Τα κάρβουνα της "ανάπτυξης"

SaraH Σάρα έφυγε απο την ζωή στα 13 χρόνια της ενώ κοιμόταν. Δηλητηριάστηκε απο τις αναθυμιάσεις μιας ψησταριάς. Την είχε ανάψει η μάνα της -όχι για να ετοιμάσει ένα γιορτινό γεύμα αλλά- για να ζεσταθούν, καθώς εδώ και 2,5 μήνες η ΔΕΗ τους είχε κόψει το ρεύμα.

Καλό ταξίδι κορίτσι. Συγνώμη που αφήσαμε τα κάρβουνα να κόψουν το νήμα της ζωής σου τόσο νωρίς.
Ήταν τα κάρβουνα της "ανάπτυξης".


Πόσα όνειρα να είδες άραγε στην λάμψη τους τις κρύες νύχτες του στερνού σου χειμώνα...
Τα νιάτα σου λαχταρούσαν μια καλύτερη ζωή και εσύ προσπαθούσες να καταλάβεις αυτήν την κοινωνική αδικία που στον 21ο αιώνα σου στερούσε το φως, την θέρμανση, ένα ζεστό μπάνιο, τα... χαρούμενα τραγούδια και τις μυρωδιές των Χριστουγέννων.

Δεν πρόλαβες να μεγαλώσεις, να σπουδάσεις, να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις τον έρωτα, να δημιουργήσεις.
Κάπως έπρεπε να επιτευχθεί η παγκόσμια οικονομική ισορροπία. Σκέφτηκαν πολύ οι ισχυροί αλλά δεν βρήκαν άλλο δρόμο για να περάσει η... πρόοδος παρά μονάχα πάνω απο το κορμάκι σου.

2Στην ψησταριά της μιζέριας, στο φτωχικό σπίτι, στην ασθενική λάμπα, στα βουρκωμένα μάτια της μάνας που δεν συγκίνησαν κανέναν, εσύ μέχρι την τελευταία στιγμή όρθωνες με πείσμα χιλιάδες ελπίδες. Δεν γινόταν να κάνεις αλλιώς. Ήσουν μόλις 13 χρονών.

Τα κάρβουνα έγιναν λαμπιόνια και πέπλο ασημένιο η καπνιά.
Χτένισες τα μαλλιά σου, φόρεσες το καλό σου φόρεμα και έφυγες.
Σ' έστειλαν και εσένα ανθισμένο λουλουδάκι να πάς να βρεις τους απελπισμένους αυτού του κόσμου. Αυτούς που πέρασαν με τα χέρια τους θηλιά στο λαιμό τους, που έπεσαν απο κάποιο μπαλκόνι, που άφησαν την τελευταία σφαίρα του κυνηγετικού τους όπλου για την καρδιά τους. Όμως... θυμωμένη τους φωνάζεις ότι έκαναν λάθος. Έπρεπε να μείνουν ζωντανοί και να παλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουν τα πράγματα.
Αυτό διάβαζες, άλλωστε, στα σχολικά σου βιβλία για τις επαναστάστεις ανά τους αιώνες.

Ένα κορίτσι 13 χρόνων έχασε τη ζωή του απο αναθυμιάσεις... Δηλητηριάστηκε γιατί δεν είχε ρεύμα το σπίτι του. Και άλλοι δύο φοιτητές νεκροί πέρυσι για παρόμοιο λόγο. Δεκάδες οι αντίστοιχες περιπτώσεις ηλικιωμένων. Εκατοντάδες πλέον τα σπίτια με κομμένο ρεύμα ή ανύπαρκτη θέρμανση. Παιδιά που ζεσταίνουν με τα χνώτα τους τα χεράκια τους για να μπορέσουν να πιάσουν το μολύβι. Και μετά πλειστηριασμοί και μαζικές εξώσεις. Και μετά αυτοκτονίες που δεν θα παίζουν ούτε στα δελτία ειδήσεων γιατί οι φτωχοί περισσεύουν.

Το σχέδιο είναι καλά μελετημένο και στημένο χρόνια πριν. Ας μην περιμένουμε να δείξουν έλεος οι δήμιοι.

Μόνοι μας θα σπάσουμε τα δεσμά μας!

H κατάσταση σε αριθμούς έχει ως εξής:
Έπειτα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, (σύμφωνα με τα οποία το 2012 τo 23,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας), ήρθαν και τα στοιχεία της Eurostat τα οποία αναφέρουν ότι το 23,5% του πληθυσμού βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας, το 19,5% σε συνθήκες ένδοιας, ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Δηλαδή, ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα είτε θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδοιας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με τον αριθμό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 2012.

Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ ειναι 17%, 9,9% και 10,1%.

Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις ειναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι).