Ε.Ε: Παγώνει η έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων

μεταλλαγμεναΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει την έγκριση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. έως τη λήξη της θητείας της, το 2014. Θα ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες-μέλη για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Πιο συγκεκριμένα, παγώνει η έγκριση καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών αραβόσιτου, μεταξύ των οποίων και του ΜΟΝ810, για το οποίο εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του.

Ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μοργκ, επισήμανε ότι δίνεται προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις, βάσει των προτάσεων του προκατόχου του κ. Μοργκ.

Απαγόρευση 8 κρατών-μελών στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν υιοθετήσει «ρήτρες διασφάλισης» για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσπάθησε να άρει τις ρήτρες διασφάλισης, όμως εγκατέλειψε το σχέδιό του, καθώς δεν έγινε δεκτό.

Εγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Τα τελευταία 14 χρόνια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα είδη έχουν εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ε.Ε.: η πατάτα Amflora της γερμανικής εταίρας BASF, η οποία αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, και το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της πολυεθνικής Monsanto. Το ΜΟΝ810 θα συνεχίσει να καλλιεργείται από τις χώρες που το επιθυμούν, έως ότου ληφθεί τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Το αίτημα για ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του εκκρεμεί από το 2007.

Περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ζωοτροφές στην Ε.Ε.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία