Οίνος, το ΥπερΤρόφιμο!

Κρασί, Καθημερινή Ανάγκη ή Πολυτέλεια;

krasiΕίναι το Δόρυ της Ψυχής και η Ασπίδα του Οργανισμού!

 Ένα από τα ΥπερΤρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, ο οίνος, είναι από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Και ο βασικός συντελεστής του γαλλικού παράδοξου.

Το Ηλέσιον έγραψε: Αν πιεί κανείς ένα ποτηράκι κρασί παίρνει κουράγιο να κάνει πράξη και να πει όσα συνήθως διστάζει. Και τα ωφέλιμα συστατικά του προστατεύουν την υγεία από τις καθημερινές επιθέσεις.

Πολυτραγουδισμένος και πηγή για τραγούδι ο οίνος, και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού είναι κυρίαρχος σε πλείστες όσες εκφάνσεις της ζωής μας. Από την θρησκευτική τελετουργία τα συμπόσια της χαράς και του πόνου όπου ζητούμενο είναι η ψυχική ανάταση και η λύτρωση, μέχρι την απλότητα των καθημερινών γευμάτων όπου στόχος για τον άνθρωπο είναι η σωματική ενδυνάμωση.

Σε καιρούς δύσκολους ο οίνος αποτέλεσε βασικό βοήθημα για την επιβίωση των πληθυσμών, και στην δική μας εποχή που πάλι οι λαοί δοκιμάζονται, είναι επιτακτική klimaανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τι εστί «υπερτροφή».

Ας γυρίσουμε λοιπόν την πλάτη στα χημικά σκευάσματα είτε στα προϊόντα επιστημονικών ντελιρίων επιδοτούμενων από την φαρμακοβιομηχανία και ας αφουγκραστούμε ξανά τη φύση δεχόμενοι με σεβασμό τα δώρα της.

Πολύτιμο το δώρο της αμπέλου για τον άνθρωπο καθώς κρύβει μέσα του άπειρα πλεονεκτήματα. Δεδομένα που η λαϊκή σοφία ανά τους αιώνες αποκωδικοποίησε και γι’ αυτό καθιέρωσε τον οίνο ως καθημερινή υπερτροφή τόσο στην υλική όσο και στην πνευματική διάσταση της ζωής.  

Οίνος... Παν Μέτρον Άριστον

Εν τούτοις, ένα μεγάλο μέρος των γιατρών του 20ου αιώνα σπούδασε και αναδείχτηκε επαγγελματικά μέσα στην ποτοαπαγόρευση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα επί τουλάχιστον μία 30ετία, οτιδήποτε είχε σχέση με το οινόπνευμα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, να λογοκρίνεται και να απαγορεύεται. Παράδειγμα γι’ αυτό είναι ότι στην δεκαετία του ́’70, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ απέκρυψε αποδείξεις από μελέτη καρδιακών παθήσεων(Framingham Heart Study) που αποδείκνυε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μείωνε τους θανάτους από στεφανιαία νόσο κατά 50%([1])!

sokΤο πνεύμα του οίνου πολεμήθηκε από την παγκοσμιοποίηση, τις φαρμακοβιομηχανίες και τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων σαν δηλητήριο και καρκινογόνα ουσία. Έχοντας στόχο να μειωθεί το ανθρώπινο αμυντικό σύστημα για να πωληθούν τα φάρμακα από την μία πλευρά και να προωθηθούν η μπύρα με τα αναψυκτικά από την άλλη, που ελέγχονται από τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες. Απαγορεύθηκε στους νέους να πίνουν κρασί και επιβλήθηκαν τα δηλητήρια τύπου κόλλας!

«Ίσως να μη ξέρετε ότι το οινόπνευμα (ή αλκοόλ) αποτελεί φυσιολογικό συστατικό του σώματος και βρίσκεται στο αίμα μας σε αναλογία μικρότερη από 1,5 χιλιοστό του γραμμαρίου ανά λίτρο. (...)

