Ζαπατίστας... 2012

zapatistasΗ αξιοπρέπεια ρίζα να γίνει πάλι και νέο κόσμο να γεννήσει!

«Καθένας πρέπει να επινοήσει το δικό του μοντέλο στον τόπο του, στη γειτονιά του, στην πόλη του, στη χώρα του. Και αυτό θα είναι η καλύτερη αλληλεγγύη για μας»

Ζαπατίστας.

1 Γενάρη 1994: Μια εξέγερση ιθαγενών λαών στο νοτιοανατολικό Μεξικό συγκλονίζει τη χώρα. Τα αιτήματα της: άμεση δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, αξιοπρέπεια... Εκεί η «πρόοδος» του καπιταλισμού δεν μπόρεσε να δημιουργήσει βουλιμικούς άναρχους και μόνους καταναλωτές, αλλά παρέμειναν οι κοινότητες και σε μεγάλο μέρος η οικοαυτάρκειά τους. Η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών στην ημερήσια διάταξη!

18 χρόνια μετά: Οι εξεγερμένες ιθαγενικές κοινότητες δημιουργούν μια κοινωνία όπου η αυτονομία και η άμεση δημοκρατία δεν είναι ουτοπία. παλεύεται και κατακτιέται καθημερινά από χιλιάδες απλούς ανθρώπους απέναντι σε μια εξουσία που δεν αναγνωρίζουν και από την οποία δεν διεκδικούν και δεν δέχονται τίποτα.

Μέσα από ένα αυτόνομο σύστημα διακυβέρνησης χιλιάδες άντρες γυναίκες και παιδιά οικοδομούν από τα κάτω τις δικές τους δομές υγείας και εκπαίδευσης. Επιχειρούν και καταφέρνουν, μέσα σε συνθήκες πολέμου, μια οικονομία της αντίστασης που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σήμερα με αξιοπρέπεια.

«Κανένα μοντέλο δεν προσφέρουμε» λένε οι ζαπατίστας. «Καθέναzapatistasς πρέπει να επινοήσει το δικό του μοντέλο στον τόπο του, στη γειτονιά του, στην πόλη του, στη χώρα του. Και αυτό θα είναι η καλύτερη αλληλεγγύη για μας».

Το ημερολόγιο που εκδίδει η ομάδα «αλάνα» είναι μια χειρονομία αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα χιλιάδων εξεγερμένων ανδρών και γυναικών.

Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στον Εθνικοαπελευθερωτι κό Ζαπατιστικό Στρατό (EZLN). 

Το ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στον Συνεταιρισμό “ο Σπόρος” (Σπύρου Τρικούπη 21 - Εξάρχεια), στο καφενείο -κολεκτίβα εργασίας το ΠΑΓΚΑΚΙ (Γ. Ολυμπίου 17 - Κουκάκι) και στο ΣΥΝ.ΑΛΛ.ΟΙΣ (Νηλέως 35 - Θησείο) και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και περίπτερα, τιμή: 5ευρώ

ΟΜΑΔΑ ΑΛΑΝΑ

Επικοινωνία: e.alana@gmail.com

Τηλέφωνα: 210-7522248, 210-9589022