Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»!

ekpobes

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό θέμα που εστιάζει την προσοχή σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το θέμα για το 2019, «Καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα» είναι μια έκκληση για δράση για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Αναπνοή, ανάσα, ζωή. Μάχη με τις πολιτικές που μας την στερούν. Μάχη με τα συμφέροντα. Ισως είναι άνιση αλλά χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε. Γιατι προτιμάμε να μας κόβεται η ανάσα απο έρωτα, Γιατι προτιμάμε να μας κόβεται η ανάσα απο έρωτα, απ' το να γίνονται -εις βάρος της ζωής μας- οι πλούσιοι... πλουσιότεροι!  

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι καλούνται όλοι να εξετάσουν πώς μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους για να μειωθεί η ποσότητα της παραγόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οπότε θα μειωθεί και η συμβολή της στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε κατά 8% από το 2008 μέχρι το 2013.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο, 7 εκατ. άτομα πεθαίνουν πρόωρα από τη μόλυνση του αέρα. Από τους θανάτους αυτούς, 21% οφείλονται σε πνευμονία, 20% σε εγκεφαλικά, 34% σε ισχαιμικά και παθήσεις της καρδιάς, 19% σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και 7% σε καρκίνο των πνευμόνων.

Την ίδια στιγμή…

«Η ελληνική κλιματική πολιτική αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης» αναφέρουν 24 οργανώσεις, προερχόμενες από το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας των πολιτών – μέλη της Συμμαχίας για το Κλίμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αφορμή για την κοινή δήλωση αποτέλεσε και το γεγονός ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απουσιάζει από την ατζέντα των ελληνικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή τους αναφέρουν:

«Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ο οποίος αγνοεί το φλέγον ζήτημα της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, οι οργανώσεις θεωρούμε χρέος μας να απευθύνουμε στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας επείγον κάλεσμα σε δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο “βιώσιμα” επίπεδα του +1,5°C.

Σύμφωνα με την τελευταία δραματική έκκληση της επιστήμης, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ , έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Ειδάλλως, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C με δραματικές μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C. Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη-αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων.

Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο που απομένει προτού εξαντληθούν τα περιθώρια για δράση, ζητάμε καταρχάς από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη - συμβολική, αλλά και ουσιαστική - πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή”, ακολουθώντας το παράδειγμα των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5°C σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, ζητάμε από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της χώρας προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Ως οργανώσεις που αγωνιούμε για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων κοινωνιών, δεσμευόμαστε, να εξαντλήσουμε όλα τα πολιτικά, επικοινωνιακά και νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την ελληνική κοινωνία να γίνει ενεργό και δραστήριο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που ζητά - κατά απόλυτη προτεραιότητα - δράση για την κλιματική κρίση, και να απαιτήσει από τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της.

Έχουμε μόλις 11 χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας μας είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων που για πρώτη φορά τίθενται σε αμφισβήτηση στο σύνολό τους από την κλιματική κρίση.

Τελικά το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση».

Στην επιτακτική ανάγκη δράσης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας», τονίζει στο μήνυμά του και συμπληρώνει: «Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή» τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι, όπως τόνισε «υπάρχουν λύσεις».

Προς τούτο, κάλεσε τα κράτη όλου του κόσμου «να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα».

«Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους» κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Το πλήρες μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από τη προστασία του φυσικού κόσμου.

Αλλά το περιβάλλον αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Νότιο Ειρηνικό, είδα από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας

Πρέπει να κερδίσουμε. Και μπορούμε. Υπάρχουν λύσεις.

Φορολογείστε τη ρύπανση, όχι τους ανθρώπους.

Σταματήστε την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων.

Σταματήστε να χτίζετε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους.

Η ανθρωπότητα έχει φθάσει σε μια φάση της εξέλιξής της κατά την οποία μέσω της ταχείας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει αποκτήσει τη δύναμη να μεταμορφώνει το περιβάλλον με αμέτρητους τρόπους και σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας ότι η προστασία και η βελτίωση του ανθρώπινου περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την ευημερία των λαών και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, όρισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε που ξεκίνησε το 1974, έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας εμβέλειας που γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 23% όλων των θανάτων παγκοσμίως, προκαλούνται από αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 12,6 εκατ. θανάτους τον χρόνο. Από αυτούς, 3,8 εκατ. καταγράφονται στη νοτιανατολική Ασία, 3,5 εκατ. στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, 2,2 εκατ. στην Αφρική, 1,4 εκατ. στην Ευρώπη, 854 χιλιάδες στην ανατολική Μεσόγειο και 847 χιλιάδες σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Οι φτωχοί, τα παιδιά κάτω των 5 ετών (1,7 εκατ. θάνατοι ετησίως) και οι ενήλικες με ηλικία μεταξύ 50- 75 ετών (4,9 εκατ. θάνατοι ετησίως) επηρεάζονται περισσότερο από το περιβάλλον.

«Καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα»ekpobes2

Τί προκαλεί τη ρύπανση του αέρα;

Η κατανόηση των διαφόρων τύπων ρύπανσης και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την υγεία και το περιβάλλον, βοηθάει προκειμένου να γίνουν τα κατάλληλα βήματα προκειμένου να βελτιωθεί ο αέρας. Συχνά δεν φαίνεται, αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παντού και εννέα στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Νοικοκυριά

Η κύρια πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας των νοικοκυριών είναι η εσωτερική καύση ορυκτών καυσίμων, ξύλου και άλλων καυσίμων με βάση τη βιομάζα για τη μαγειρική, τη θέρμανση και τον φωτισμό των σπιτιών. Περίπου 3,8 εκατ. πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους κάθε χρόνο, η συντριπτική τους πλειονότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Από αυτή την αιτία πλήττονται περισσότερο γυναίκες και παιδιά.

Βιομηχανία

Σε πολλές χώρες, η παραγωγή ενέργειας αποτελεί την κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αποτελούν μείζονα παράγοντα, ενώ οι γεννήτριες ντίζελ προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία σε περιοχές εκτός δικτύου.

Μεταφορές

Ο συνολικός τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια και το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Οι εκπομπές από τις μεταφορές έχουν συνδεθεί με σχεδόν 400.000 πρόωρους θανάτους.

Γεωργία

Υπάρχουν δύο σημαντικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη γεωργία: τα ζώα που παράγουν μεθάνιο και αμμωνία και η καύση γεωργικών αποβλήτων. Περίπου 24% όλων των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται παγκοσμίως προέρχονται από τη γεωργία, τη δασοκομία και άλλες χρήσεις γης.

Απόβλητα

Η ανοικτή καύση απορριμμάτων και τα οργανικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα επιβλαβείς διοξίνες, φουράνια, μεθάνιο και μαύρο άνθρακα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 40% των αποβλήτων καίγεται σε ανοικτούς χώρους.

Άλλες πηγές

Δεν προέρχεται όλη η ατμοσφαιρική ρύπανση από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι καταιγίδες σκόνης και άλλες φυσικές διεργασίες προκαλούν επίσης προβλήματα.

Σημειώνεται ότι 91% των κατοίκων των πόλεων δεν αναπνέουν ασφαλή αέρα. Σύμφωνα μάλιστα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), οι αστικές περιοχές έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1992, ενώ 75% των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν από τη μόλυνση απ’ ό,τι από το AIDS τη φυματίωση και την ελονοσία, μαζί.

Την ίδια ώρα, το περιβάλλον ωθείται πέρα από τα όριά του με την πλαστική ρύπανση, που έχει δεκαπλασιαστεί από το 1980. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 8 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, ενώ περισσότερο από 90% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται δεν ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ, κάθε εβδομάδα οι ΗΠΑ πετούν αρκετά πλαστικά μπουκάλια νερού για να περικυκλωθεί ο πλανήτης πέντε φορές. Και αυτά αποτελούν ένα μόνο είδος αποβλήτου, από μόνον το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή: Cnn.gr

 ΑΠΕ-ΜΠΕ