Το οινόπνευμα φαίνεται να έχει συντροφέψει τον άνθρωπο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την ιστορία του πάνω στη Γη. Χρησιμοποιήθηκε σαν θρεπτική ουσία για την παροχή ενέργειας, ως ευφραντικό, ορεξιογόνο, διεγερτικό, καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, παυσίπονο, αναισθητικό, ναρκωτικό, παραισθησιογόνο, διευκολυντικό της κοινωνικής και της …αντικοινωνικής συμπεριφοράς, της εκδήλωσης του θάρρους, του θράσους, της τόλμης και της γενναιότητας, τροφή της φαντασίας, της έμπνευσης και της ευφορίας»([2]).

«Το κρασί καί το μέλι είναι τα καλύτερα για τούς ανθρώπους, αν με φυσικό τρόπο, στην ώρα τους καί με μέτρο προσφέρονται καί σε όσους υγιαίνουν καί σε όσους είναι άρρωστοι», έγραφε ο Ιπποκράτης([3]).

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν»... Ο Χριστός το ανήγαγε σε θεία μετάληψη παρομοιάζοντάς το με το αίμα του!

Ο οίνος αποτελούσε για χιλιάδες χρόνια την βασική διατροφή σε όλους τους λαούς της μεσογείου. Οι ήρωες του Ομήρου έπιναν κρασί πριν φύγουν γιoenosα τη μάχη! Σήμερα «απαγορεύεται» να πιείς πριν πας στη δουλειά... Οι Αρχαίοι Έλληνες στο πρώτο γεύμα της ημέρας τους, το άριστον, έτρωγαν «ακρατισμό»! Δηλαδή ψωμί βουτηγμένο σε άκρατο οίνο. Το έτρωγαν άνδρες, γυναίκες, γέροι και τα παιδιά. Στις μέρες μας έμεινε ακόμη σ’ ορισμένα χωριά η «κρασοπαπάρα». Έτσι μεγάλωσαν και επέζησαν οι πρόγονοί μας από κατοχές, λιμούς, πολέμους και διώξεις. Ο οίνος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής. Η παράδοση του κρασιού στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και ο οίνος συνεχίζει να είναι παρών στην καθημερινή μας ζωή.

Το κρασί λόγω των ευεργετικών του επιδράσεων στην υγεία, έχει περιληφθεί στην διαιτητική πυραμίδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια σε συνέδριο του Harvard. Η πυραμίδα συνιστά λίγες φορές το μήνα κρέας, λίγες φορές την εβδομάδα ψάρι και καθημερινά φαγητό με βάση ελιές, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, και κρασί([4]). Ο οίνος, αναγνωρίζεται πιά διεθνώς σαν συστατικό μέρος του καθημερινού φαγητού και πρέπει να πίνεται με σύνεση και μέτρο.

Οι αντίπαλοι του οίνου κυρίως μένουν στις επιπτώσεις του οινοπνεύματος όταν γίνεται υπέρβαση του μέτρου με δυσάρεστες συνέπειες, οι οποίες οφείλονται στο αυξημένο επίπεδο οινοπνεύματος στο αίμα([5]). Το επίπεδο αυτό εξαρτάται από την ολική ποσότητα κρασιού που πίνουμε τη διάρκεια και τον ρυθμό, την απορρόφηση από το έντερο και τον μεταβολισμό από το συκώτι (ήπαρ)([6]). Γι’ αυτό οι αρχαίοι έλληνες έπιναν τον οίνο κεκραμμένο δηλαδή αναμεμειγμένο με νερό προκειμένου να πιούν χωρίς τις συνέπειες της μέθης.

