16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: "Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω".


Hmera_DiatrofisΗ Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 2022, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες λιμού, με την πείνα και τον θάνατο να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή.

Οι πιο ευάλωτες κοινότητες πλήττονται από την πανδημία COVID-19, την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη σύγχυση και την εμβάθυνση των ανισοτήτων.

Πόσο μας αφορά μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση παγκόσμιας κλίμακας και γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν στον πλανήτη δισεκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι, την ώρα που πετάμε δισεκατομμύρια τόνους φαγητού στα σκουπίδια;

Θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα, μεταξύ δεκάδων άλλων, που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, επιχειρεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ να αφυπνίσει συνειδήσεις για ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τόσο ηθικά όσο και περιβαλλοντικά: Τη διαχείριση των τροφίμων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (Διατροφής/Επισιτισμού) εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου και κεντρικό σύνθημα «Να μην μείνει κανένας πίσω», ο FAO τονίζει πως «Το 2022 μας βρίσκει με μια συνεχιζόμενη πανδημία, συγκρούσεις, ένα κλίμα που δεν θα σταματήσει να θερμαίνεται, αυξανόμενες τιμές και διεθνείς εντάσεις. Αυτό επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο όπου όλοι, παντού έχουν τακτική πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά τρόφιμα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Τί πρέπει να γίνει

Είναι ευνόητο ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου -πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι- είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την αυξανόμενη συχνότητα καιρικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Για να ικανοποιηθεί μια τέτοια μεγάλη ανάγκη παγκόσμιας σίτισης, η γεωργία και συστήματα παραγωγής και διανομής τροφής θα πρέπει να προσαρμοστούν στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να γίνουν πιο ανθεκτικά, παραγωγικά και βιώσιμα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ευημερία των οικοσυστημάτων και των αγροτικών πληθυσμών.

Η καλλιέργεια τροφίμων με βιώσιμο τρόπο σημαίνει την υιοθέτηση πρακτικών που παράγουν περισσότερη ποσότητα με λιγότερα μέσα στην ίδια περιοχή γης και με συνετή χρήση των φυσικών πόρων.

Σημαίνει, επίσης, την μείωση των απωλειών τροφίμων πριν το τελικό προϊόν, ή πριν από στάδιο της λιανικής πώλησης, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συγκομιδής, αποθήκευσης, συσκευασίας, μεταφοράς, υποδομής, επιμέρους μηχανισμών της αγοράς, καθώς και βελτίωση των θεσμικών και νομικών πλαισίων.

Η κτηνοτροφία συμβάλλει σε σχεδόν τα δύο τρίτα των γεωργικών αερίων του θερμοκηπίου, και το 78% των εκπομπών γεωργικών μεθανίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με όλες τις χώρες για να βελτιώσουν τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επάνω στους φυσικούς πόρους, από τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και ποιότητας των υδάτων, μέχρι την μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του υπεδάφους, υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της χρήσης αυτών των πόρων με βιώσιμο τρόπο.

Η καλή διαχείριση του εδάφους και η δασοκομία, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν στη φυσική απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 60% μέχρι το 2050, προκειμένου να μπορέσει να σιτίσει τον αυξανόμενο πληθυσμό στη Γη. Η κλιματική αλλαγή θέτει το στόχο αυτό σε κίνδυνο.

Πάνω απο το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, χάνεται ή σπαταλιέται (πετιέται στα σκουπίδια). Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Το μεθάνιο που εκπέμπεται από σήψη των τροφίμων είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Μέχρι το 2050, η αλιεία των βασικών ειδών ψαριών αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 40% στις τροπικές περιοχές, όπου τα προς το ζην και η εξασφάλιση της διατροφής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της αλιείας.

Ο κώδικας συμπεριφοράς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την υπεύθυνη αλιεία, καθοδηγεί τις κυβερνήσεις και τους επιμέρους ιδιωτικούς φορείς για τη διατήρηση και τη σωστή διαχείριση των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αποψίλωση των δασών αντιστοιχεί περίπου στο 10-11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί απο όλους μαζί, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της πείνας και να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.