ΟΧΙ στην κλωνοποίηση των ζώων

Metallagmenes_AgeladesΗ χουντική ευρωπαϊκή επιτροπή προωθεί μεταλλαγμένα ζωικά προϊόντα

ΟΧΙ στα Μεταλλαγμένα Ζώα

Το αντίθετο θα ήταν είδηση. Η πρώτη υποψήφια νομοθεσία του Ευρωκοινοβουλίου για την απαγόρευση των τροφίμων που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων, με απόφαση της χουντικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ). Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ τελικά κατέρρευσαν την περασμένη Πέμπτη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου θα ήταν η λεγόμενη ιχνηλασιμότητα. Δηλαδή η πληροφόρηση των καταναλωτών για την προέλευση των ζωικών προϊόντων, που βρίσκουν στα ράφια των μεγαλοκαταστημάτων. Η δυνατότητα αναγνώρισης των προϊόντων, τα οποία προέρχονται από κάποιον στενό ή μακρινό κλωνοποιημένο πρόγονο. Η ΕΕ είχε διευκρινίσει παλαιότερα ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει την παραγωγή και το εμπόριο τροφίμων, που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα.

Η τελευταία πρόταση νόμου του Ευρωκοινοβουλίου θα ήταν πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί, καθώς «θα απαιτούσε το σχεδιασμό γενεαλογικών δέντρων για κάθε φέτα τυριού ή σαλαμιού» δήλωσε ο Σάντορ Φαζέκας, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας και προεδρεύων στις συνομιλίες. Η περίπλοκη αυτή διαδικασία «θα παραπλανούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε τεράστια νέα κόστη για τους αγρότες» ισχυρίστηκε υποκριτικά ο κ. Φαζέκας. Απλά λέμε εμείς το να βάλεις μεταλλαγμένα ζωικά προϊόντα στο εμπόριο είναι απαράδεχτο για καταναλωτές και αγρότες!

Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε «απίστευτο» το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη «έχουν αποκλειστικούς δεσμούς με τα συμφέροντα του εμπορίου» και «είναι πρόθυμες να αγνοούν την κοινή γνώμη, καθώς και τα προβλήματα ηθικής και ευημερίας των ζώων που σχετίζονται με την κλωνοποίηση». Όπως επισημαίνει το AFP, αν οι αντίπαλες πλευρές της ΕΕ δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 28 Μαρτίου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου. Η τελευταία πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αφορά την κλωνοποίηση ζώων για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά για τοποθέτηση κανόνων εμπορίου σε παραγωγή μεταλλαγμένων ζωικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, αλλά και με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενδείξεις επικινδυνότητας για τα «κλωνοποιημένα» τρόφιμα προς το παρόν δεν υπάρχουν. Όμως μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Whitehead και του πανεπιστημίου της Χαβάη στη Χονολουλού αποκάλυψε ότι η γενετική δομή των κλώνων ποντικών που προέκυψαν από εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα έχουν - ανεπαίσθητες μεν, υπαρκτές δε - διαφορές από τα πρωτότυπά τους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επικεφαλής καθηγητές, ότι φαινομενικά υγιείς κλώνοι θα παρουσιάσουν γενετικές ανωμαλίες, που δεν ήταν προβλέψιμες.

Οι καταναλωτές είναι κάθετα αντίθετοι όχι μόνον στο εμπόριο των μεταλλαγμένων, αλλά και στην παραγωγή τους. Οι διαβρωμένες από τις παγκόσμιες εταιρίες μηχανισμοί των κρατών είναι ανίκανες να διασφαλίσουν την υγεία και τα συμφέροντα των πολιτών καταναλωτών.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΖΩΑ

Πηγή: www.in.gr