Άνθρωποι Και Φύση Πάνω Από Τα Κέρδη

agrosellinikoΠρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου αστικού αγρού έκαναν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011. Στον επιλεγμένο χώρο και με τη βοήθεια των βιοκαλλιεργητών Αττικής, δημιούργησαν ένα “σπορείο” με ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες φυτών.

Στόχος, η δημιουργία ενός οικo-αγρού, εντός του αστικού χώρου (δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου χημικά συστατικά). Ο χώρος που επιλέχθηκε στο Ελληνικό έχει συμβολικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στις αντιστάσεις που υπάρχουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για “αξιοποίηση” του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Φυτεύτηκαν περίπου 4000 σπόροι σε ειδικά τελάρα. Οι ποικιλίες που επιλέχθηκαν πέραν της ντομάτας έχουν ιδιαίτερη αξία μιας και πρόκειται για ποικιλίες που σπανίζουν στην αγορά. Φυτεύτηκε μαύρο καρπούζι και χειμωνιάτικο πεπόνι!

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι σπόροι ποτίστηκαν και καλύφθηκαν με πλαστικό.

Τα αποτελέσματα της σποράς αναμένονται σε περίπου μια εβδομάδα. Μια ομάδα εργασίας ανέλαβε το πότισμα και τη φροντίδα του “σπορείου”.

Νέο φύτεμα σπόρων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Απριλίου.

Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», είναι μια ανεξάρτητη συλλογικότητα πολιτών η οποία ιδρύθηκε  από την Συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. Το «Κάλεσμα» ομάδας πρωτοβουλίας γι’ αυτήν την Συνέλευση, αποτέλεσε και το πλαίσιο συμφωνίας όσων συσπειρώθηκαν στη συνέχεια στη συλλογικότητα. Είχε προηγηθεί μια διαδικασία «κινηματικής διαβούλευσης» από τις 7/12/2010, με βάση το κείμενο «Πρόταση για νέες παραγωγικές δραστηριότητες στον αστικό χώρο», το οποίο κατατέθηκε στον Δήμο Ελληνικού στις 20/12/2010, μαζί με το κείμενο «Παρατηρήσεις και σχόλια στην πρόταση για τους αστικούς αγρούς».

Ακολούθησαν μια σειρά συναντήσεις στον υπαίθριο χώρο του «Πάρκου Αεροπορίας», στο Β.Α άκρο του χώρου του αεροδρομίου Ελληνικού, στις 23/1, 20/2 και 20/3 από τις οποίες διαμορφώθηκαν ως άμεσοι στόχοι η δημιουργία ενός «Σπορείου» και ενός  «Πιλοτικού Αγρού». Ως «απώτερο» στόχος της «Πρωτοβουλίας», τέθηκε η δημιουργία ενός παραγωγικού αγρού σε επιλεγμένο σημείο του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σε συμφωνία με την συνολική πρόταση των όμορων Δήμων και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, αθλητικών πολιτιστικών και άλλων κοινωφελών δραστηριοτήτων.

Στην τελευταία  συνάντηση της «Πρωτοβουλίας» (20/3) ορίστηκε δεκαμελής Ομάδα Συντονισμού και στις 27/3 ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας του «Σπορείου» και του «Πιλοτικού Αγρού», σε έκταση που υποδείχθηκε από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού και διαμορφώθηκε με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου.

Στις μέχρι σήμερα συναντήσεις της «Πρωτοβουλίας» έχει υιοθετηθεί, κατ’ αρχήν, η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων και η προώθησή τους με συγκεκριμένες  εθελοντικές και ανοιχτές ομάδες εργασίας ή άτομα.  Δεν έχουν μέχρι σήμερα προκύψει ζητήματα που χρειάστηκε να ληφθούν αποφάσεις από την πλειοψηφία. Από τις 8/3  λειτουργεί ιστοσελίδα της «Πρωτοβουλίας»  από την οποία μπορούν να ενημερώνονται (και να ενημερώνουν) οι ενδιαφερόμενοι:

http://agroselliniko.blogspot.com/