Τοπικές Ποικιλίες, η Βιοποικιλότητα εν Δράσει!

Viopikilotita1η  Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον στην Ελλάδα

21 Οκτωβρίου 2011

Κρίμα στον Λαό, που χρειάζεται ήρωες, αλλά και κρίμα στον Λαό, που δεν έχει επιστήμονες να υπερασπίσουν στην πράξη την Βιοποικιλότητα! Με παράφραση της ρήσης του Μπρεχτ θέλουμε να τονίσουμε την σπουδαιότητα της συνάντησης, που διοργάνωσε μια πρωτοπόρα ομάδα επιστημόνων. Να τι λέει η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής:

Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργουμένων ειδών, δημιούργημα των επιλογών των αγροτών και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον, που καλλιεργούνταν, παρά την γενετική διάβρωση, εξακολουθούν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και ορισμένες από αυτές να είναι εμπορεύσιμα προϊόντα. Τα ρόδια Ερμιόνης, η κορινθιακή σταφίδα, τα φασόλια Πρεσπών, το ντοματάκι Σαντορίνης, το ξινόμαυρο κρασί Νάουσας, οι επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής αποτελούν τέτοιου είδους παραδείγματα. Όμως και εκατοντάδες άλλες τοπικές ποικιλίες καλλιεργούνται σε μικρούς κήπους για αυτοκατανάλωση.

ViopikilotitaΤις τελευταίες δεκαετίες, πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, διάφοροι φορείς, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, συνειδητοποίησαν το κίνδυνο απώλειας των τοπικών ποικιλιών  και την πολύπλευρη αξία τους.

Πολλά ζητήματα, που αφορούν την θέση των τοπικών ποικιλιών, πρέπει να αναλυθούν και να επιχειρηθεί η επίλυσή τους. Μια προσπάθεια ολοκληρωμένης προσέγγισης δεν μπορεί παρά να είναι πολύπλευρη.

Η 1n Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες θα επιδιώξει να δώσει τις πρώτες απαντήσεις.

Πιστεύουμε ότι η δική σας συμμετοχή, με τις ιδέες και τις προτάσεις σας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά  σ' αυτή την προσπάθεια.

Η οργανωτική επιτροπή