Αν και οι αλκοολικοί από το κρασί είναι μόλις το 1-2% των αλκοολικών είναι σαφές ότι το να ξέρεις να πίνεις σημαίνει να ξέρεις να ζείς.  Το κρασί με σύνεση και μέτρο είναι ποτό του οικογενειακού τραπεζιού και της συντροφιάς.  Είναι το καλύτερο, ίσως «λιπαντικό» για τις τριβές των ανθρωπίνων σχέσεων, και προάγει την επικοινωνία.  Σε αντίθεση με τη μοναξιά του σκληρού ποτού και αλκοολισμού, επιδρά ψυχολυτρωτικά με τον διαφορετικό τρόπο ζωής και την καλή υγεία και την απόλαυση. Η ψυχολυτρωτική επίδραση του κρασιού δεν είναι ίδια στον καθένα μας και δεν είναι δυνατό να μετρηθεί.  Είναι εντούτοις βέβαιο ότι επιδρά ευεργετικά στην υγεία μαζί με την αύξηση της καλής χοληστερίνης, τα σαλικυλικά και τα φαινολικά παράγωγα(4).

Ας πίνουμε κρασί όχι σαν πότες αλλά σαν συμποσιαστές, στα χνάρια των αρχαίων προγόνων μας, που έπιναν κρασί στα περίφημα  συμπόσια όπου επικρατούσαν ο κανόνας, το μέτρο, η συντροφικότητα, το πνεύμα και η απόλαυση!

symposioΠολλοί πιστεύουν ότι το οινόπνευμα είναι άχρηστο και το μόνο που κάνει είναι να μας ζεσταίνει προσωρινά!

Όμως το οινόπνευμα που περιέχεται στο κρασί αυξάνει την HDL που ονομάζεται υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (καλή χοληστερίνη) και τα παράγωγα της ( HDL2 και HDL3) τα οποία εμποδίζουν τη δημιουργία αθηρωματωδών πλακών στα αγγεία!

Το οινόπνευμα του κρασιού έχει χαλαρωτική και ηρεμιστική δράση. Μειώνει την έκκριση των αγγειοσυσπαστικών ουσιών, όπως οι κατεχολαμίνες, και μέσω αυτού του μηχανισμού βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος([7]).

Το οινόπνευμα έχει την ιδιότητα να επηρεάζει με πολυσύνθετο τρόπο την ψυχική μας διάθεση. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, χαλαρώνει και προκαλεί ευφορία. Ωστόσο ένα βασικό χαρακτηριστικό της κατανάλωσης οινοπνεύματος στη χώρα μας, και στις άλλες χώρες της Μεσογείου, είναι η κοινωνικότητα. Με άλλα λόγια, συνηθίζουμε να πίνουμε κρασάκι παρέα με φίλους, κάτι που εκφράζει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, και με τη σειρά του συντελεί στην ευφορία που συνοδεύει την οινοποσία.

Το οινόπνευμα σε λογικές δόσεις βελτιώνει τη λίμπιντο, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ερωτική επιθυμία!

Κρασί κατά την εγκυμοσύνη; Οίνος στα παιδιά;

Ένα ποτηράκι την ημέρα δεν βλάπτει το έμβρυο, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα δεν βλάπτει ούτε το έμβρυο ούτε την ανάπτυξή του, υποστηρίζει νέα μελέτη ερoenosευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Η χαμηλή ως ήπια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φάνηκε να επηρεάζει τη μετέπειτα ικανότητα ισορροπίας του παιδιού» εξηγεί ο καθηγητής Τζον Μακλέοντ από τη Σχολή Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής»([8]). Τα νέα ευρήματα των ειδικών έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, οι οποίες κάνουν λόγο για μόλις ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα.

«Από τον Ιπποκράτη μέχρι τις εποχές χωρίς φάρμακα, μας αναφέρει η Κα. Βουτσινά, ταΐζαν τα παιδιά με κρασί και ψωμί όταν ήταν νηστικά, για να προστατέψουν το πεπτικό τους από μολύνσεις. Η σύνθεση του κρασιού είναι τόσο καλή που μπορεί να συγκριθεί μ' αυτή του μητρικού γάλακτος»([9]).

