"Εδώ... ελεύθερη ακόμα Ελλάδα"

No_GMOΟχυρό αντίστασης στη δριμεία επέλαση των μεταλλαγμένων παραμένει η Ελλάδα! Με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια που απαγορεύεται η καλλιέργειά τους στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 49 υβρίδια (που φέρουν την γενετική τροποποίηση ΜΟΝ 810). Δεν χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ανακηρυχθεί σε χώρα ελεύθερη από μεταλλαγμένα με αποφάσεις του συνόλου της τοπικής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Αυτό το έχουν σεβαστεί μέχρι σήμερα το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, στα ήδη 104 απαγορευμένα γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια κατά ΜΟΝ 810, προστέθηκαν άλλα 47 μεταλλαγμένα υβρίδια, φθάνοντας έτσι το συνολικό αριθμό των απαγορευμένων προς καλλιέργεια καλαμποκιών ΜΟΝ 810 στα 151.

Στην αντίπερα όχθη, η οσφυοκαμψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεχίζεται... σύμφωνα με τους τυπικούς κανονισμούς και με τους νόμους της αγοράς, και με πλήρη αδιαφορία για τους ηθικούς. Την Τετάρτη (28/7) άναψε «πράσινο φως» για την κυκλοφορία έξι γενετικώς τροποποιημένων καλαμποκιών μετά την αδυναμία των κρατών μελών να βρουν μια κοινή θέση για το ζήτημα. «Η Επιτροπή κάνει μια πρόταση για να εγκριθεί η κυκλοφορία (τους) στο εμπόριο. Η πλειοψηφία των κρατών πρέπει (στη συνέχεια) να ταχθεί υπέρ ή κατά και αν δεν καταφέρει να ταχθεί, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τα εγκρίνει», εξήγησε ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τους κανόνες που ισχύουν.

Πρόκειται για τρία μεταλλαγμένα καλαμπόκια του αμερικανικού ομίλου Pioneer, δύο της Mosanto και ένα της Syngenta. Σύμφωνα με την Κομισιόν, προορίζονται κυρίως για προϊόντα ζωικής διατροφής και έχουν εξασφαλίσει επιστημονική γνωμοδότηση...