Εφυγε αναπάντεχα απο τη ζωή ο Σπύρος Σγούρος

Spyros_SgourosΣοκαρισμένο το οικολογικό κίνημα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων

Tην Δευτέρα 21/5 στις 17:30 η κηδεία

Ο Σπύρος Σγούρος, Γενικός Δ/ντης της ΔΗΩ, ένας από τους θεμελιωτές της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή απο ανακοπή καρδιάς ενώ κοιμόταν.

Η ΒΙΟΖΩ εκφράζει βαθύτατα συλληπτήρια και εύχεται κουράγιο στην οικογένεια του.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1962. Ήταν γεωπόνος , Πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Γεωργικής Οικονομίας. Από το 1994 μέχρι και και σήμερα ήταν Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών. Συμμετείχε στις οικολογικές οργανώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 80. (Οικολογική Πρωτοβουλία , Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων , Οικολογική Ομάδα Φοιτητών Γεωπονικής, Οικολογική Εφημερίδα, Οικολόγοι Εναλλακτικοί)

Κοινωνικές δραστηριότητες

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Μεσογειακού τμήματος IFOAM (Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανώσεων Οικολογικής Γεωργίας) 1999-2005. Συμμετείχε σε κοινωνικές πρωτοβουλίες ενάντια στα μεταλλαγμένα, την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Μέλος του Δ.Σ HellasCert (Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης Πιστοποίησης) από το 2008 μέχρι σήμερα

Συμμετείχε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) στην Ενωτική Προοδευτική και Οικολογική Συσπείρωση.

Συμμετείχε στο ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα «Νίκη για την Αγία Παρασκευή»

Στους Οικολόγους Πράσινους ήταν συντονιστής της Θεματικής Ομάδας για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα και αναπληρωματικό μέλος της Περιφερειακής Γραμματείας Αττικής.

Spyros_Sgouros..."Από τα Εξάρχεια και την οδό Αραχώβης, με την «Οικολογική Εφημερίδα» και την «Οικολογική Πρωτοβουλία», στη συνέχεια στην οδό Ισαύρων με την Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων, με τους Οικολόγους Εναλλακτικούς , με το μεγάλο και επιτυχημένο εγχείρημα της ΔΗΩ , με τη στράτευσή του σε αυτοδιοικητικά σχήματα και τη παρουσία του στο χώρο της Πράσινης Πολιτικής και των Οικολόγων Πρασίνων, ο Σπύρος Σγούρος ξόδεψε την ολότητα της ώριμης ζωής του για την υπόθεση της Οικολογίας. Τον θυμάμαι στις παλιές ατέλειωτες συνεδριάσεις της Οικολογικής Εφημερίδας, όταν οι αποφάσεις του «χώρου» παίρνονταν συναινετικά και ευνοούσαν τους αποφασισμένους να συνεδριάσουν μέχρι τελικής πτώσεως - να βρίσκεται συνήθως στο πλευρό της συντρόφου του Φαίης Νιάρχου, που ήταν κι αυτή από τους συντελεστές των πρώϊμων οικολογικών εγχειρημάτων….

Εκείνο όμως που χαρακτήρισε ιδιαίτερα τη δράση του ήταν η σχέση του με τη βιολογική γεωργία. Ο Σγούρος αναδείχθηκε σε κορυφαίο ειδικό στον τομέα της προτυποποίησης και «ταυτοποίησης» των βιολογικών προϊόντων, όμως ταυτόχρονα διατήρησε μια εξαιρετική ευρύτητα προβληματικής, εκφέροντας απόψεις για την ολότητα και την υφή ενός νέου παραγωγικού τοπίου, μέσα σε συνθήκες εκτόπισης των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των λοιπών όρων της συμβατικής γεωργίας.

Συναντηθήκαμε σε πολλά βήματα και εκδηλώσεις, από τις εκπομπές του ΤΗΛΕΦΩΣ έως το Γενάρη αυτής της χρονιάς στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής. Η τελευταία λέξη που μου απηύθυνε ήταν ηλεκτρονική – ένα αγγλικό «thanks» για την αναφορά μου στο oikologein.blogspot για την «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία», που ήταν η νέα του ενασχόληση …

Τι κρίμα ! Θα ήθελα τόσο πολύ να του δώσω τις δικές μου, άπειρες ευχαριστίες, για τις συμβολές και την ευρηματικότητά του, για το χιούμορ που διατήρησε αλώβητο - παντός καιρού, παντός γκρουπούσκουλου, παντός κόμματος…." λέει Γιάννης Σχίζας στην oikonikipragmatikotita.blogspot.com