Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

FakesΑνάκληση φακής βιολογικής γεωργίας τουρκικής παραγωγής

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...» Όσο μεγαλύτερα τα κέρδη τόσο και πιο μεγάλο το συμφέρον για να εξαπατήσουν τον καταναλωτή. Η τούρκικη φακή, που διακινήθηκε μέσω Γερμανίας, έπρεπε να αγοραστεί φτηνά για να πουληθεί με πολύ κέρδος. Ήταν βιολογική; Όχι, αλλά πουλιόταν σαν βιολογική, εξαπατώντας τους καταναλωτές των μεγάλων καταστημάτων! Ο δε ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από τους ξένους. Δεν κάνει ελέγχους στην βιολογική αγορά, γιατί τους αφήνει στον ΟΠΕΓΕΠ, που δεν έχει προσωπικό!

Οι σκεφτόμενοι καταναλωτές όμως δεν αγοράζουν πιά από τα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες, αλλά βρίσκουν τους τοπικούς παραγωγούς και διαπραγματεύονται με αυτούς την ποιότητα και την τιμή. Το «σύστημα» δεν μπορεί πιά να μας προφυλάξει αποτελεσματικά. Χρειάζεται να πάρουμε εμείς τον έλεγχο της διατροφής μας στα χέρια μας με ιδιοπαραγωγή αγαθών και επιλογή τοπικών παραγωγών.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ

Ανάκληση προϊόντος

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση φακής βιολογικής γεωργίας, Τουρκικής προέλευσης, στην οποία υπήρξε υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων (MRLs) ως προς τη φυτοπροστατευτική ουσία glyphosate.

Πρόκειται για φακή βιολογικής γεωργίας τουρκικής παραγωγής, με την εμπορική επωνυμία «Bio – VITA Βιολογικά προϊόντα – Φακές ψιλές – Βιολογικά τρόφιμα", σε συσκευασία των 500 g, με αριθμούς παρτίδας  8-5154 και 8-35762 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 17/05/2011 και 16/02/2012 αντιστοίχως. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε, μέσω Γερμανίας, στην ελληνική επιχείρηση "Bio – VITA A.E.E." [(Μεταμόρφωσης Σωτήρος 4, Γλυκά Νερά Αττικής) σε σάκους των 25 kg, συνολικής ποσότητας 175 kg] η οποία προχώρησε σε ανασυσκευασία των 500 g. 

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των δύο ως άνω αναφερόμενων αριθμών παρτίδων από το συγκεκριμένο προϊόν από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν. 

Αθήνα 29 Μαρτίου 2011