"Απο χέρι σε χέρι"... το άλλο καταναλωτικό πρότυπο

Με το σύνθημα: «Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα», πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2010 απο την εναλλακτική κοινότητα του «Πελίτι», στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Ν. Δράμας, η 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών. Η γιορτή αγκαλιάζει ανθρώπους απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό, μια γιορτή σταθμός στο θέμα των ντόπιων ποικιλιών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το παρών έδωσαν καλλιεργητές και οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές γωνιές της γης. Η ΒΙΟΖΩ ήταν επίσης εκεί και μίλησε με υποστηρικτές ενός άλλου καταναλωτικού προτύπου, οι οποίοι όχι μόνο διαφωνούν με την κερδοσκοπία, αλλά έχουν επιλέξει την ανταλλαγή προϊόντων ως ιδανική, υγιή συναλλαγή και στάση ζωής γενικά.

Την ιδέα υλοποίησε το Πελίτι πρώτη φορά το 1999, ως ανάγκη να μοιραστούν οι ποικιλίες που είχε συγκεντρώσει με πολύ κόπο και καταστρέφονταν. Σήμερα δραστηριοποιείται στη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων.

Φέτος, η γιορτή οργανώθηκε από το Πελίτι και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Παρανεστίου, νομού Δράμας, με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου.

Οι στόχοι-όροι της γιορτής είναι:

  • Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
  • Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
  • Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
  • Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.