Γιατί το κρασί ερυθράς οινοποίησης κάνει καλό στην υγεία;

Αυτά τα οφέλη του οίνου έρχονται από τα αρχαία χρόνια, την παράδοση και την μελέτη της μεσογειακής διατροφής([10]). Πιο έντονα άρχισαν ξανά να μελετούνται στα τέλη του 20ου αιώνα, από Γάλλους ερευνητές λόγω του Γαλλικού παράδοξου([11]).

kokineliΕρυθρά οινοποίηση είναι η παραμονή της φλούδας των σταφυλιών (στέμφυλα) μέσα στο σώμα του οίνου με αποτέλεσμα την έκχυση των υψηλής διατροφικής αξίας στοιχείων της φλούδας στον οίνο μέσω της ώσμωσης. Αυτό στην συμβατική οινοποίηση γίνεται μόνο στα κόκκινα κρασιά, ενώ παραδοσιακά γινόταν με όλα τα σταφύλια. Το Ηλέσιον κάνει οίνο πάντα με ερυθρά οινοποίηση.

Το σταφύλι είναι το υπερφρούτο και πολύ δίκαια λέγεται το καλύτερο φρούτο είτε ο βασιλιάς των φρούτων είτε το φυτικό κρέας, γιατί είναι το πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φαινόλες και αμινοξέα([12]) από κάθε άλλο φρούτο. Το σταφύλι έχει στον φλοιό του ζυμομύκητες που το μετατρέπουν σε οίνο. Ο οίνος δεν περιέχει τα σάκχαρα του σταφυλιού που με την ζύμωση μετατρέπονται σε οινόπνευμα και εμπλουτίζεται με πολλά άλλα ωφέλημα στοιχεία, που προέρχονται από τους ζυμομύκητες. Το οινόπνευμα προστατεύει και συντηρεί τα διατροφικά οργανικά στοιχεία του σταφυλιού. Ταυτόχρονα ο οίνος ερυθράς οινοποίησης περιέχει στο σώμα του τις φαινόλες του φλοιού, που έτσι γίνονται βιοδιαθέσιμες για την αφομοίωσή τους από τον άνθρωπο.

Φαινόλες, Πολυφαινόλες και Συμπλέγματά τους

Οι Φαινόλες, πολυφαινόλες και συμπλέγματά τους έχουν:

 • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
 • Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
 • Αντιμικροβιακή δράση
 • Αντιμεταλλαξιoγόνο δράση
 • Αντικαρκινική δράση
 • Αντιαλλεργιογόνος δράση

Η αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών οφείλεται στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν:

 • Ελεύθερες ρίζες
 • Υδροξυ ρίζες
 • Ανιόντα των υπεροξέων
 • Υπεροξυ ρίζες των λιπιδίων

kokineliΟ οίνος ερυθράς οινοποίησης περιέχει πάνω από 200 φαινoλικές χημικές ουσίες σ' ένα επίπεδο 10 φορές υψηλότερο από το λευκό κρασί. Οι φαινόλες δημιουργούν τις πολυφαινόλες και οι πολυφαινόλες τα φαινολικά συμπλέγματα. Μια άλλη ομάδα πολυφαινολών (μη φλαβονοειδή) είναι οι Ρεσβερατρόλες (στιλβένια). Οι Φαινόλες, πολυφαινόλες και τα φαινολικά συμπλέγματα του οίνου ερυθράς οινοποίησης διαθέτουν ευεργετικές για τον οργανισμό βιολογικές ιδιότητες.

Οι φαινόλες και ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά συμπλέγματα είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς. Επιπλέον οι έρευνες έδειξαν, ότι οι πολυφαινόλες του κρασιού περιορίζουν την απορρόφηση της μαλονδιαλδεϋδης, μιας ουσίας που συμμετέχει στη δημιουργία της αθηρωματοσκλήρυνσης, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων νόσων. Διακρίνονται δύο κύριες μορφές πολυφαινολών τα φλαβονοειδή και τα μη φλαβονοειδή.

Φλαβονοειδή: Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες υπάρχουν σε ποικίλες τροφές, όπως τα πορτοκάλια, μήλα, κρεμμύδια κ.λπ. Οι διάφοροι τύποι οινοπνευματωδών ποτών, όπως το λευκό κρασί και η μπύρα περιέχουν μικρές ποσότητες, ενώ στο κρασί ερυθράς οινοποίησης υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών όπως οι ανθοκυανίνες, φαινολικό οξύ και άλλες.

