» και «Πύργος».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η εταιρεία «Green Velocity» αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι άδειες παραγωγού για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και ότι η υπόθεση θα κριθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2021: Το πλεόνασμα, η έλλειψη και η... ηθική τροφή

trofh 2

Οι τροφές που επιλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη, επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως οι δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο product integrity» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος, Νίκος Γδοντέλης.

«Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι 'ηθικό', να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε

Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ η 23η Σεπτεμβρίου

Mera BIOΗ 23η Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή ως η “Ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ”.

Τα τρία θεσμικά όργανα υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται στο εξής, ως ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Η καθιέρωση της ημέρας βιολογικής παραγωγής ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας τέτοιας ημέρας, για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή.

Ο γενικός στόχος του σχεδίου δράσης, για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, είναι η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Από το

Η κλιματική αλλαγή αγχώνει τους νέους

 

klima_agxos«Μεγάλωσα με τον φόβο ότι θα πνιγώ μέσα στο ίδιο μου το δωμάτιο»
Mitzi Tan, 23 ετών, από τις Φιλιππίνες

Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία μιας νεαρής κοπέλας για τον φόβο που της προκαλεί η κλιματική κρίση. Και δεν είναι η μόνη.

Μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο μόλις χρηματοδότησαν τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ για το κλιματικό άγχος σε παιδιά και νέους ανθρώπους,
με συμμετοχή 10.000 ατόμων από 10 χώρες. Η έρευνά μας δείχνει πως σε κάθε χώρα το άγχος για την πλανητική κρίση είναι πολύ υψηλό, κι όχι μόνο επειδή είμαστε μάρτυρες τρομερών κλιματικών καταστροφών, αλλά και γιατί οι κυβερνήσεις μας αποτυγχάνουν συνεχώς να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ξέρουμε τι χρειάζεται και τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις. Αλλά θα χρειαστεί τολμηρή πολιτική βούληση κι αποφασιστικότητα -- κι αυτό μέχρι τώρα δυστυχώς λείπει. Υπάρχει όμως

Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια

SkoypidiaΝομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάστηκε ως ολοκληρωμένο, αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή με τη δικαιολογία ότι τελούσε υπό διαμόρφωση • Παροιμιώδης προχειρότητα της κυβέρνησης που προσπαθεί να ρυθμίσει ζωτικά θέματα, όπως τα απόβλητα, η δόμηση και οι επενδύσεις, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών.

Ολα τα... ρεκόρ «καλής νομοθέτησης» σπάει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ ένα τμήμα του, αυτό που αφορά θέματα αποβλήτων, έχει κατατεθεί δύο φορές σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Νοέμβριο, πλήθος άλλων διατάξεων για κρίσιμα πολεοδομικά θέματα και την υπερθερμασμένη αγορά ενέργειας προστέθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση και ήδη

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Να επουλώσουμε τις πληγές μας

Perivallon 21Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ξανα-φανταζόμαστε, ξανα-δημιουργούμε, αποκαθιστούμε

Αυτό είναι το σύνθημα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει ιδαίτερη σημασία στην προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακής μετάβασης, πράσινης οικονομίας σε όλο τον πλανήτη.

Την έννοια της αποκατάστασης της βλάβης που έχει προκληθεί στον πλανήτη, τονίζει φέτος ο ΟΗΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μαζί όμως θέτει δύο ακόμα άξονες, αυτόν της φαντασίας και αυτόν της δημιουργίας και καλεί τους πολίτες όλης της υφηλίου να φανταστούν ξανά, να δημιουργήσουν ξανά και να αποκαταστήσουν τη φύση γύρω τους: Reimagine, recreate, restore!

«Αυτή είναι η δική μας στιγμή», συμπληρώνει το σύνθημα του εορτασμού, παρακινώντας όλους μας να αναλάβουμε δράση εδώ και τώρα για να κάνουμε τον

Στις στάχτες "γιορτάζουμε" φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

fotiaΣτη σκιά της συζήτησης για τον κλιματικό νόμο, αλλά και του μαύρου σύννεφου που σκέπασε Κορινθία και Αττική εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Η πρόσφατη πυρκαγιά περιόρισε κατά χιλιάδες στρέμματα τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, η οποία έχει θέσει υπό προστατευτικό καθεστώς περίπου το 28% της χερσαίας έκτασής της και το 19.6% των χωρικών υδάτων της.

Η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, με την Κομισιόν να έχει θέσει ως στόχο, σε μια δεκαετία το 30 % των εδαφών και των θαλασσών της Ευρώπης να βρίσκεται υπό προστασία. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η υγεία της φύσης έχει καθοριστική σημασία για τη δική μας σωματική και ψυχική υγεία και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των

Ευχές Πάσχα 2021

eyxes pasxa 2021

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου