Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2016

1Το κεντρικό θέμα για το της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2016 κάνει αναφορά στην κλιματική αλλαγή: “Το κλίμα αλλάζει. Το ίδιο πρέπει η διατροφή και η γεωργία” (Climate is changing. Food and agriculture must too).

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι η επισιτιστική ασφάλεια.

 Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου -πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι- είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την αυξανόμενη συχνότητα καιρικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Για να ικανοποιηθεί μια τέτοια μεγάλη ανάγκη παγκόσμιας σίτισης, η γεωργία και συστήματα παραγωγής και διανομής τροφής θα πρέπει να προσαρμοστούν στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να γίνουν πιο ανθεκτικά, παραγωγικά και βιώσιμα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ευημερία των οικοσυστημάτων και των αγροτικών πληθυσμών.

Η καλλιέργεια τροφίμων με βιώσιμο τρόπο σημαίνει την υιοθέτηση πρακτικών που παράγουν περισσότερη ποσότητα με λιγότερα μέσα στην ίδια περιοχή γης και με συνετή χρήση των φυσικών πόρων.

Σημαίνει, επίσης, την μείωση των απωλειών τροφίμων πριν το τελικό προϊόν, ή πριν από στάδιο της λιανικής πώλησης, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συγκομιδής, αποθήκευσης, συσκευασίας, μεταφοράς, υποδομής, επιμέρους μηχανισμών της αγοράς, καθώς και βελτίωση των θεσμικών και νομικών πλαισίων.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Στοιχεία που σοκάρουν και προβληματίζουν...

Η κτηνοτροφία συμβάλλει σε σχεδόν τα δύο τρίτα των γεωργικών αερίων του θερμοκηπίου, και το 78% των εκπομπών γεωργικών μεθανίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με όλες τις χώρες για να βελτιώσουν τη διαχείριση του ζωικού τους κεφαλαίου και να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επάνω στους φυσικούς πόρους, από τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και ποιότητας των υδάτων, μέχρι την μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του υπεδάφους, υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της χρήσης αυτών των πόρων με βιώσιμο τρόπο.

Η καλή διαχείριση του εδάφους και η δασοκομία, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν στη φυσική απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 60% μέχρι το 2050, προκειμένου να μπορέσει να σιτίσει τον αυξανόμενο πληθυσμό στη Γη. Η κλιματική αλλαγή θέτει το στόχο αυτό σε κίνδυνο.

Πάνω από το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλιέται (πετιέται στα σκουπίδια). Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Το μεθάνιο που εκπέμπεται από σήψη των τροφίμων είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Μέχρι το 2050, η αλιεία των βασικών ειδών ψαριών αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 40% στις τροπικές περιοχές, όπου τα προς το ζην και η εξασφάλιση της διατροφής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της αλιείας.

Ο κώδικας συμπεριφοράς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την υπεύθυνη αλιεία καθοδηγεί τις κυβερνήσεις και τους επιμέρους ιδιωτικούς φορείς για τη διατήρηση και τη σωστή διαχείριση των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αποψίλωση των δασών αντιστοιχεί περίπου στο 10-11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στόχος είναι να πετύχει ο πλανήτης “Μηδενική Πείνα” μέχρι το έτος 2030.

Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της πείνας και να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Εν τω μεταξύ…

2Ένοχη για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας κρίθηκε η Monsanto ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου 2016… έστω και σε μια συμβολική δίκη στην Χάγη.

Οι οργανώσεις: The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) και Millions Against Monsanto, με τη συμμετοχή δεκάδων ακτιβιστικών ομάδων για την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος, οδήγησαν στο εδώλιο την υπερδύναμη της βιοτεχνολογίας, Monsanto, και την καταδίκασαν περνώντας ένα -πολλαπλά τεκμηριωμένο- μήνυμα αντίστασης.

«Η δίκη αυτή, συμβολίζει την άμυνα  των πολιτών απέναντι στην επιθετική εισβολή που υφίσταται η διατροφική τους  αλυσίδα από μια μικρή ομάδα πολυεθνικών» δήλωσαν την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες.

«Η δίκη της Monsanto», όπως εξήγησαν, «είναι μια διεθνής πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να κριθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγκριτοι δικαστές ακούν μαρτυρίες από θύματα, πριν εκδώσουν μια συμβουλευτική απόφαση τηρώντας τις ίδιες διαδικασίες με αυτές του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οργανώσεις στο κατηγορητήριο, από τις αρχές του 20ου αιώνα, η Monsanto ανέπτυξε μια σειρά τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία έχουν μη αναστρέψιμα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, ενώ προκάλεσαν ασθένειες και θανάτους σε χιλιάδες ανθρώπους.

Με βάση τις «Κατευθυντήριες Αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 2011, μια μεγάλη ομάδα δικηγόρων και δικαστών κλήθηκε να αξιολογήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες της Monsanto για ζημίες που έχει προκαλέσει στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.

Το δικαστήριο στηρίχτηκε επίσης και στο Καταστατικό της Ρώμης, με βάση το οποίο ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το 2002, που αποτελεί το μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης. 

Το δικαστήριο έβαλε προς εξέταση αν θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (οικοκτονία).

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, o πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για τις Βιολογικές Καλλιέργειες (IFOAM), Andre Leu, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Monsanto αγνοεί επιδεικτικά τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν στους ανθρώπους και στο περιβάλλον τα προϊόντα της και πιστεύει ότι μέσω της συστηματικής συγκάλυψης θα συνεχίσει ανενόχλητη τις δραστηριότητές της.

Θεωρεί ότι με τη χρηματοδότηση ερευνών, τον χειρισμό των μέσων ενημέρωσης και τις πιέσεις που ασκεί σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, θα παραμείνει ατιμώρητη». Όμως ο αγώνας συνεχίζεται…

Παράλληλα με τη Δίκη έλαβε χώρα στην Χάγη μια Διεθνής Λαϊκή Συνέλευση που αποτέλεσε μια συνάντηση κινημάτων, σποροφυλάκων και υπερασπιστών των σπόρων, αγροτών, καλλιεργητών και πολιτών, με θέμα το σχεδιασμό του δικού μας διατροφικού μοντέλου.

«Θέλουμε η διατροφή μας να βασίζεται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκεντρωμένη κατοχή των σπόρων, την αγροοικολογία και το σεβασμό για τα δικαιώματα των αγροτών των καταναλωτών και του περιβάλλοντος» ανέφερε το ψήφισμα που βγήκε στο τέλος.