Πλουσιότερη η βιοποικιλότητα στις βιολογικές φάρμες σε σχέση με τις συμβατικές

bio1Οάσεις βιοποικιλότητας οι φάρμες, όπου καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα. Φιλοξενούν περισσότερα είδη φυτών, ζώων, πουλιών και εντόμων σε σχέση με τις συμβατικές αγροτικές καλλιέργειες.

Το συμπέρασμα προκύπτει απο μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της βιολογικής γεωργίας για τη βιοποικιλότητα.

Οι φάρμες, όπου καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα, φιλοξενούν περισσότερα είδη φυτών, ζώων, πουλιών και εντόμων σε σχέση με τις συμβατικές αγροτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει τη σημασία της βιολογικής γεωργίας για τη βιοποικιλότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σον Τακ του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης οικολογίας “Journal of Applied Ecology”, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 184 φάρμες και έφθαναν μέχρι το 1989 στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την μελέτη, στις βιολογικές- οργανικές φάρμες κατά μέσο όρο ζουν 34% περισσότερα είδη (το αυξημένο ποσοστό κυμαινόταν από 26% έως 43%). Η σχετική αυτή υπεροχή από άποψη βιοποικιλότητας σε σχέση με τις συμβατικές φάρμες αφορούσε όλη την 30ετή περίοδο που κάλυψε η έρευνα και δεν δείχνει τάση μείωσης με το πέρασμα του χρόνου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η βιολογική γεωργία, ως εναλλακτική λύση στη συμβατική, μπορεί να αποδώσει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη βιοποικιλότητα» δήλωσε ο Τακ. Μάλιστα, για ορισμένα ζωτικά είδη, όπως όσα επικονιάζουν τα φυτά (π.χ. μέλισσες), ο αριθμός των ειδών είναι έως 50% μεγαλύτερος στα χωράφια με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Από την άλλη, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε μεν τον αυξημένο αριθμό των ειδών, αλλά δεν έβγαλε κάποιο ανάλογο συμπέρασμα για τον συνολικό αριθμό των οργανισμών (πόσα μέλη κάθε είδους) ζουν συγκριτικά στις βιολογικές και στις συμβατικές καλλιέργειες. Πάντως, ο πλούτος μιας βιολογικής καλλιέργειας είναι τόσο μεγαλύτερος, όσο περισσότερο αυτή αποτελεί μια απομονωμένη «νησίδα» ανάμεσα σε μεγάλες εκτάσεις από συμβατικές εντατικές καλλιέργειες.

Πηγή: ΑΜΠΕ