Διατροφή για τις «μάζες» ή για τον ΄Ανθρωπο

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Διατροφή. Η έγνοια μας όμως για τη διατροφή μας δεν αρκεί μόνο για 24 ώρες… οφείλει να υπάρχει όλο το χρόνο. Έγνοια και διαρκής προσπάθεια να μπαίνουν στο πιάτο μας αγνές πρώτες ύλες όπως τις δίνει η γη… και όχι περίεργα σκευάσματα και προϊόντα πειραμάτων.

Ο άνθρωπος διατρέφεται για να ζήσει. Και να ζήσει καλά. Υπό κανονικές συνθήκες η διατροφή αποτελεί το θεμελιακό συστατικό της υγείας μας. Ας απαιτήσουμε λοιπόν την υγεία μας χτυπώντας τα συμφέροντα όσων πλουτίζουν ταΐζοντάς μας σκουπίδια.

Για να είναι η 16η Οκτωβρίου πραγματικά μέρα γιορτής.

Παγκόσμιες εταιρείες αναζητώντας μικρότερο κόστος, προς όφελος δήθεν των καταναλωτών τροποποιούν μηχανικά τους παραδοσιακούς σπόρους και ληστεύοντας την τεχνολογία της φύσης, κατοχυρώνουν σαν πατέντα καρπούς και ζώα. Αυτό οδηγεί σε πλήρη εξάρτηση τους γεωργούς, τους γεωεπιστήμονες, τους εμπόρους από ελάχιστες εταιρείες, που ελέγχουν τα πάντα. Αποτέλεσμα αυτού σε δεύτερη φάση είναι να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, για να αυξήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους οι εταιρείες. Ταυτόχρονα αυτή η συγκέντρωση του ελέγχου έχει καθοριστική επίπτωση στην αύξηση της ανεργίας, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, την δημιουργία των μεταλλαγμένων και της πτώσης της ποιότητας των τροφών.

Οι μεγάλες αυτές βιομηχανίες παρασκευάζουν για τις «μάζες» σύνθετα φαγητά, δίνοντας παραδοσιακές ονομασίες, που οι πολιτείες επέτρεψαν, παραλλάσσοντας τα συστατικά τους, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο τεχνητά χημικά πρόσθετα τροφίμων, χειροτερεύοντας έτσι την ποιότητά τους.

Με μοναδική πρώτη ύλη το γάλα παρασκευάζονται εκατοντάδες διαφορετικά τρόφιμα όπως τυριά, γιαούρτια, ξυνογάλατα, διαφορετικά εντελώς μεταξύ τους, με μοναδική διαφοροποίηση την πυτιά ή μαγιά, που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το γάλα και τα χημικά κυρίως πρόσθετα, που βάζει η βιομηχανία. Έτσι με πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα γίνονται η φέτα, η γραβιέρα, το γιαούρτι και πολλά άλλα.

Η γραβιέρα και το γιαούρτι είναι το ίδιο προϊόν; Όχι βέβαια !

Γιατί λοιπόν ονομάζονται γιαούρτια αυτά που παρασκευάζονται από γελαδινό γάλα, ενώ η «φέτα» που παρασκευάζεται από γελαδινό γάλα ονομάζεται λευκό τυρί;

Γιατί ονομάζεται ψωμί το προϊόν αλευριού, που αντί για μαγιά που προέρχεται από το ίδιο το στάρι (ξινό προζύμι), χρησιμοποιούνται άλλες μαγιές που βγάζουν γλυκό αλευροκατασκεύασμα;

Επειδή ακριβώς δεν έχει οριστεί από την πολιτεία το προϊόν με την χρήση του μετατροπέα, δηλαδή της μαγιάς και των συστατικών της πρώτης ύλης. Η πολιτεία κάνοντας τα στραβά μάτια στην κερδοσκοπία, που θέλει να πλουτίσει εξαπατώντας τον καταναλωτή, την αφήνει να χρησιμοποιεί το ίδιο παραδοσιακό όνομα σε προϊόντα, που ελάχιστη σχέση έχουν με το πατροπαράδοτο αγαθό.

Έτσι με το ίδιο όνομα ονομάζονται εντελώς και σαφώς διαφορετικά μεταξύ τους προϊόντα, καταστρέφοντας κυρίως την φήμη τους και την περίφημη μεσογειακή διατροφή και δίαιτα. Εκπαιδεύουμε την νεολαία μας να μην της αρέσει το ψωμί, άλλωστε τέτοιο «ψωμί» τι να το κάνει; Και κυρίως να τρώει «ψωμί» που παχαίνει!

