ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ… ΦΩΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενώσεων Καταναλωτών:

ΒΙΟΖΩ,  ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,  ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,  ΝΕΟ ΙΝΚΑ

Μετά τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2007 η ΔΕΗ σχεδιάζει να μας χαρατσώσει με 7% από 1η Ιουλίου 2008

ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ… ΦΩΣ

«Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, να κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.»([1])

Τα τελευταία χρόνια αυτή, η κοινωνική, πολιτική καταργήθηκε από λάτρεις της κερδοσκοπίας. Οι οποίοι αφού ξεπούλησαν το 49% της επιχείρησης στις παγκόσμιες εταιρείες, στην συνέχεια αύξησαν το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 30%! Ενώ η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ στις μεγάλες επιχειρήσεις παραμένει κάτω του κόστους. Έτσι ο οικιακός καταναλωτής επιδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο βασικός τους στόχος είναι η κατάργηση τελείως του κοινωνικού ρόλου της ΔΕΗ και η δημιουργία προϋποθέσεων για να μπούν περισσότεροι κερδοσκόποι στην πίτα της παραγωγής ενέργειας.

Και όλα αυτά σε βάρος των καταναλωτών, που με τα χρήματά τους έκανε η ΔΕΗ όλα της τα μεγάλα έργα, όλα τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία. Έτσι από το 2004 οι αυξήσεις στην τιμή του οικιακού ρεύματος ξεπέρασαν κατά πολύ τον ετήσιο πληθωρισμό, δηλαδή ξεπέρασαν τις αυξήσεις των εισοδημάτων των μισθοσυντήρητων καταναλωτών, που με ευλάβεια οι κυβερνήσεις τις κρατούν εκεί χαμηλά στον πληθωρισμό. Οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ όχι μόνο δεν κάνουν το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή… αλλά αντίθετα έχουν αρχίσει να μας επιστρέφουν στην εποχή του λύχνου.([2])

Οι μισθωτοί, οι μικροβιοτέχνες, οι αγρότες όλοι οι Έλληνες καταναλωτές απαιτούν την άρση του Χριστουγεννιάτικου μποναμά της ΔΕΗ, καθώς και του Καλοκαιρινού μποναμά του 7% γενικής αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, που προγραμματίζεται για την πρώτη του Ιουλίου. Οι χρεώσεις είναι ήδη υπέρογκες και δυσβάσταχτες για τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη βάλλονται από μαζικές αυξήσεις παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων.

Για να μην παθαίνουμε ταχυκαρδία και εφίδρωση όταν χρειάζεται να ανάψουμε το φως ή να βάλουμε πλυντήριο… πριν τα μεσάνυχτα, απαιτούμε:

1.     Να μην ενεργοποιηθούν οι από 1/7/2008 αυξήσεις και να αρθούν αυτές από την 1/1/2008, στην τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές, στους αγρότες και στους βιοτέχνες.

2.     Να αναπτυχθεί με πιό εντατικούς ρυθμούς η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ΔΕΗ. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα γι’ αυτό από την πολιτεία

3.     Να επιδοτηθεί κατά 50% η εγκατάσταση στα κτίρια παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Να μειωθεί σε 4,5% ο ΦΠΑ όλων των μηχανημάτων και εξαρτημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4.     Να υποχρεωθούν όλα τα νέα κτίρια να παράγουν και να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

5.     Οι ετήσιες αυξήσεις της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ, να μην ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

Καλούμε τους καταναλωτές να είναι σε εγρήγορση, ώστε να προχωρήσουμε:

    * Σε ημερήσια (Σαββατιάτικα) μποϋκοτάζ ηλεκτρικού ρεύματος
    * Σε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην αύξηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εκδικάζεται και η συλλογική αγωγή ενάντια στην ΔΕΗ για τις αυξήσεις.
    * Στο να μεθοδεύσουμε να μην πληρώσουμε την ΕΡΤ στους λογαριασμούς, για να τιμωρήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς των αυξήσεων και της ακρίβειας.

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2008

Οι Ενώσεις Καταναλωτών:

ΒΙΟΖΩ

ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΝΕΟ ΙΝΚΑ

[1] http://www.dei.gr/Default.aspx?id=1001&nt=18&lang=1 οι επισημάνσεις είναι δικές μας

[2] Όπως αναφέρεται στην αγωγή που ετοιμάζουμε:

«… τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. για το έτος 2007 αυξήθηκαν κατά 905,9% και έφτασαν στο ποσό των 222.300.000 Ευρώ. Για να συλλάβουμε το μέτρο του ποσού ας το μετατρέψουμε σε δραχμές, τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. ήταν πάνω από 75 δισεκατομμύρια δραχμές !!!. 75 δισεκατομμύρια δραχμές (75.000.000.000) κέρδη, που πλήρωσε ο έλληνας πολίτης – καταναλωτής, όχι ως αντίτιμο του ρεύματος αλλά ως κέρδη – επιβληθείσα μονομερώς υπεραξία κερδοφορίας του προϊόντος. Είχε συνεπώς προ της αυξήσεως τιμολογίων της 1/12/2007, διαμορφωθεί ένα τιμολογιακό καθεστώς που προσέφερε τεράστια και υπέρογκα κέρδη στην καθής.

Στο 1ο τρίμηνο του 2008, οπότε εφαρμόστηκε και έδειξε τα «αποτελέσματά» της, η προσβαλλόμενη αύξηση μηνός Δεκεμβρίου 2007, τα κέρδη της Δ.Ε.Η. Α.Ε. έφτασαν τα 113.346.000 Ευρώ. Μέσα δηλαδή σε ένα τρίμηνο με τις αισχροκερδείς και παράνομες προσβαλλόμενες αυξήσεις τα κέρδη της ΔΕΗ ήταν ξεπέρασαν τα 38,5 δισεκατομμύρια δραχμές !!!. 38,5 δισεκατομμύρια δραχμές κέρδη μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο, εις βάρος και από την τσέπη του έλληνα καταναλωτή.

Η τεράστια αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σαφής και πρόδηλη για όλους τους καταναλωτές και εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να επιβιώσουν, από το άγριο