Δεν είμαστε ζητιάνοι!

trofimaΟικοΑυτάρκεια και Ανταλλαγή!

Tο οικονομικό αδιέξοδο και η απελπισία μιας διαρκώς αυξανόμενης μερίδας πολιτών στην Ελλάδα των Μνημονίων, χώρεσε χθες σε μια φωτογραφία που μέσω της Guardian έκανε το γύρο του κόσμου. Μια φωτογραφία ακόμα... για το άλμπουμ των κυρίαρχων της νέας τάξης πραγμάτων που έκαναν στην Ελλάδα το πρώτο μεγάλου βεληνεκούς κοινωνικοοικονομικό πείραμα!

Συνωστισμός και τραυματισμοί στην αυγή του 2013 για μια σακούλα φρούτα και λαχανικά. (Από τη δωρεάν διανομή που έγινε από παραγωγούς έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οδό Αχαρνών).

Στιγμιότυπο σύγχρονο το οποίο όμως μας παρέπεμψε στα συσσίτια επί γερμανικής Κατοχής (του ’41). Υψωμένα χέρια και βλέμματα όμοια με των ανθρώπων μιας χώρας του Τρίτου Κόσμου, που διεκδικούν ένα μέρος από κάποια επισιτιστική βοήθεια.

Το γεγονός προκάλεσε Ντροπή… Πόνο… Οργή!

Και να σκεφτεί κανείς ότι, στο όνομα της ανάπτυξης είναι που το ασθμαίνον κράτος αφήνει τους ανθρώπους να ποδοπατούνται και να ποδοπατούν την αξιοπρέπειά τους για μια σακούλα δωρεάν ντομάτες. Αφήνει χωρίς αιδώ τους  πολίτες να τρέφονται από τους κάδους απορριμμάτων και τους μαθητές να πηγαίνουν νηστικοί στο σχολείο.

Είναι πλέον ευδιάκριτο και από τον πιο αισιόδοξο ότι η Πρόνοια και οι κρατικές παροχές στο εξής θα συρρικνώνονται όλο και περισσότερο και αλίμονο σε όποιον -πεισματικά είτε από αφέλεια- παραμείνει μόνος.

Οι αριθμοί των ερευνών έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν την τραγωδία.

Aκόμα και την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής είναι αναγκασμένοι να περιορίσουν σήμερα σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες, λόγω της μείωσης που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό.

Αναλυτικότερα, το 93% των ερωτηθέντων έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά του τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση του εισοδήματος είναι τέτοια, που όχι μόνο έχει αναγκάσει το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια, αλλά οδήγησε το 79% των Ελλήνων να περιορίσει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών διατροφής.  Tο 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% το σκέφτεται σοβαρά.

Δραματική εικόνα παρουσιάζεται σε σχέση με τα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Συνακόλουθα, οι συντάξεις αποτελούν για το 40% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος.

Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος - δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση.

Το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.

Επιπλέον, το 80% έχει κάνει περικοπές στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού.

Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα

Στο μεταξύ, στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά (2012) η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών που συνθέτουν το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψαν μικρή αποκλιμάκωση.

Τι περιμένουμε για να δούμε τη ζωή μας αλλιώς;

Ας γίνει τώρα η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη των ανθρώπων το ανάχωμα που θα κόψει την πορεία του οδοστροτήρα της παγκοσμιοποίησης.

Ας μην τους δώσουμε άλλες τέτοιες… χαρές, εξευτελίζοντας την προσωπικότητά μας.

Ας αναποδογυρίσουμε τα ποσοστά της μιζέριας.

Ηρθε η ώρα τα χέρια που ζητούν ελεημοσύνη να ενωθούν και να ξαναφτιάξουν νέες ανθρώπινες κοινωνίες, όπου κανείς δεν θα περισσεύει και δεν θα είναι το χρήμα το μέτρο της αξίας, αλλά η ανιδιοτελής προσφορά.

ΩΡΑ για ΟικοΑυτάρκεια με την δημιουργία ομάδων είτε Κοινοτήτων Εργασίας και Ζωής!