Μα παχαίνει το ψωμί;

Παχαίνει το πρόβειο γιαούρτι, που έχει 6,6% λιπαρά;

Έχει χοληστερόλη το πρόβειο γιαούρτι, που έχει 6,6% λιπαρά;

Αν αυτά ίσχυαν, τότε οι Κρήτες, που εξετάστηκαν στον έλεγχο της μεσογειακής δίαιτας, θα ήταν κατά πλειοψηφία παχύσαρκοι. Όμως κατά 99% οι εξεταζόμενοι είχαν φυσιολογικό σωματότυπο και οι περισσότεροι ήταν αδύνατοι.

Μα, οι περισσότεροι σημερινοί διαιτολόγοι λένε ΝΑΙ στις πιο πάνω ερωτήσεις. Κι όπως έλεγε ο Μπρεχτ μετά το ΝΑΙ ξεκίνησε ένα χειροκρότημα, που δεν άφησε τον μέγα-διαιτολόγο του ΝΑΙ να συμπληρώσει ότι είχε μόνον ακούσει για την μεσογειακή διατροφή και δεν την είχε μελετήσει. Γιατί αν την είχε μελετήσει θα έβλεπε:

Χοληστερόλη ελάχιστη με τα Ω3 λιπαρά οξέα να κυριαρχούν! Που βρήκε ο ορεινός Κρητικός τα Ω3 λιπαρά οξέα; Μήπως τον 19ο αιώνα υπήρχαν ψάρια στον Ψηλορείτη; ΟΧΙ βέβαια!

Υπήρχαν όμως χόρτα, που εμείς σήμερα τα ονομάζουμε ζιζάνια και ρίχνουμε φυτοφάρμακα (ζιζανιοκτόνα) για να τα εξαφανίσουμε. Αυτά τα χόρτα τα έτρωγαν άνθρωποι και ζώα και με την κίνηση μετέτρεπαν τα στοιχεία τους σε Ω3 λιπαρά οξέα (πχ γλιστρίδα κλπ). Γι αυτό τα λιπαρά οξέα ήταν ισορροπημένα! Οι Κρήτες του 19ου αιώνα όταν έτρωγαν ζωικά προϊόντα έπαιρναν και Ω3 λιπαρά οξέα, που εμείς δεν παίρνουμε γιατί προέρχονται από ζώα στάβλου και όχι κίνησης, ενώ τα σημερινά συμβατικά ζώα διατρέφονται με μεταλλαγμένους καρπούς. Οι Κρήτες του 19ου αιώνα δούλευαν και ζούσαν με κίνηση και όχι καθισμένοι, κατασκευάζοντας τα δικά τους Ω3 λιπαρά οξέα.

Πείτε μου τώρα, το αυγό της Κρήτης του 19ου αιώνα τι σχέση έχει με ένα συμβατικό αυγό, σταβλίσιας ακίνητης σχεδόν κότας, που τρέφεται με μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι;

Είναι το ίδιο προϊόν; ΟΧΙ βέβαια!

Εδώ θα κάνω μια αναγκαία παρένθεση. Η παγκόσμια βιομηχανία μεταλλαγμένων επέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας την αξίωσή της το μεταλλαγμένο είδος να θεωρείται ίδιο προϊόν με το φυσικό είδος. Έτσι νομοθετικά το μεταλλαγμένο καλαμπόκι τιμολογείται με τον ίδιο κωδικό με το φυσικό καλαμπόκι και η περίφημη ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων πάει στις καλένδες. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση και οι νέες υπουργοί των τροφίμων και του περιβάλλοντος να διορθώσουν το ατόπημα.

Κι ερχόμαστε στο πάχος. Το σημερινό πρόβειο γιαούρτι, ακόμη και με την «άσχετη» μαγιά του, έχει ισορροπημένη σχέση πρωτεϊνών με άμυλα (περίπου 6%). Το αγελαδινό γιαούρτι, που μας επέβαλαν οι «καουμπόηδες», έχει διπλάσιο τουλάχιστον άμυλο από πρωτεΐνες και περισσότερες δυσανεξίες! Για να μην μιλήσουμε για το φυσικό πρόβειο γιαούρτι της Κρήτης του 19ου αιώνα, που είχε περισσότερες πρωτεΐνες από άμυλα. Άσε δε το φυσικό ξινόγαλο, που η νέα μας γενιά μαθημένη στα γλυκά τρόφιμα και τις επεξεργασμένες γεύσεις, αρνείται να γευθεί, είναι σχεδόν πρωτεϊνούχο.

