Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την αρτοποιία

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την αρτοποιία

http://www.kathimerini.gr, 03-01-07

Αρτοποιοί, αλευροβιομήχανοι, φορείς και καταναλωτές κατά του νομοσχεδίου για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιΐας

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την «παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιΐας» και την έναρξη διαλόγου με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου για την επισήμανση του άρτου, καθώς και τη διασφάλιση όρων ίσου ανταγωνισμού μεταξύ βιοτεχνικής αρτοποιίας και βιομηχανίας, ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, η Ένωση Αλευροβιομηχάνων, η ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτεργατών και ενώσεις προστασίας των καταναλωτών.

Όλες οι πλευρές (και από την πλευρά των βιομηχάνων και από την πλευρά των μικρομεσαίων) εκτίμησαν ότι το νομοσχέδιο εμφανίζει έντονη ασάφεια. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών κ. Χρήστου, δεν τηρούνται οι κανόνες ισονομίας στο νομοσχέδιο μεταξύ βιοτεχνικής αρτοποιίας και αρτοβιομηχανίας, εφόσον το πρότυπο HACCP πρέπει να τηρείται μόνο από τις βιοτεχνικές μονάδες, ενώ τόνισε ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένοι σαφώς οι όροι σχετικά με την αναγραφή του τόπου παραγωγής του προψημένου ψωμιού, η ημερομηνία παραγωγής του και τα στοιχεία του παραγωγού του.

Ο πρόεδρος των αλευροβιομηχάνων κ. Χαλατζόγλου επεσήμανε ότι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επηρεαστούν δυσμενώς και οι αγρότες, αλλά και η ελληνική αλευροβιομηχανία, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα της κατανάλωσης θα εξυπηρετείται από εισαγόμενα προϊόντα.
Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών ανέφεραν ότι θα υπάρχει επίπτωση και στις τιμές, οι οποίες δεν θα μειωθούν, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν, ενώ επεσήμαναν τη σημασία που δίνουν στο να γνωρίζει ο καταναλωτής όλα τα στοιχεία του προϊόντος που αγοράζει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_11_03/01/2007_177473