Υπάρχουν εκτάσεις για ΑΠΕ ... Οι στέγες!

Εποικοδομητική συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Γιάννη Μανιάτη και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη, είχε το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ την περασμένη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου.Το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα κατά 30% μέχρι το 2020 και με την προϋπόθεση του σεβασμού του περιβάλλοντος. Άλλωστε η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό... Έχει τεράστιες δυνατότητες στις θάλασσες και δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε το περιβάλλον στα βουνά, ούτε να ερχόμαστε σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες.


Οι Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας είναι ήπιες και γι’ αυτό χρειάζονται εκτάσεις, οι οποίες υπάρχουν και είναι οι στέγες των σπιτιών και των πολυκατοικιών. Γι’ αυτό ζητήθηκε η προώθηση προγράμματος ΑΠΕ στις στέγες, συμπεριλαμβάνοντας και τις τρεις βασικές μορφές τουλάχιστον (ήλιο, αέρα και γεωθερμία).


Το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ επέστησε στους υπεύθυνους του υπουργείου την προσοχή ότι η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή, που δεν καταναλώνεται και ζήτησε να προωθηθεί πρόγραμμα για τις μονώσεις των παλαιών κατοικιών. Για τα καινούργια κτίρια ζήτησε να είναι όλα μονωμένα σωστά και να έχουν υποχρέωση χρήσης τουλάχιστον των τριών βασικών μορφών ΑΠΕ για ενεργειακούς σκοπούς.


Η ΒΙΟΖΩ δεσμεύεται ότι θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της:


- Για την δημιουργία, με την συνδρομή του ΥΠΕΚΑ, αυτόνομων ενεργειακά κτιρίων με ΑΠΕ, προτύπων για την ενημέρωση των καταναλωτών ενέργειας.


- Για την ενημέρωση των καταναλωτών για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της παραγωγής και ιδιόχρησης ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό που τονίστηκε είναι ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο, που οφείλει η πολιτεία να ενισχύσει και να προωθήσει.


Επίσης, τόνισε ότι πρόκειται να συμμετάσχει στην προγραμματιζόμενη διαβούλευση για το ενεργειακό.


Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009


Το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