Για υπαναχώρηση κατηγορούν το υπουργείο

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Για υπαναχώρηση κατηγορούν το υπουργείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2007

«Πικρό ψωμί» θα τρώνε οι Έλληνες καταναλωτές, ισχυρίζονται οι αρτοποιοί εξαιτίας της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων αρτοποιίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι αρτοποιοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες επιτέθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την εισαγωγή του θεσμού του bake off, δηλαδή συγκεκριμένων χώρων εντός των σούπερ μάρκετ όπου θα ψήνεται κατεψυγμένη ζύμη.

Επιτέθηκαν επίσης στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι το 2004 τούς είχε υποσχεθεί πως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «ό,τι ζητήσουν οι αρτοποιοί».

Οι αρτοποιοί υποστήριξαν ότι ο καταναλωτής θα εξαπατάται, αφού στη συσκευασία του ψωμιού δεν θα αναφέρεται πού και πότε παρήχθη η ζύμη από την οποία προέρχεται το ψωμί, ενώ κατήγγειλαν και διακριτική μεταχείριση με το αιτιολογικό ότι οι ίδιοι υποχρεώνονται να εφαρμόσουν σύστημα υγιεινής HACCP, κάτι που δεν ισχύει για τις εγκαταστάσεις bake off.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Α. Χρήστου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρουσφέτι» στη βιομηχανία και υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε «λουκέτα» αρτοποιείων. Στο μεταξύ η κυβέρνηση απέστειλε χθες το αναλυτικό κείμενο για το νομοσχέδιο περί της «παραγωγής και διάθεσης προϊόντων αρτοποιίας» προς τα Επιμελητήρια, την Ομοσπονδία Αρτοποιών, τα Σωματεία Αρτοποιών, τον ΠΣΑΜ, το ΣΕΣΜΕ, τις Υπεραγορές και τους Παραγωγικούς και Κοινωνικούς Εταίρους. Το κείμενο αφορά τους βασικούς άξονες, τους στόχους και τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εξέταση του θέματος από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με το υπουργείο, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι απόλυτα αναγκαία, με δεδομένο ότι η τελευταία νομοθετική παρέμβαση στο πεδίο της «αρτοποιητικής» νομοθεσίας, εκδηλώθηκε με τη μορφή αποσπασματικής ρύθμισης, πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία.

Copyright © 2006 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=24251268