Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Δήμο Ηρακλείου

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2007

Προς Δήμο Ηρακλείου Αττικής
Υπόψη Δημάρχου

Θέμα: Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Δήμο Ηρακλείου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Οι βιοκαλλιεργητές ήρθαμε στο Δήμο Ηρακλείου εδώ και οκτώ χρόνια προσφέροντας φρέσκα βιολογικά προϊόντα στην υπαίθρια αγορά βιοκαλλιεργητών του δήμου σας. Χάρη στην υποστήριξη και ανταπόκριση των δημοτών σας σπάσαμε το μύθο που θέλει τα βιολογικά προϊόντα προνόμιο των ολίγων, και τους κατοίκους των μεσοαστικών και εργατικών γειτονιών άνευ περιβαλλοντικών ευαισθησιών και ενδιαφέροντος για καθαρή τροφή απαλλαγμένη από επικίνδυνες ουσίες.

Η αγορά του Ηρακλείου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας αποτελώντας σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που συγχαίρουν εμάς και εσάς για αυτή την επιτυχία. Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί πρότυπο για πολλούς αντίστοιχους δήμους της Αττικής και όλης της χώρας που μας ζήτησαν να δημιουργήσουμε υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών που ήδη λειτουργούν. Πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία και διάλογος μπορούν να αποφέρουν ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Όμως, την Τρίτη 29 Μαΐου αποφασίσατε την επιβολή τέλους στους συμμετέχοντες βιοκαλλιεργητές και τον περιορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων σε 25. Αυτά τα σημεία πρέπει να συζητηθούν με τους βιοκαλλιεργητές και τους καταναλωτές του δήμου σας και να αλλάξουν σε άνευ τελών συμμετοχή και επαναπροσδιορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων.

Επειδή πιστεύουμε ότι ίσως να υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε συντόμως για τον τρόπο λειτουργίας των αγορών βιοκαλλιεργητών στους δήμους της Αττικής και όλης της χώρας και να αιτιολογήσουμε τις θέσεις μας.

Η λειτουργία των αγορών μας, εφάμιλλη με τη λειτουργία αντίστοιχων αγορών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο βασίζεται σε πέντε άξονες:

  • Τη στενή συνεργασία με καταναλωτές και Δήμους
  • Τη συλλογικότητα των παραγωγών
  • Την άνευ τελών λειτουργία των αγορών και συμμετοχή των παραγωγών
  • Την οικολογική διαχείριση των αγορών
  • Την αρχή ότι οι συμμετέχοντες είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, αποκομίζοντας τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους από την αγροτική παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή, αγροτουρισμό).

Επί του πρακτέου, στις αγορές συμμετέχει μικρός αριθμός παραγωγών (10 - 35) και δε δημιουργείται όποια όχληση προς τους κατοίκους. Οι βιοκαλλιεργητές συγκομίζουμε τα απορρίμματα στο τέλος της αγοράς χρησιμοποιώντας τα φυτικά προϊόντα για κομπόστ ή ζωοτροφή στα κτήματά μας, απαλλάσσοντας έτσι τους δήμους από τα έξοδα καθαριότητας και τις χωματερές της Αττικής και το περιβάλλον μας από δεκάδες τόνους σκουπίδια. Παράλληλα οι βιοκαλλιεργητές και οι καταναλωτές εκπαιδεύονται στην οικολογική συνείδηση και πρακτική δημιουργώντας οφέλη για όλη την κοινωνία, και τα προϊόντα μας διατίθενται σε προσιτές τιμές.

Όσον αφορά στην επιβολή τέλους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ατελής συμμετοχή των βιοκαλλιεργητών στις αγορές είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται από 20 δήμους σε όλη την Ελλάδα και τούτο δε συμβαίνει αναίτια, αφού:

  • Με αυτή την πολιτική οι δήμοι υποστηρίζουν έμπρακτα τη βιοκαλλιέργεια και τους βιοκαλλιεργητές όλης της χώρας δίνοντας τους μία διέξοδο να διαθέσουν τα προϊόντα τους, και δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους δήμους να πράξουν αντίστοιχα και να υποστηρίξουν παραγωγούς που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
  • Οι δήμοι στηρίζουν τους δημότες τους μέσα από μία αγορά που εξασφαλίζει υγιεινά τρόφιμα σε καλές τιμές. Όποιο τέλος συμμετοχής θα μετακυλήσει στους καταναλωτές περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη και οδηγώντας σε ακριβές τιμές.
  • Οι βιοκαλλιεργητές επωμιζόμαστε ήδη ψηλά κόστη όπως αυτά της πιστοποίησης, των δειγματοληψιών, των πρώτων υλών, της καλλιέργειας και των εργατικών. Είναι προφανές ότι κάθε πρόσθετη επιβάρυνση αυξάνει δυσανάλογα το συνολικό κόστος και θα δυσχεράνει σημαντικά και τη δική μας θέση.
  • Προσφέρουμε λύσεις για να μην επιβαρύνεται ο δήμος και οι δημότες, συγκομίζοντας τα απορρίμματα και απαλλάσσοντας τους δήμους από όποιο κόστος καθαρισμού. Όπως όλοι γνωρίζουμε η καθαριότητα των συμβατικών λαϊκών είναι πηγή ζημίας για τους δήμους.
  • Οι βιοκαλλιεργητές επωμιζόμαστε τα έξοδα για την οργάνωση, λειτουργία, διαφήμιση και ανάπτυξη των αγορών. Έτσι δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό ή τους δημοτικούς προϋπολογισμούς ούτε κατά ένα ευρώ. (Επισημαίνουμε ότι ο δήμος Συρακουσών προσέφερε €20.000 για το στήσιμο και τη λειτουργία αντίστοιχης αγοράς, ενώ η περιφέρεια της Ουαλίας διέθεσε κονδύλι των €5.000.000 για την ανάπτυξη των αγορών αγροτών ή βιοκαλλιεργητών και τη στήριξη των συμμετεχόντων).

Σχετικά με τον περιορισμό των συμμετεχόντων σε 25 πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι στην αγορά συμμετέχουν 35 παραγωγοί, συν των εποχιακών. Σε αυτά τα επίπεδα έχει ισορροπήσει η αγορά ώστε παραγωγοί και καταναλωτές να ωφελούνται τα μέγιστα. Ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε 25, θα οδηγήσει στην ακρίβεια, σε μείωση της προσφοράς και περιορισμό των επιλογών των δημοτών σας.

Εν κατακλείδι η άνευ τελών συμμετοχή είναι η επιβεβαίωση της υποστήριξης του δήμου σας στην προσπάθεια των βιοκαλλιεργητών και στις επιλογές των καταναλωτών, όντας σε συμφωνία με την πρακτική άλλων 20 δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να τροποποιήσετε την απόφαση της 29ης Μαΐου, και να αποφασίσετε με βάση την οικολογική και κοινωνική ευαισθησία που σας διέπει.

Με εκτίμηση
Για τα Σωματεία

 

Συνημμένα:
Κατάλογος συμμετεχόντων μελών συλλόγων ΣΥΒΙΛΑΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ.