Τα αυγά του... φιδιού

aygaΑτελείωτες είναι οι διατροφικές επιθέσεις που δέχονται οι καταναλωτές παγκοσμίως. Αυτή την φορά με χώρα προέλευσης την Ολλανδία στο επίκεντρο βρίσκονται τα αυγά με εντομοκτόνο. Το εν λόγω σκάνδαλο, ωστόσο, αποδείχθηκε ντόμινο του οποίου η έκταση καταλαμβάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βέβαια, το σημαντικότατο ζήτημα των μολυσμένων αυγών δεν βάζει στο τραπέζι των καταναλωτών μόνο μια διατροφική βόμβα… αλλά και το θεμελιώδες ερώτημα του «που πάμε» που προκύπτει από τα αδιέξοδα της συμβατικής παραγωγής τροφής.

Τελικά, με φόντο τις επικίνδυνες μεθόδους καλλιέργειας και εκτροφής, την κερδοσκοπία και τους ελλιπείς ελέγχους στην παραγωγή και στην αγορά των συμβατικών, η βιολογική γεωργία αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά μονόδρομος.     

Εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη. Μία εκ των χωρών προέλευσης των αυγών, η Ολλανδία, είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα και έχει διευρύνει τους ελέγχους της και σε άλλα προϊόντα που ίσως έχουν μολυνθεί από το εντομοκτόνο fipronil.

«Είναι εγκληματική ενέργεια, είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο υπουργός Κρίστιαν Σμιντ, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, όμως δεν θέλησε να δώσει περισσότερο λεπτομέρειες.

Αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, η μία μετά την άλλη, αποσύρουν άρον-άρον τα μολυσμένα αυγά από τη Γερμανία και είναι αμφίβολο αν μπορεί κάποιος να βρει το εν λόγω προϊόν στα ράφια πλέον.

Ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε σίγουρος πως όλα τα προϊόντα του είδους έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Σουηδία και σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες το Λουξεμβούργο, έχουν επίσης πληγεί από την κρίση του fipronil. Στην Ολλανδία περίπου 180 ορνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους. Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το fipronil στα μετρίως τοξικά και επισημαίνει πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη. Οι Αρχές της Ολλανδίας και του Βελγίου έχουν εντοπίσει την πηγή του εντομοκτόνου σε έναν προμηθευτή προϊόντων καθαρισμού στην Ολλανδία.

Εκτεταμένοι έλεγχοι στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής, που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil.

«Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αυγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων NVWA.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αυγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO). Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί αυτοί, των οποίων η παραγωγή αυγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ανδρέας Μανέτας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν έχει εμπλοκή στο διατροφικό σκάνδαλο με τα εκατομμύρια μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη.

Η κρίση έχει επεκταθεί σε Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία και Ελβετία όπου παρτίδες αυγών με προέλευση την Ολλανδία αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

Τα αυγά έχουν μολυνθεί από το εντομοκτόνο fipronil που χρησιμοποιήθηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ουσία αυτή είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και τόνισε ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.


Πηγές:

Enallaktikos.gr
CNN GREECE