Μη φλαβονοειδή: Οι ουσίες αυτές που βρέθηκαν στο κρασί ερυθράς οινοποίησης είναι σημαντικού ενδιαφέροντος, διότι φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, παρεμποδίζοντας την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών όπως οι ρεσβερατρόλες.

Ολιγομερή Προανθοκυανιδίνη (OPC)

Η προανθοκυανιδίνη είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν ένα σύμπλεγμα φλαβονοειδών γνωστό ως ολιγομερή προανθοκυανιδίνη (OPC). Ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το σύμπλεγμα ήταν ο δόκτορας Ζακ Μασκελιέ(9).

Η υψηλότερη γνωστή συγκέντρωση 95% του συμπλέγματος των φλαβονοειδών ανευρίσκεται στους σπόρους του σταφυλιού και η δεύτερη μεγαλύτερη 85% στη φλούδα του πεύκου. Ο Δρ. Μασκελιέ ανακάλυψε ότι τα εκχυλίσματα από σπόρους σταφυλιού έχουν ισχυρότερα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα (περιέχουν γαλλικούς εστέρες) κάτι που δεν ευρίσκεται στη φλούδα του πεύκου. Το σύμπλεγμα των φλαβονοειδών αυτών ανακαλύφθη ότι είναι 20 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη C και 50 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη E σαν αντιοξειδωτικό. Αυτό το σύμπλεγμα κατανέμεται ουσιαστικά σε κάθε όργανο και ιστό και παραμένει στο σώμα για περίπου 72h εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διατηρεί και αναγεννά τις βιταμίνες C και Ε(9).

Ρεσβερατρόλες (στιλβένια)

polyphenolsΗ ένωση ρεσβερατρόλη (resveratrol, RVT) είναι μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών (phytoalexins) με βασική δομή των στιλβενίων. Πρόκειται για μια ουσία που οξειδώνεται εύκολα και είναι δύσκολο να παραμείνει καθαρή επί μακρό χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό οι κρύσταλλοί της αποκτούν ένα υποκίτρινο ή ακόμα πιο σκούρο χρώμα. Η RVT βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στο φλοιό των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα και σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα. Η RVT, όπως και άλλες φυτο-αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελεί φυσικό συστατικό των φυτών με δράση προστασίας από μύκητες και οξειδωτικές βλάβες([13]).

Η τρανς-ρεσβερατρόλη έχει αποδειχτεί ότι ασκεί αντιφλεγμονώδη, αντιινωτικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Θα μπορούσε να μειώσει την φλεγμονή σε ανθρώπινα κύτταρα περισσότερο κι από την ασπιρίνη([14]).

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων με RVT ανέδειξαν μία ακόμη εκπληκτική ιδιότητά της, την παράταση ζωής των πειραματόζωων. Παρά τα προσωρινά αποτελέσματα και την ύπαρξη πολλών πολυφαινολών διάφορες εταιρείες διαθέτουν εδώ και καιρό RVT (ως "εκχύλισμα" πυρήνων σταφυλιών και ερυθρού οίνου) ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σίγουρα γνωρίζουμε ότι οι βιολογικοί οργανισμοί είναι τόσο πολύπλοκοι και με πολυποίκιλες αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις γονιδιώματος και περιβάλλοντος επί καθημερινής βάσης, που μία και μόνο αντιοξειδωτική-αντικαρκινική ουσία δεν μπορεί παρά να έχει περιορισμένη δράση και αποτελεσματικότητα(12).

Επιστήμονες που μελετούν τη χημική δομή του κόκκινου κρασιού χαιρετούν μια νέα ανακάλυψη που θα μπορούσε να προσφέρει πιο πειστικές αποδείξεις για τα οφέλη της κατανάλωσης οίνου με μέτρο.

Χημικοί από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστήμιου του Okanagan British Columbia στον Καναδά ανακάλυψαν 23 νέες πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί. Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε όχι λιγότερες από 41 ενώσεις στιλβενίων (stilbenoid), 23 από τις οποίες δεν είχαν βρεθεί στο κόκκινο κρασί ποτέ μέχρι σήμερα([15]).

«Αυτά τα νέα μόρια είναι πιθανό να έχουν πολύ ενδιαφέρουσες βιολογικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλουν στα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού», είπε ο Αν. Καθ. Cédric Saucier ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο οινολογίας στο UBC Okanagan και έκανε την ανακάλυψη σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας της Αυστραλίας.

Η Υδροξυτυροσόλη

Άλλη μια πολυφαινόλη, η υδροξυτυροσόλη, που περιέχεται στους δύο πυλώνες της μεσογειακής διατροφής στο σταφύλι-κρασί και στην ελιά-ελαιόλαδο, ανακοινώθηκε επίσημα ότι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους([16])!

Η Συνεργική Δράση των Πολυφαινολών μεταξύ τους

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας που μελέτησε τις βιολογικές ιδιότητες σε εκχυλίσματα και φυτικές πολυφαινόλες από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera)([17]). Εξετάστηκε η βιολογική δράση εκχυλισμάτων (μεθανολικών και υδατικών) και πολυφαινολικών κλασμάτων από δύο ελληνικές kekrammenosποικιλίες αμπέλου, Μανδηλαριά Σαντορίνης (κόκκινα σταφύλια) και Ασσύρτικο Σαντορίνης (άσπρα σταφύλια). Μερικά συμπεράσματα:

 • «Τα εκχυλίσματα και των δύο ποικιλιών αμπέλου ανέστειλαν σε μικρές συγκεντρώσεις τη μεταλλαξιγόνο δράση της μπλεομυκίνης στα βακτηριακά κύτταρα (...)». Δηλαδή τα εκχυλίσματα και των λευκών και των κόκκινων σταφυλιών έχουν παραπλήσια δράση!
 • «H αντιμεταλλαξιγόνος δράση των εκχυλισμάτων δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε καμία από τις εξεταζόμενες πολυφαινόλες, γιατί οι συγκεντρώσεις των πολυφαινολών εκείνων που έδειξαν ανασταλτική δράση ήταν πολύ μικρότερες από τις συγκεντρώσεις των πολυφαινολών στα εκχυλίσματα. Άρα η ανασταλτική δράση των εκχυλισμάτων, ή δεν οφείλεται στις πολυφαινόλες  ή υπάρχει μία συνεργική δράση μεταξύ των πολυφαινολών ή μεταξύ των πολυφαινολών και άλλων ουσιών των εκχυλισμάτων»(17).

Οι πολυφαινόλες και οι υπόλοιπες ουσίες του οίνου ερυθράς οινοποίησης (λευκού και ερυθρού) συνεργάζονται μεταξύ τους και δρούν σαν καθαριστές των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, σαν χηλοποιητές μετάλλων (δηλαδή δημιουργούν χηλικές ενώσεις με μέταλλα και έτσι τα κάνουν βιοδιαθέσιμα), σαν τροποποιητές της ενζυματικής έκφρασης, σαν ρυθμιστές της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου(ΝΟ) και πολλά άλλα. Η απομόνωση των δραστικών συστατικών και η λήψη τους σαν συμπληρώματα διατροφής αποδείχτηκε ότι είναι ελάχιστα αποτελεσματική.

Συμπερασματικά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι φαινόλες, οι πολυφαινόλες και τα συμπλέγματά τους στον οίνο ερυθράς οινοποίησης έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και δρουν σαν ελιξίριο νεότητας, και ασπίδα της υγείας του ανθρώπου όπως απέδειξαν χιλιάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο. Πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν μακροχρόνιες και σε μεγάλα δείγματα. Αποδείχτηκε ότι άτομα βασικά υγιή που καταναλώνουν λογικές ποσότητες οίνο τακτικά, ζουν περισσότερο. Βασική δε απόδειξη αποτελεί η χρήση του από τους προγόνους μας, που το είχαν θεοποιήσει.

