Προτιμούμε να πεθάνουμε

metanastes250 στην Αθήνα και 50 στην Θεσσαλονίκη

Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι μετανάστες

Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου έφτασαν από την Κρήτη 250 μετανάστες ζητώντας ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Η απεργία πείνας ξεκίνησε χτες, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ως ένας αγώνας αξιοπρέπειας για ανθρώπους που επί πολλά χρόνια εργαζόντουσαν σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης, «αδήλωτοι» και χωρίς δικαιώματα.

Για την φιλοξενία των μεταναστών στην Νομική σχολή στην Αθήνα είχε προηγηθεί σχετική ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, με τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να τη στηρίζουν. Μετά το τράβηγμα του αυτιού τους από τα κόμματά τους, οι δύο παρατάξεις αναίρεσαν την αρχική τους απόφαση και από τότε ξεκινά και μια μεγάλη εκστρατεία συκοφάντησης απέναντι στη Νεολαία Συνασπισμού περί δήθεν υποκίνησης της απεργίας για να καλυφθεί η σκληρή πραγματικότητα, που εξανάγκασε 300 ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.. Οι μετανάστες είναι σε ένα χώρο ο οποίος δεν χρησιμοποιείται και δεν παρεμποδίζει στο παραμικρό την ομαλή λειτουργία της σχολής.

Δίπλα στους μετανάστες στέκεται μια πλατιά πρωτοβουλία από σωματεία, δημοτικές κινήσεις, πανεπιστημιακούς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις που εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν και οι 50 μετανάστες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Στον έβδομο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου έχουν εγκατασταθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας 50 μετανάστες χωρίς χαρτιά, με αίτημα τη νομιμοποίησή τους στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες ανήκουν στην ομάδα των συνολικά 300 μεταναστών, εκ των οποίων οι 250 βρίσκονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας, ζητώντας να τους δοθούν άδειες παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Σε κείμενό τους οι 300 αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο γιατί, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ζωή αυτή για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο» και δηλώνουν:

«Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς»

Το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και υπεύθυνος της Γραμματείας Μεταναστών του ΕΚΘ, Αναστάσιος Αραμπατζής, διευκρινίζει ότι είχε σταλεί αίτημα από το φόρουμ μεταναστών Κρήτης για τη φιλοξενία τους σε αίθουσα του ΕΚΘ, αλλά το αίτημα δεν απαντήθηκε.

Το ΕΚΘ ωστόσο, παραχώρησε δύο τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των απεργών πείνας και μια ξεχωριστή αίθουσα για δύο που έχουν ίωση. Επίσης, επεκτάθηκε η λειτουργία της θέρμανσης, όλο το 24ωρο, για να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα υγείας στο διάστημα της παραμονής τους στο κτίριο.

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει ακραίο το αίτημα της γενικής νομιμοποίησης και επισημαίνει ότι 15 μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση και ούτε θα διενεργήσει στο μέλλον. Κατηγορεί δε τη Νέα Δημοκρατία ότι από το 2005 έως το 2007 ήταν η μόνη κυβέρνηση που προχώρησε μαζικά και αδιακρίτως σε 150.000 νομιμοποιήσεις αλλοδαπών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Η απόφαση για «φιλοξενία» των μεταναστών σε χώρους της Νομικής Σχολής είχε αρχικά αποκομίσει τη συναίνεση τόσο της ΠΑΣΠ όσο και της ΔΑΠ, στήριξη την οποία οι δύο φοιτητικές παρατάξεις αναίρεσαν, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων...

Πηγές:

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=244813

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=52444951#