Ανθρώπινα όρια, και ντόπινγκ. Επιστημονική προσέγγιση;

Ανθρώπινα όρια, και ντόπινγκ. Επιστημονική προσέγγιση;


Δημοσίευση: http://care.flash.gr/,  27/08/2004

Γράφει η - Συντακτική Επιτροπή Gastric Cancer Network Center

dopping

Τα σκάνδαλα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας έχουν προσλάβει τέτοιες παγκόσμιες διαστάσεις που αναγκάζουν ακόμη και το πιο έγκυρο, σοβαρό ιατρικό περιοδικό (N England J Med) να δημοσιεύσει σχετικό κύριο άρθρο. Κύρια ερωτήματα: Μπορεί η πιο σύγχρονη, επιστημονικά τέλεια ιατρική υποστήριξη, να συναγωνιστεί τις μυθικές υποσχέσεις για απεριόριστες αθλητικές επιδόσεις των απαγορευμένων φάρμάκων; Τα σύγχρονα ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φύσης; Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι από την χρήση τέτοιων ουσιών; 
Φαρμακευτικές ουσίες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες για την επίτευξη ρεκόρ. Σήμερα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Στόχοι-όνειρα-ελπίδες χιλιάδων αθλητών για παγκόσμια διάκριση και οικονομική-κοινωνική καταξίωση φαίνεται πλέον ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
Υπάρχει ένας παγκόσμιος κωδικός ένοχης σιωπής. Απίστευτου μεγέθους οικονομικά μεγέθη, εθνική υπερηφάνεια και πολλοί άλλοι λόγοι εξηγούν το γιατί ένα τόσο γνωστό πρόβλημα παραμένει στην αφάνεια.
Πέρα από τους ηθικούς λόγους για τίμιους αγώνες, η επίσημη ιατρική επιστήμη θα είχε μικρό ενδιαφέρον, εάν δεν υπήρχαν επιστημονικά τεκμηριωμένοι θάνατοι και πλήθος άλλων σοβαρών παρενεργειών για την υγεία νεαρών αθλητών.
Στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μια σκληρή πολιτική διαμάχη και αλληλοκατηγορίες που μάλλον δεν οδηγούν πουθενά. Επιστημονική, ψύχραιμη προσέγγιση απαιτείται στα πλαίσια της σημερινής παγκοσμιοποίησης. Αντίθετα το ενδιαφέρον μονοπωλεί το ντόπινγκ και αποσπά την κοινή γνώμη από θέματα που μας συμφέρει σαν χώρα να προβάλουμε και αξιοποιήσουμε. Ποια;
H εξαιρετικής πολιτισμικής ποιότητας αναβίωση του σημαντικού μας παρελθόντος και το μαγευτικό ταξίδι πίσω στον χρόνο μέσα από την ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ. Συγχαρητήρια στον Δ/ντή της Τελετής κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου και στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου όχι μόνο για την τελετή αλλά και για την άψογη οργάνωση των Αγώνων. Οι εγκαταστάσεις, η τωρινή ομορφιά της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη και, η φιλοξενία που σε συνδυασμό με ήλιο, θάλασσα και μαγευτικά τοπία, καθιστούν την Ελλάδα σαν μια από τις πιο όμορφες χώρες του πλανήτη.
Αντί όμως να εστιαστεί τα ενδιαφέρον στα ανωτέρω και στους αγώνες και επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, η προσοχή της κοινής γνώμης, μέσα από τα κανάλια, επικεντρώνεται σε αστυνομικά γελοία σενάρια ατυχημάτων, ιστορίες τύπου «ορκίζομαι στα παιδιά μου» και γενικά σε εύκολο λαϊκισμό. Αμφιβόλου ποιοτικής νοημοσύνης και γνώσεων άτομα –παράγοντες, αθλητές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι-τηλεπαρουσιαστές, επιστήμονες;- παρουσιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα με εξαιρετικής υπερβολής ανόητα σχόλια και πλήρη άγνοια του θέματος με μοναδικό στόχο να προβληθούν οι ίδιοι ή αυτό που εκπροσωπούν. Για το μέλλον της Ελλάδας ποιος ενδιαφέρεται;
Κίνδυνος για την νεολαία υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά, όχι όμως με κραυγές. Από άλλη οπτική γωνία πρέπει εξίσου σοβαρά όμως, να επιλυθεί το πρόβλημα ντόπινγκ για τους Έλληνες πρωταθλητές παγκοσμίου εμβέλειας σε σχέση ισότητας με αντίστοιχους αλλοδαπούς πρωταθλητές.
Τα ερωτήματα είναι απλά. Οι απαντήσεις όμως δύσκολες. Βοηθούν όμως να προσεγγισθεί το πρόβλημα με επιστημονικό τρόπο.
Αυτό το ίδιο σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ» παραπέμπει, ίσως και ωθεί, στην χρήση της χημείας.
Τα ερωτήματα:
Παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ μπορούν να επιτευχθούν σήμερα χωρίς την χρήση φαρμάκων-vτόπινγκ? Με άλλα λόγια:
H επίτευξη επιδόσεων παγκοσμίου βεληνεκούς είναι εφικτή με έναν ιδανικό συνδυασμό ταλέντου-εξαντλητικής άσκησης και νόμιμης ιατρικής υποστήριξης (ιατρο-βιολογικο-εργοφυσιολογικό έλεγχο, δίαιτα, νόμιμα βοηθητικά σκευάσματα-ουσίες) ή τέτοια ρεκόρ απαιτούν την παράνομη χρήση συνδυασμού φαρμάκων;
Σκευάσματα ενισχυτικά της επίδοσης διακρίνονται σε:
1ης γενιάς (αμφεταμίνες), 2ης γενιάς - Ορμόνες (τεστοστερόνη, ινσουλίνη, αυξητική ορμόνη, αυξητικός παράγοντας της ινσουλίνης) και 3ης γενιάς (ερυθροποιητίνη).
Κοκτέιλ αυτών των ουσιών υπόσχονται μυθικές δυνατότητες για απεριόριστες αθλητικές επιδόσεις. H ανθρώπινη όμως φύση εκδικείται. Η χρήση τέτοιων ουσιών προκαλεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία ακόμη και θάνατο.
Πως τα φάρμακα αυτά οδηγούν σε δύναμη-ταχύτητα-ευεξία-καταπολέμηση της κούρασης; Ποιο είναι το ακριβές μέγεθος οφέλους;
Βελτίωση των επιδόσεων από αναβολικά στεροειδή μέχρι και 10 sec στα 1500μ! και 20μ! στον δίσκο καταγράφονται. Ποιο είναι το όφελος στα άλλα αθλήματα, δηλ. σε ταχύτητα (sec), δύναμη (ρίψε ις), άλματα (μήκος, ύψος κλπ), ποδηλασία, κολύμβηση; Ποια φάρμακα και πότε μετά την τελευταία χρήση δεν ανιχνεύονται στα ούρα; Πόσοι θάνατοι συσχετίζονται επιστημονικά τεκμηριωμένα με την χρήση αυτών των ουσιών;
Ποια είναι η αλήθεια στην υπόθεση Kεντέρη;
 
Το άρθρο: http://care.flash.gr/mag/topic/?id=6505


Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.gastricbreastcancer.com/dopig.asp