ΟικοΓιορτή στην Κυψέλη Αθήνας

oikogiortiΤην Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΟικοΓιορτή στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Αυτή η ανταλλαγή και πώληση τοπικών προϊόντων, με την έμφαση «γιορτή» δεν έχει καμία σχέση με την φρενίτιδα του υπερκαταναλωτικού προτύπου, του καναπέ και της ατομικότητας.

Εκεί δεν θα βρει κανείς περίσσια λαμπιόνια και όλα όσα μας εισάγουν σε μια εικονική πραγματικότητα.

Σ’ αυτήν τη γιορτή στόχος δεν είναι η τσέπη μας.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), διοργανώνεται «Οικογιορτή» με χειροτεχνίες, οικολογικά προϊόντα, εργαστήρια, παραστάσεις, μουσικές και συζητήσεις.

Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες θα ρίξουν τους «σπόρους» ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής... και ελπίζουν να βρουν γόνιμο έδαφος ώστε οι μελλοντικές κοινωνίες να βασίζονται στην τοπική αυτάρκεια, την ανταλλαγή, τον έλεγχο της διατροφής, την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.

Θα υπάρχουν πάγκοι με οικολογικά προϊόντα από αγρότες που προάγουν την ποιότητα και την τοπικότητα των προϊόντων και πάγκοι με χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.

Μια Γιορτή με μουσική, παραστάσεις και… εκπλήξεις! Πιό συγκεκριμένα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν:

«Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ διοργανώνεται  με στόχο να αναδείξει  τις ιδέες και τις πρακτικές   ενός  αυτοοργανωμένου, αλληλέγγυου και βιώσιμου κόσμου, που βασίζεται στην αυτάρκεια και τη συνεργασία. Ενός κόσμου, που σέβεται τη φύση του, και προσδιορίζει τις ανάγκες του μέσα στα όρια που καθορίζονται από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες συναντιούνται σε μια ολοήμερη γιορτή στις 20 Μαρτίου στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), με σκοπό να προωθήσουν τη δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας και την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων  που αφορούν στην κάλυψη των  βασικών μας αναγκών, για ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκειας στην καθημερινή μας ζωή.

Η γιορτή θα περιλαμβάνει έκθεση και πώληση  προϊόντων, ενημερωτικές συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, συναυλίες και πρακτικά εργαστήρια, μέσα από τα οποία, χειροτέχνες και μεταποιητές θα μοιράζονται  τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις για παιδιά (ολη μερα)

Πρακτικά εργαστήρια:

12:00-13:30 Παρασκεύη ψωμιού

14:00-15:30 Σπιτικό φαρμακείο  απο βότανα

16:00-17:30 παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού

Συζήτηση:

18:00-20:00 Για τον ελεγχο πάνω στην τροφή μας 

Zωντανή μουσική:

20:00 “QILOMBO”, βραζιλιάνικα κρουστά www.quilombo.gr

21:30 SAZMAN, μουσική από τα βαλκάνια http://www.myspace.com/sazman.band/music

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες για να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας της γιορτής:

1. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άτομα ή Συλλογικότητες, που έχουν δημιουργήσει το τελικό προϊόν. Θα πρέπει να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους προϊόντα, εκτός και αν εξυπηρετούν χωρίς κέρδος κάποιον παραγωγό, εν γνώσει των διοργανωτών και σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους της γιορτής.

2. Από τη γιορτή αποκλείονται κάθε είδους διαμεσολαβητές και πιστοποιητικοί οργανισμοί.

3. Αποκλείονται αγροτικά προϊόντα για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, ΓΤΟ, καθώς και ενεργοβόρες μέθοδοι καλλιέργειας (π.χ. λαχανικά εκτός εποχής)

4. Τα μεταποιημένα προϊόντα θα πρέπει να έχουν παραχθεί με ήπιες μεθόδους επεξεργασίας από εργαστήρια που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής. Επίσης οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα (συντηρητικά, βοηθητικά μέσα επεξεργασίας κτλ.) δεν θα πρέπει να είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τέλος, τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ετικέτες, όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά καθώς και η ελάχιστη διατηρησιμότητα τους.

5. Τα χειροτεχνήματα θα πρέπει να προέρχονται από ήπια κατεργασία υλικών φυσικής προέλευσης και η διαδικασία της κατασκευής τους δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών ουσιών ή την παραγωγή βλαβερών αποβλήτων.

6. Οι συμμετέχοντες που απασχολούν υπαλλήλους θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβονται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Οι παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ θα πρέπει να συμπληρώσουν το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο και  να το αποστείλουν  ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: colectivakipseli@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες: http://colectivakipseli.wordpress.com/