Οι κύριοι ευεργετικοί παράγοντες αποδείχτηκε ότι είναι η τακτική και συστηματική κατανάλωσή του με φυσικό τρόπο, στην ώρα του καί με μέτρο!

Στην Υγειά σας!

Πηγή: www.helession.gr [1] Το Κρασί - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: http://www.gcex.gr/wp-content/uploads/2012/09/Greek-Wine.pdf

[2] Γράφει ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Π. Α. Ιωάννης Χατζημηνάς (Δημοσίευση: care flash gr, 21/4/2002).

[3] «οίνος καί μέλι κάλλιστα κέκρηται άνθρώποισιν, ήν πρός τήν φύσιν καί ύγιαίνουσι καί άσθενέουσι, σύν καιρώ καί μετριότητι προσφέροιντο…».

[4] Δημήτριος Α. Τούσης, Ιατρός Χειρούργος Ογκολόγος. http://www.keosoe.gr/wine/krasikaiigeia/526-nea-14.html

[5] Το οινόπνευμα, ευθύνεται και για βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό όταν γίνεται κατάχρηση, όπως στον αλκοολισμό.  Προκαλεί άμεσες τοξικές βλάβες στον εγκέφαλο και τα νεύρα, (οίδημα, εκφύλιση) στην καρδιά (μυοκαρδιοπάθεια), στο στομάχι (γαστρίτιδες), στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδες), ενώ έμμεσα θεωρείται υπεύθυνο και για άλλες βλάβες που οφείλονται στην κακή, συνήθως, διατροφή των ατόμων που κάνουν κατάχρηση.

Παρά το γεγονός ότι οι αλκοολικοί κρασιού είναι ελάχιστοι (1-2% των αλκοολικών) η περιστασιακή κατάχρηση αλλά και ο κακός τρόπος μέτριας χρήσης, προκαλεί προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, μείωση της κρίσης, της προσοχής και των αντανακλαστικών (ατυχήματα) αλλαγής της συμπεριφοράς κ.α. Δημήτριος Α. Τούσης, Ιατρός Χειρούργος Ογκολόγος. http://www.keosoe.gr/wine/krasikaiigeia/526-nea-14.html

[6] Το ήπαρ με την αλκοολική αφυδρογόναση, μεταβολίζει το οινόπνευμα σε ακεταλδεύδη, με ρυθμό περίπου 8 γραμ/ώρα.  Εάν το έντερο απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα και ταχύτερα, όπως συμβαίνει στη δίψα, η περίσσια κυκλοφορεί σε ανάλογα υψηλά επίπεδα στο αίμα, για να μεταβολιστεί με το χρόνο. Πηγή: Δημήτριος Α. Τούσης, Ιατρός Χειρούργος Ογκολόγος. http://www.keosoe.gr/wine/krasikaiigeia/526-nea-14.html

Ο βαθμός της επίδρασης του οινοπνεύματος στο νευρικό μας σύστημα εξαρτάται από τη συγκέντρωσή του στα υγρά του σώματος και όχι από το ολικό ποσό που έχει προσληφθεί από το στόμα. Με τη σειρά της, αυτή η συγκέντρωση εξαρτάται :

 (1) από το ρυθμό της απορρόφησης του οινοπνεύματος από το γαστρεντερικό σωλήνα προς το αίμα,

 (2) από τον όγκο του νερού του σώματος, μέσα στο οποίο αραιώνεται μετά την απορρόφησή του από το γαστρεντερικό σωλήνα, και

 (3) από το ρυθμό του μεταβολισμού του οινοπνεύματος σε άλλες, μη τοξικές για το νευρικό σύστημα ουσίες.

Η απορρόφηση γίνεται από ολόκληρο σχεδόν τον πεπτικό σωλήνα, και συγκεκριμένα από το βλεννογόνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου, του στομάχου και του λεπτού εντέρου.

Αυτή η απορρόφηση είναι παθητική, και εξαρτάται κυρίως από τη διαφορά συγκέντρωσης του οινοπνεύματος μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του αίματος που κυκλοφορείται μέσα από τα τριχοειδή του εντερικού τοιχώματος, καθώς και από την ταχύτητα αυτής της κυκλοφορίας.