Το ίδιο και στο παραδοσιακό ψωμί. Το φυσικό ξινό προζύμι σταριού, μετατρέπει τα άμυλα και έτσι η σχέση πρωτεϊνών με αμύλων είναι ισορροπημένη. Επίσης δεν είναι σαν σφουγγάρι να ρουφά τις σάλτσες και τα λίπη. Αντίθετα το σφουγγαρένιο φουσκωτό αλευροκατασκεύασμα, που ονομάζεται σήμερα ψωμί, έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αμύλων και γλουτένης, που όταν περισσεύουν στον οργανισμό μας μετατρέπονται σε λίπος και στοκάρονται!

Το παραδοσιακό μας πρόβειο γιαουρτάκι έχει το καϊμάκι του (πέτσα). Αφαιρώντας την αφαιρούμε ένα σημαντικό μέρος του λίπους μετατρέποντας το σε γιαούρτι με «λίγα λιπαρά». Είναι γιαούρτι 2 σε 1. Γι αυτό επιλέγουμε γιαούρτια με καϊμάκι και όχι ομογενοποιημένα με το λίπος παντού. Το καϊμάκι εμποδίζει και την οξείδωση των ιχνοστοιχείων του γιαουρτιού με φυσικό τρόπο.

Με όλα αυτά, με τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα και με τον πλημμελή κρατικό έλεγχο της διατροφής μας, οι καταναλωτές ανησυχούν πολύ. Η πολύ χαμηλή ποιότητα των ευρέως διαδεδομένων συμβατικών προϊόντων, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα, ιδιαίτερα στις ζωοτροφές, τους φοβίζουν.

Τα βιολογικά προϊόντα καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά από τους έλληνες καταναλωτές γιατί είναι τα μόνα, που καλλιεργούνται (ή ανατρέφονται) χωρίς ρυπογόνες και καρκινογόνες ουσίες και τα μόνα, που οι παραγωγοί τους ελέγχονται, σχεδόν στο σύνολό τους, πριν παραδώσουν το προϊόν στην κατανάλωση.

Η Βιολογική Γεωργία δεν είναι μόνο τεχνικές καλλιέργειας, αλλά μια στάση ζωής, που σχετίζεται με την σωστή και υγιεινή διατροφή, με την βελτίωση και την αειφορία του περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση και τη στήριξη της υπαίθρου, τον άνθρωπο και την κοινωνία ολόκληρη. Αυτή την βιολογική γεωργία την αμφισβητούν ανοικτά πια τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, που το μόνο που επιζητούν είναι ένα πιστοποιητικό με μικρό κόστος.

Οι καταναλωτές ζητούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, αποδεδειγμένα, με τεκμηρίωση και με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία τους. Θέλουμε να έχουμε ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα χωρίς γενετικά τροποποιημένους με μηχανικό τρόπο οργανισμούς (μεταλλαγμένα) και με αναγραφόμενα όλα τα στοιχεία που τα αποτελούν, τον τρόπο παραγωγής τους και συντήρησής τους.

Για την ασφάλεια των τροφίμων:

  • Διεκδικούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ή καλλιέργειας μεταλλαγμένων στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την «Αρχή της Προφύλαξης» και το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης».
  • Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής,  πώλησης και διακίνησης των τροφίμων από πιστοποιητικούς οργανισμούς και τις κρατικές αρχές.
  • Διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των ενώσεων καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.
  • Διεκδικούμε την ουσιαστική προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς γεωργίας με έλεγχο των τροφών και την ανάπτυξη των βιολογικών και υγιεινών προϊόντων.

Για τα Βιολογικά Προϊόντα:

  • Διεκδικούμε την άμεση θεσμοθέτηση των ελέγχων όλων των σημείων πώλησης και διακίνησης από πιστοποιητικούς οργανισμούς.
  • Διεκδικούμε την δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο, για την τυποποίηση και μεταφορά των βιολογικών προϊόντων στα κέντρα κατανάλωσης.
  • Διεκδικούμε την άμεση θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου ελεγκτή και ελεγχόμενου στους πιστοποιητικούς οργανισμούς. Τα κεφάλαια ελέγχου των οργανισμών πρέπει να είναι ονομαστικά και προσωπικά.
  • Θέτουμε προς συζήτηση στους υπόλοιπους φορείς της Βιολογικής Γεωργίας την μετατροπή των πιστοποιητικών οργανισμών σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις

Γιωργάκης Κωστής

 

* Ομιλία Γιωργάκη Κωστή, Προέδρου του Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ στην ημερίδα του ΠΑΚΟΕ στις 16 Οκτωβρίου 2009 με θέμα «Διατροφή, Υγεία και Περιβάλλον»