Γιορτή κρασιού στην Ασωπία

 

Asopia7Γιορτάζει η ευρύτερη πατρίδα του Θεού Διόνυσου

με άφθονο καλό κρασί

 

Θεωρείται ευρύτερη πατρίδα του θεού Διονύσου και η οικονομία της στηρίζεται επι τω πλείστον στην αμπελοκαλλιέργεια. Η γιορτή κρασιού που οργανώνεται λοιπόν στην Ασωπία εδώ και επτά χρόνια αποτελεί τιμή... στον αρχαίο γλεντζέ που μας έμαθε να ξεχνάμε τις έγνοιες  με καλό κρασί, φίλους και πολύ χορό.  

Γιορτή κρασιού λοιπόν στην Ασωπία στις 9 Σεπτέμβρη και είστε όλοι προσκαλεσμένοι.

Την οργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών, ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Όμιλος και ο Σύλλογος Νεότητας Ασωπίας, υπο την αιγίδα του Δήμου Τανάγρας.

Πλούσια τα κεράσματα με μουστοκούλουρα, μουσταλευριές απο τα χεράκια των γυναικών του χωριού και άφθονο το καλό κρασί απο τους οινοποιούς του τόπου.

Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο θα γίνονται γευστικές δοκιμές οίνου ενώ αρνιά θα μπουν στη σούβλα για όσους θέλουν να τον συνοδεύσουν με κάτι νόστιμο...

Επιβάλλεται εδώ να σημειώσουμε ότι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν Αρχαιοελληνικό Οίνο «Ηλεσιον» που παράγεται απο βιολογικούς αμπελώνες του τόπου.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν τα παιδιά του χορευτικού ομίλου, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για το μεγαλύτερο τσαμπί σταφύλι, ενώ στη συνέχεια ένα τρικούβερτο γλέντι θα ξεκινήσει υπο την υπόκρουση του παραδοσιακού συγκροτήματος «Αυλός» του Γιώργη Δαλιάνη. Κυρίαρχα στο πρόγραμμα τα τραγούδια με θέμα το αμπέλι και το κρασί.

Asopia8Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, η Ασωπία βρίσκεται στον Νομό Βοιωτίας, στην επαρχεία Θηβών. Αποτελεί το ένα από τα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Τανάγρας. Κτισμένο ανάμεσα στους πρόποδες δύο βουνών. Ενός βραχώδους βουνού, που στην κορυφή του υπάρχει το παρεκκλήσιο του Προφήτου Ηλίου του Θεσβίτου (το οποίο έδωσε το όνομά της στο βουνό), και ενός κατάφυτου και μεγαλύτερου βουνού, που από απόσταση φαίνεται μαύρο, λόγω της πυκνής βλάστησης (Μαυροβούνι).
Πολλές οικογένειες ασχολούνται με την γεωργία και ελάχιστες με την κτηνοτροφία, ενώ οι περισσότεροι νέοι εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας (βιοτεχνίες, εργοστάσια, κ.α.). Η πρόσβαση σ’ αυτές είναι εύκολη μίας και βοηθά η ολιγόλεπτη απόσταση του χωριού από τις πόλεις, της Θήβας, του Σχηματαρίου, της Χαλκίδας, της Λιβαδειάς, ακόμα και της Αθήνας. Λόγω της γρήγορης πρόσβασης των κατοίκων στις γύρω μεγαλουπόλεις, το χωριό μας αναπτύσσεται. Επομένως, δίνονται στους νέους κίνητρα (όπως είναι η εργασία) ώστε να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να «χτίσουν» εδώ το μέλλον τους.

Ονομασία

Θεωρείται ότι κοντά ή πάνω από τον αρχαίο οικισμό είναι κτισμένο το χωριό μας. Η ονομασία του τότε ήταν Ειλέσιον, και όπως μας πληροφορεί ο Γεώργιος Τσεβάς στο βιβλίο του «Ιστορία της Θήβας και της Βοιωτίας», ανάμεσα στους Βοιωτούς που προσέφεραν πλοία και στρατό για την Τροία αναφέρεται «Το Ειλέσιον, πόλη της Ταναγρικής , μάλλον το Χλεμποτσάρι».
Κατά τον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ. λόγω των σλαβικών επιδρομών φαίνεται να μετονομάζεται σε Χλεμποτσάρι (Χλεμποτσάρι= Χλεμπ + τσάρ) που σημαίνει ψωμί + βασιλιάς. Η ονομασία αυτή φαίνεται να δικαιολογείται λόγω της καλής ποιότητας σιτηρών και επομένως καλού ψωμιού στην περιοχή.
Με την αλλαγή όλων, σχεδόν, των ονομάτων των χωριών σε ελληνικά υπήρξαν δύο προτάσεις, η πρώτη ήταν Δίκορφο και η δεύτερη Ασωπία. Μετά από την παρέμβαση ανθρώπων του πνεύματος αποφασίστηκε να ονομαστεί Ασωπία και όχι Δίκορφο, που ήταν πολύ απλό και συνηθισμένο. Το όνομα του χωριού μας, Ασωπία, οφείλεται στον παραπλήσιο ποταμό Ασωπό, που διαρρέει αρκετά κοντά.