Βέβαια, η ταχύτερη απορρόφηση και, κατά συνέπεια, και το μεγαλύτερο ποσό απορροφάται από το δωδεκαδάκτυλο και τη νήστιδα. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα το οινόπνευμα διοχετευθεί από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο, τόσο πιο γρήγορα απορροφάται, με συνέπεια τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή του στο αίμα και στα υπόλοιπα υγρά του σώματος.

Εξάλλου, η απορρόφηση είναι τόσο ταχύτερη όσο πιο γρήγορα το ποτό διοχετεύεται από το στομάχι στο έντερο. Η καθυστέρηση λοιπόν της κένωσης του στομάχου προς το έντερο υποβοηθεί, κατά πολύ, στην ηπιότερη επενέργεια του οινοπνεύματος, πράγμα μάλλον επιθυμητό και ευχάριστο.

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε αυτό το σκοπό είναι να πίνουμε μόνο με γεμάτο στομάχι, και ακόμα καλύτερη είναι η λήψη οποιουδήποτε λίπους πριν από το ποτό (ένα κομμάτι βούτυρο, μια κουταλιά λάδι, κλπ). Το λίπος στο στομάχι καθυστερεί κατά πολύ την προώθηση του περιεχομένου προς το λεπτό έντερο, και κατά συνέπεια περιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, το ρυθμό απορρόφησης του οινοπνεύματος προς το αίμα. Πηγή: «Ανήρ, γυνή και οινόπνευμα» care flash gr,  21/4/2002. Γράφει ο Π. Α. Ιωάννης Χατζημηνάς Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

[7] Το Κρασί (III) - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: http://www.gcex.gr/wp-content/uploads/2012/09/Greek-Wine.pdf

[8] Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σχετικά με την ικανότητα ισορροπίας 7.000 παιδιών, φάνηκε ότι εκείνα των οποίων η μητέρα ακολουθούσε ήπια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν τελικά καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ισορροπία 7.000 παιδιών ηλικίας 10 ετών βάζοντάς τους μια σειρά από δοκιμασίες (περπάτημα επάνω σε μια γραμμή, στατική ισορροπία, ισορροπία στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά κ.ά.) συνολικής διάρκειας 20 λεπτών.

Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση των παιδιών και τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι ερευνητές από τους γονείς, η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ πριν και μετά την εγκυμοσύνη, όπως και η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ του πατέρα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, σχετίζονταν με καλύτερες επιδόσεις των παιδιών, ιδιαίτερα στη στατική ισορροπία.Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMJ Open». tovima gr 18/06/2013

[9] «Vitis vinifera - Θεραπευτικές ιδιότητες» Φαρμακοποιός Ν. Βλασσόπουλος, www iama gr

[10] Στα τέλη του 19ου αιώνα.

[11] Το "Γαλλικό παράδοξο" είναι το γνωστό φαινόμενο που πρώτα παρατηρήθηκε στη Γαλλία, όπου ενώ οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τυριών και άλλων λιπαρών στη διατροφή τους, εντούτοις έχουν χαμηλό ποσοστό καρδιακών προβλημάτων σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν. Πηγή: Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών WINE IN MODERATION www wineinmoderation eu

[12] http://www.helession.gr/helession/files/pictures/Stafilomelo_Diatrofika_2013-128.jpg

[13] Η χημική ένωση του μήνα: Ρεσβερατρόλη     http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_resveratrol.htm

[14] Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ Ωτορινολαρυγγολόγος http://www gkelanto.gr/index.php/news/medcal-articles.html

[15] Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μόρια βελτίωσης της υγείας στο κόκκινο κρασί Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 www krasiagr com

[16] http://www.helession.gr/node/660

[17] Διδακτορική διατριβή του Δ. Στάγκου: «Μελέτη βιολογικών ιδιοτήτων σε εκχυλίσματα και φυτικές πολυφαινόλες από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera)» με επιβλέποντα τον Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα. http://www.keosoe.gr/pdf/erefna_pened/kouretas_perilipsi.pdf