Άλλο ένα κρούσμα με ισχυρά μικρόβια

microviaΟ διατροφικός κώδικας της παγκοσμιοποίησης (Codex Alimentarius) αρχίζει να καταρρέει

Τοξίνη της αλλαντίασης ανιχνεύτηκε σε προϊόντα με πάστα ελιάς και πάστα από αποξηραμένες ντομάτες στη Γαλλία. Αυτή την ανακοίνωση την έκανε ο ΕΦΕΤ(1), αφού πρώτα τουλάχιστον 8 καταναλωτές παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ σε πέντε από αυτούς ανιχνεύτηκε η  τοξίνη της αλλαντίασης στο αίμα τους. Ένα άλλο μικρόβιο ξέφυγε από τις κερδοσκοπικές αντιλήψεις του παγκοσμιοποιημένου διατροφικού κώδικα. Ένα μικρόβιο που επιβεβαιώνει τις θέσεις μας αντιμετώπισης των μικροοργανισμών στο άρθρο μας «Ο "Εχθρός" το Μικρόβιον Ενίκησεν

Τα μικρόβια της αλλαντίασης βρίσκονται κυρίως στα αλλαντικά (απ’ όπου προέρχεται και η λέξη) και σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα καπνιστά ψάρια και κρέατα, στις πάστες (πατέ) κ.λπ.

AlantiasiΟι παραδοσιακοί τρόποι εξουδετέρωσης του μικρόβιου είναι το βράσιμο και το όξινο περιβάλλον και όχι τα τοξικά συντηρητικά.

Η αλλαντίαση ή αλλιώς ο βοτουλισμός, είναι μια παραλυτική ασθένεια, που προκαλείται από μια οικογένεια τοξινών, οι οποίες παράγονται από το μικρόβιο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ή λατινικά Clostridium Botulinum. Οι τοξίνες της αλλαντίασης δρουν στις νευρικές απολήξεις και προκαλούν παράλυση μέσω της παρεμπόδισης της απελευθέρωσης των απαραίτητων νευροδιαβιβαστών.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ πατώντας εδώ


1: Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε τόσο από το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια Τροφίμων (INFOSAN) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και από τις γαλλικές αρχές, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, σχετικά με την εμφάνιση οχτώ περιστατικών αλλαντίασης στη βόρειο και νότιο Γαλλία, στις 3 και 5 Σεπτεμβρίου 2011.