Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον Αττικής

Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

oikoκαι σηματοδοτεί μια ελπίδα διαφυγής από τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα, και έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια, τη συντροφικότητα, το μοίρασμα και καταρχήν στο σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και τα είδη αυτού του κόσμου. Κάθε χρόνο η Γιορτή ταξιδεύει σε διαφορετική πόλη ρίχνοντας σπόρους ζωής, ελπίζοντας κάθε φορά ότι αυτοί θα βρουν γόνιμο έδαφος να μεγαλώσουν, να δώσουν καρπούς και άλλους σπόρους. Φέτος, για 17η χρονιά, η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας δίνει το παρόν στην Αθήνα. Έτσι, οι ατομικές πρωτοβουλίες που εφαρμόστηκαν από κάποιους πρωτοπόρους στην ύπαιθρο ήρθαν στην πόλη των διοικητικών αποφάσεων και προπύργιο του καταναλωτισμού να παρουσιάσουν τα δοκιμασμένα αποτελέσματα ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια, τη συντροφικότητα, το μοίρασμα και πρωτίστως στο σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και τα είδη αυτού του κόσμου.

Στη  Γιορτή συμμετέχουν αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία γεωργία χωρίς δηλητήρια, μία γεωργία που  στηρίζεται και εμπνέει την αυτάρκεια και τη συνεργασία. Που επιλέγουν, επιδιώκουν, και προάγουν την ειλικρινή και προπαντός άμεση σχέση με τον καταναλωτή των προϊόντων τους. Που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής, το οποίο δε βασίζεται μόνο στο  χρηματικό κέρδος αλλά και στην ποιότητα ζωής τόσο του ανθρώπου, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει.

Στη Γιορτή επίσης συμμετέχουν χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας. Τα χειροτεχνήματα που εκτίθενται στη γιορτή, πέραν του ότι είναι κατασκευασμένα από υλικά φυσικά ή και ανακυκλωμένα, είναι φτιαγμένα με την αγάπη και το μεράκι που έχει κάθε χειροτέχνημα που δεν είναι προϊόν βιομηχανίας. Η έκθεση των προϊόντων αυτών  δεν είναι διαφήμιση, είναι διάθεση των συμμετεχόντων να μοιραστούν τις τέχνες, τις γνώσεις, και τις δεξιότητές τους.

Με τη διοργάνωση της φετινής Γιορτής στην Αθήνα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι όλα  τα παραπάνω δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων θεωρητικών ή ρομαντικών. Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή  αυτή επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο του οικολογικού τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά  τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Οικογένειες και αγροκτήματα ολόκληρα επιβιώνουν με αξιοπρέπεια τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες ζώντας με σεβασμό στο περιβάλλον, με ελαχιστοποιημένο το οικολογικό τους αποτύπωμα, με ήπιες μορφές ενέργειας, με καλλιέργειες που σέβονται το περιβάλλον (βιολογική καλλιέργεια, φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία – είναι κάποιες από τις βιώσιμες και αειφόρες πρακτικές που εκπροσωπούνται στη φετινή Γιορτή)

Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά του οικολογικού τρόπου καλλιέργειας και παραγωγής αλλά η προώθηση της Οικολογικής ζωής στην κοινωνία γενικότερα. Αποζητά να προσφέρει στην ενδυνάμωση και στήριξη των ιδεών της συνεργασίας  και αλληλεγγύης, της άμεσης σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Πληροφορίες για πρόσβαση, πρόγραμμα, και συμμετοχές:

http://oikogiorti.gr/