Ανοιξε "κερκόπορτα" της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα

GMOΗ Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε νέα «κερκόπορτα» για την… εισβολή των μεταλλαγμένων τροφίμων.

Εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, με 480 ψήφους υπέρ και 159 κατά, η νομοθεσία που δήθεν επιτρέπει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν τα ίδια για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η νέα απόφαση δήθεν δεν υποχρεώνει κανένα κράτος να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων αλλά δίνει το ελεύθερο στις εταιρείες βρυκόλακες να πουλήσουν τους τοξικούς σπόρους τους. Έτσι το αρμόδιο υπουργείο κάθε κράτους που θέλει να μην καλλιεργηθούν στο έδαφός του, οφείλει να απαγορεύσει «αιτιολογημένα» στις εταιρείες να πουλούν τους μεταλλαγμένους σπόρους. Δηλαδή αν ένα κράτος «αμελήσει» ή δεν «προλάβει» είτε δεν θέλει, για ευνόητους λόγους, να απαγορεύσει την διακίνηση των σπόρων, οι εταιρείες θα μπορούν να πουλούν μεταλλαγμένους σπόρους σε αγρότες χωρίς να παραβαίνουν κάποιο νόμο! Σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο. Η άδεια πώλησης σπόρων δίνεται πρώτα, μετά από σχετικό αίτημα των εταιρειών και μετά αυτές πωλούν.

Από το 1998, μόνο καρποί καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto καλλιεργούνται στην ΕΕ, με την Ισπανία να καλλιεργεί το 90% της συνολικής παραγωγής. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutche Welle, η απόφαση της ΕΕ μπορεί να σημαίνει την καλλιέργεια άλλων επτά μεταλλαγμένων σπόρων στο ευρωπαϊκό έδαφος. 

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε πολλές περιοχές όπου επιτράπηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί σε ένα γεωγραφικό χώρο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα όπως σε ζωοτροφές ή ακόμη και σε τρόφιμα για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.). Προχθές η Ιαπωνία απαγόρευσε το αμερικάνικο στάρι γιατί ένα γενετικό πείραμα την Monsanto που έγινε πριν από χρόνια το επιμόλυνε.

Η ΕΕ επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν κανένα μέσον άμυνας.

Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, έχουν την άποψη ότι τα μεταλλαγμένα απειλούν τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την αξιοπιστία της γεωργικής τους παραγωγής. Ωστόσο οι κυβερνήσεις και οι βουλευτές τους είναι σύμμαχοι των παγκόσμιων εταιρειών των μεταλλαγμένων.

Έτσι έγινε κι εδώ, η κυβέρνησή μας σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις των Ελλήνων καταναλωτών και παραγωγών, προώθησε ρυθμίσεις υπέρ των εταιρειών μεταλλαγμένων στην ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης κι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αντιτάχθηκαν στα μεταλλαγμένα ως όφειλαν σε δύο περιπτώσεις που κλήθηκαν να το πράξουν. Αναρωτιόμαστε με ποιο κίνητρο το έκαναν αυτό, εκπροσωπώντας μια χώρα της οποίας τα γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι πολύτιμα εξαγωγικά αγαθά και σύμβολο του πολιτισμού της.

Αρχικά πριν τις εκλογές του Μαΐου το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις προτάσεις των εταιρειών. Μόλις όμως εκλέχτηκαν οι νέοι ευρωβουλευτές το όχι στα μεταλλαγμένα έγινε ανάμνηση για τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους. Μόνο η Αριστερά και οι Οικολόγοι πράσινοι καταψήφισαν την διάχυση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.