Μεγαλώνει το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα!

no_gmoΤο μεταλλαγμένο καλαμπόκι απέτυχε να τα εξοντώσει τους ριζοσκώληκες, που το καταστρέφουν...

Γαλλία εναντίον Monsanto

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται ως επικίνδυνη για το περιβάλλον η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου (ΜΟΝ810) της Monsanto.

«Ο νόμος έχει ως στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.

Η απόφαση αποτελεί συνέχεια και άλλων αντίστοιχων απαγορεύσεων του 2011 και του 2013. Η γαλλική ένωση παραγωγών αραβοσίτου είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του συμβουλίου επικρατείας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στη Γερουσία, με την αιτιολογία ότι η προσωρινή απαγόρευση δεν είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε «επείγουσα οικονομική κρίση», όπως οι ίδιοι υποστήριζαν.

Το MON810 είναι η μοναδική γενετικά τροποποιημno_gmoένη ποικιλία αραβοσίτου ανθεκτικού σε παράσιτα, η οποία επιτρέπεται να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκρισή της βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση και τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Τον Φεβρουάριο του 2014, οι ευρωπαίοι αρμόδιοι υπουργοί δεν συμφώνησαν ούτε για την ποικιλία καλαμποκιού Pioneer 1507 της DuPont και της Dow Chemical, οπότε η έγκρισή της θα γίνει από την Κομισιόν.

Η Γαλλία ζητά οι μελλοντικές αποφάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι απέτυχε να τα εξοντώσει τους ριζοσκώληκες, που το καταστρέφουν...

Άπλετο φως στο φλέγον ζήτημα των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών ρίχνει νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι επιβλαβείς ριζοσκώληκες του αραβοσίτου εξελίσσονται και καθίστανται ανθεκτικότεροι σε συγκεκριμένο είδος γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Ο γενετικά μεταλλαγμένος καρπός περιέχει γονίδια του βακίλου Bacillus thuringiensis, τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα να παράξουν τοξίνες που εξολοθρεύουν δεκάδες σκώληκες και έντομα των ριζών.

Παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αγρότες και εταιρείες εμπορίας σπόρων καλλιέργησαν τεράστιες εκτάσεις καλαμποκιού Bt χωρίς να δημιουργήσουν μη τροποποιημένα “καταφύγια” ευνοώντας ουσιαστικά την ανθεκτικότητα των παρασίτων.

Πλέον το καλαμπόκι Bt αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της αμερικανικής παραγωγής και κινδυνεύει άμεσno_gmoα από τα “υπερέντομα” που “εξέθρεψε”.

Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1996 και προκάλεσε τη μαζική μείωση των ριζοσκωλήκων και άλλων εντόμων του αραβοσίτου. Λιγότερα παράσιτα μεταφράστηκαν σε αυξημένη παραγωγή και μικρότερη ανάγκη για συμβατικά παρασιτοκτόνα. Ωστόσο, τα προβλήματα ήταν ορατά από το 2006 ακόμα.

Οι φωνές των ειδικών για την ανάγκη καλλιέργειας και άλλων, μη τροποποιημένων καρπών αραβοσίτου δεν εισακούστηκαν εξαιτίας του συνασπισμού των εταιρειών βιοτεχνολογίας και την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου.

Το 2009 καταγράφηκαν μαζικές καταστροφές γενετικά μεταλλαγμένα καλαμποκιού από ανθεκτικότερους ριζοσκώληκες στην Αϊόβα. Το πρόβλημα επεκτάθηκε στις Πολιτείες Νότια Ντακότα, Μιννεσότα, Νεμπράσκα και Ιλλινόις το 2011.

Η τελευταία μελέτη υποδεικνύει ότι οι ριζοσκώληκες έχουν γίνει ανθεκτικοί σε ένα δεύτερο είδους αραβοσίτου Bt. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι παρότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο είδος παράγει διάφορες τοξίνες παραμένει ευάλωτο.

Από τη στιγμή όμως που εξακολουθεί να σκοτώνει άλλα παράσιτα, οι αγρότες θα συνεχίσουν να το καλλιεργούν αυξάνοντας παράλληλα τη χρήση παρασιτοκτόνων. Η προσθήκη χημικών ουσιών στο μείγμα θα εξανεμίσει τα όποια -υποτιθέμενα- περιβαλλοντικά οφέλη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι.

Για την αποφυγή μιας καταστροφής βιβλικών διαστάσεων, οι ερευνητές προτείνουν την καλλιέργεια διαφορετικών καρπών στη γη τους.

Χωρίς βιοποικιλότητα καμία γενετική τροποποίηση δεν μπορεί να προστατεύσει το καλαμπόκι από τους εχθρούς του...

Πηγή: econews.gr