Οι Μικροοργανισμοί Σύμμαχοι Του Ανθρώπου!

Ας ανακυκλώσουμε τα αντιμικροβιακά προϊόντα της παγκοσμιοποίησης και ας καλλιεργήσουμε τους φίλιους στον άνθρωπο μικροοργανισμούς.

mikroorganismΣημειώνεται ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια ξεχωριστούς μικροοργανισμούς, όπως μύκητες, βακτήρια, ένζυμα, μικρόβια κ.λπ. Ζουν δε παντού σε όλο μας το σώμα και κυρίως στο δέρμα, στον διατροφικό μας σωλήνα και αλλού. Η συντριπτική τους πλειοψηφία όχι μόνο διάκειται φιλικά στο άνθρωπο αλλά είναι σημαντικός του βοηθός στην αποδόμηση των τροφών, στον εμπλουτισμό με διατροφικά στοιχεία του οργανισμού και αλλού. Έχουμε δε αφομοιώσει τέτοιους μικροοργανισμούς μέσα στο κύτταρο (τα μιτοχόνδρια) που σε πρώτη ανάγνωση τα χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ενέργειας. Η σημαντικότερη αποθήκη μικροοργανισμών του οργανισμού μας είναι η σκωληκοειδίτιδα.

Όπως η φύση έτσι και το σώμα μας παρατάσσει στρατό από φιλικούς μικροοργανισμούς ενάντια στα παθογόνα μικρόβια. Τα παθογόνα όταν έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα την πρώτη μάχη που δίνουν είναι εξωτερικά με τους φίλιους μικροοργανισμούς που υπερασπίζουν τον άνθρωπο. Η αποστείρωσή μας όχι μόνον δεν βοηθάει αλλά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να εισχωρήσουν μέσα μας τα παθογόνα.

Δείτε στην συνέχεια μερικές από τις τελευταίες αναρτήσεις:

skilos

Γεμάτα βακτήρια τα σπίτια με σκύλους – Τα πλεονεκτήματα

Τα σπίτια με σκύλους έχουν διαφορετικές μικροσκοπικές μορφές ζωής από τα σπίτια που δεν υπάρχουν ζώα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις εξής εννιά επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τα περισσότερα στα σπίτια με σκύλους και  κυρίως στις περιοχές που ακουμπάμε εμείς και το φαγητό μας, καθώς και στις περιοχές που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκόνης.

Αν και οι περισσότεροι ανατριχιάζουμε στην ιδέα των βακτηρίων που φωλιάζουν σε κάθε αντικείμενο που αγγίζουμε, οι μικροοργανισμοί φαίνεται πως έχουν ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία των ανθρώπων.

skilosΕνδεικτικά αναφέρεται ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο «εξοικειώνονται» με μια ευρεία γκάμα μικροβίων.

Εκτός αυτού, παλαιότερη έρευνα Φινλανδών επιστημόνων είχε δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία. (Πηγή: econews)

Δείτε επίσης:

Ανακάλυψαν βακτήρια που εξαφανίζουν το λίπος – Νέο όπλο κατά της παχυσαρκίας

Ο "Εχθρός" το Μικρόβιον Ενίκησεν!

Ενεργοί μικροοργανισμοί... Οι σύμμαχοί μας

“Βιοτσιμέντο” επιδιορθώνεται μόνο του με μικροοργανισμούς!

Ενέργεια και από χαλασμένο κρασί

Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μορφή ζωής

Μικρόβια “αφοδεύουν” ωφέλιμη ενέργεια

«Ηλεκτρικά βακτήρια» ανοίγουν τον δρόμο για τις πρώτες βιο-μπαταρίες

Γιατί οι μύκητες είναι το μυστικό όπλο για τη σωτηρία του κλίματος

Ανακύκλωση στη Πηγή - ΟικοΑυτάρκεια